sâmbătă, 17 aprilie 2021

Farmacistul de la Auschwitz - Patricia PosnerAn aparitie: 2020

Autor: Patricia Posner

Categoria: Romane istorice

Colectie: Biblioteca Rao

Editura: RAO

Nr. pagini: 304

  

Omul este rău din fire? Este răul o trăsătură națională sau socială și se naște mai ușor în anumite medii? Sau poate că în fiecare dintre noi există același potențial pentru bine și rău și ceea ce se va dezvălui depinde de circumstanțe?

Povestea lui Victor Capesius nu este nici prea șocantă, nici surprinzătoare, cel puțin în comparație cu poveștile altor criminali de război. Reprezentantul farmaceutic, care în niciun caz la alegerea sa, a devenit farmacist-șef la Auschwitz, a distribuit fenol și Zyklon B și a participat activ la selectarea deținuților noi. Lăcomia lui mi s-a părut excepțional de dezgustătoare – fura/profana cadavrele fără ezitare, iar bogăția astfel acumulată îi asigură un viitor prosper după război.

Cartea lui Posner este, de asemenea, povestea celui mai mare conglomerat industrial al Germaniei naziste, IG Farben. Capesius a lucrat pentru compania farmaceutică Farben-Bayer. După cum ilustrează cartea, Farben însuși a beneficiat de munca sclavilor în imensul lagăr de concentrare pe care l-a construit lângă Auschwitz.

Cartea este, de asemenea, o sărbătoare a unui tip rar de eroism, prezentând povestea fascinantă a lui Fritz Bauer, care s-a dovedit a fi ferm în vânătoarea lui Capesius și a altor naziști și în aducerea lor în fața justiției. S-ar putea spune că povestea prezentată evoluează de la lumea întunericului și terorii din Auschwitz la curajul a doi bărbați - supraviețuitorul lagărului, Hermann Langbein și procurorul evreu Fritz Bauer, care după 20 de ani au reușit să obțină pentru Capesius o condamnare pentru crimele sale.

Cititorii pot observa că, la Auschwitz, Capesius a degenerat dintr-un cetățean aparent obișnuit, care respectă legea, într-un ucigaș și oportunist nefast, deși a negat în numeroase ocazii după război. Cuvintele rostite de Capesius în timpul șederii sale la Auschwitz: „Sunt Capesius din Transilvania. Mulțumită mie veți ști cine este Diavolul” arată clar schimbarea care a avut loc în el.

O mare parte din carte este dedicată proceselor judiciare îndelungate după sfârșitul războiului. Posner ne amintește că Statele Unite și Germania au încercat să măture sub covor atrocitățile naziste la scurt timp după război și s-au asigurat că persoanele și corporațiile responsabile nu sunt pedepsite. IG Farben și compania sa Bayer, pentru care Capesius a lucrat înainte de război, i-au ajutat pe naziști în nenumărate moduri, dar  proprietarii lor nu au fost niciodată responsabili pentru acțiunile lor.

”Farmacistul de la Auschwitz” arată - deși știu cât de cumplit sună - „fabrica” și „mașina administrativă” care erau lagărele de concentrare din Germania nazistă.

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult în întreaga poveste au fost descrierile mediului politic, informații despre Farben / Bayer și economia acelor vremuri. Ultimele capitole m-au plictisit puțin.

        Recomand celor pasionați de istorie.

Un comentariu: