joi, 15 aprilie 2021

Orb în noapte - Ragnar Jonasson

 


An aparitie: 2019

Autor: Ragnar Jonasson

Categoria: Literatura Universala

Editura: CRIME SCENE PRESS

Nr. pagini: 224

 

 

Acțiunea romanului are loc în micul oraș Siglufjordur, uitat de Dumnezeu și de oameni, situat în nordul Islandei. Obișnuia să fie plin de viață, era o zonă de procesare a peștelui. Aceste vremuri, însă, au dispărut de mult și așezarea a căzut în paragină. Într-una dintre casele abandonate, care în urmă cu mulți ani s-a transformat într-o legendă neagră, șeful poliției locale este împușcat mortal. Suspecți? Există mai mulți, printre ei - primarul și viceprimarul, un membru insolent al consiliului orașului, precum și un verișor umbros al unui polițist care investighează alături de Ari. Ancheta este îngreunată de natura dură a locuitorilor din  Siglufjordur; nimeni nu sprijină poliția în rezolvarea misterului. Pentru a înrăutăți lucrurile, o altă crimă are loc la scurt timp. 

Deși Ari Thor Arason locuiește în Siglufjordur de câțiva ani, este perceput tot ca străin, așa că, deși este polițist, viața lui nu este deloc ușoară. Problemele de la locul de muncă sunt, în plus, agravate de neînțelegerile cu soția sa, care în mod clar se sufocă în această comunitate ermetică. Va reuși polițistul să combine firele zimțate ale anchetei într-un singur întreg? Va reuși să descopere dacă trecutul întunecat al orașului are legătură cu moartea polițistului?

Cartea este foarte frumos structurată. Împletirea firelor actuale cu jurnalul unui pacient din spitalul de psihiatrie se potrivește perfect aici. Și amestecarea anchetei cu viața privată a polițistului Ari Thor face cartea mai realistă și mai dimensională.

După lectura cărții, concluzia pe care o trag este că, în spatele ușilor închise ale multor case, în tăcere,  are loc în fiecare zi o tragedie familială, în care victimele sunt copii și femei. Cred că autorul acestei povești a dorit să atragă atenția asupra fenomenului.

Un comentariu: