marți, 12 aprilie 2016

Mila 2.0 - Debra Driza

An aparitie: 2016
Autor: Debra Driza
Categoria: Literatura Universala
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 398


Dupa cosmarul  pe care l-a trait în urmă cu cateva saptamani, Mila are pierderi de memorie, este deprimată si își amintește doar fragmente  mici ale unui trecut fericit. Un adolescent obișnuit ca oricare altul, Mila se mută la o școală nouă, unde trebuie să se adapteze la viața într-un  oraș mic, dar  sosirea unui  nou elev o poate salva  de tristețea care o înconjoară atunci când un secret bine ascuns iese la lumină și îi  schimbă toată viața. Mila, în loc să fie făcută din carne și oase, este un android foarte evoluat, un proiect militar perfect , furat dintr - un centru de cercetare secret, pe care toată lumea îl dorește. Într-o cursă contra cronometru, pentru a salva  viața femeii care a creat-o, Mila va trebui să afle  dacă este o mașină de distrugere sau o fată cu sentimente.
Cu un început ca oricare altul, această carte nu pare că este foarte diferită de ceea ce suntem obișnuiți pentru acest gen, până când un eveniment schimbă întreaga perspectivă a poveștii și ne pune într - o cursa contra cronometru, care s-ar putea termina foarte prost. Acolo unde tehnologia și știința sunt maeștri, am găsit organizații secrete, generali malefici, oamenii de știință timizi și un proiect care are mai multă viață decât ar fi de dorit și în  acestă situație  se pune întrebarea: Este un android atât de diferit de o ființă umană? Mila este doar o fată, sau , mai degrabă, un android, dar simte ca orice ființă umană și se simte mai umană decât o mașină. Ea trebuie să dovedească faptul că sentimentele nu o împiedică să fie activă  și că faptul că este o mașină nu o oprește să gândească, să ia decizii pentru ea și  să simtă dragoste sau  ură.
Pentru aceasta, Mila va trebui să treacă prin situații extreme, din cauza  testelor care îi vor decide soarta, pentru a depăși șocul de a ști ce este.Toate detaliile privind crearea de androizi, corpul, constituția Milei este un adevărat festin pentru cei care cred că știința poate depăși toate granițele .
Avem de a face față cu un  protagonist  care deși  este un obiect, o percepem ca pe o fată  dotată cu multă ingeniozitate, inteligență și tărie de caracter. De-a lungul narațiunii dovedește că ea nu este doar un obiect deoarece este capabilă să ierte, să se pună în pericol, gesturi venerabile ale  unei ființei umane.
Mila  m-a uimit prin faptul că este inteligentă,absolut adorabilă și imprevizibilă, nu renunță, și  dovedește faptul că mediul și iubirea sunt fundamentale. Nu numai condițiile și trăsăturile genetice inerente evoluției și fondul genetic pe care se bazează fiecare dintre noi, dar, de asemenea, cei din jurul nostru pot face o diferenta făcându-ne cine suntem. Absolut uimitor, una dintre acele eroine pe care nu le poți uita pentru că  este perfectă în nesiguranța sa și creșterea sa personală.
Paleta personajelor secundare este bogată, cu personaje  foarte interesante, începând cu  "mama" Milei. O femeie care încearcă cu disperare să o  ajute pe Mila și  să o salveze din mâinile celor care doresc să o exploateze pentru propriile lor interese. Este un om de știință, dar se dovedește  a fi o femeie plină de compasiune și o mamă exemplară care sacrifică indiferent de prețul  pe care trebuie să plătească. O femeie extraordinară.
Și apoi există un tip  pe care Mila l-a întâlnit  la școală, Hunter, cu care are o relație specială și care în mod  incredibil o acceptă așa cum este,  pentru ceea ce este, și o ajută în vremuri tulburi, când totul pare pierdut.
De asemenea, de neuitat este și  Lucas, un personaj-cheie, care va fi de o importanță crucială și  pe care l-am iubit din prima clipă cand a aparut.
Concluzia: MILA are o poveste interesantă , care promite mult, dar am simțit că nu  a  îndeplinit așteptările mele ... ceva  a lipsit… scenele de acțiune au fost ceea ce mi -a placut cel mai mult din carte , romantismul este aproape de zero, startul este lent pentru gustul meu, iar povestea se concentreaza mai mult pe Mila, originile sale, modul  cum  ea descoperă ceea ce poate face, relația sa cu "mama" sa și relația lor cu creatorii ei .
Acesta este romanul de debut al autoarei și prima carte dintr-o trilogie care combină acțiunea cu o explorare a ceea ce înseamnă  cu adevărat să fii om.

6 comentarii:

 1. Probabil ca am mai vazut cand eram mica prin desene animate asemenea lucruri, poate si putin in filme dar niciodata in carti. Nu am mai auzit de o asemenea carte dar pare foarte interesanta. Poate ca nu este pe gustul meu dar cred ca as putea sa ii dai o sansa. Mi-a placut foarte mult recenzia.
  Cred ca pur si simplu chestiile cu roboti ma inspaimanta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mady mie cartea mi a amintit de serialul Star Trek si androidul Data care incearca sa inteleaga ce inseamna sa fie uman si cat de uman este el.Mila 2.0 este o carte frumoasa care te provoaca sa te intrebi daca tu nu cumva ti-ai pierdut valorile care te definesc ca om, ce inseamna sa fii uman?
   Per ansamblu mi a placut. Acum, astept volumul urmator cu nerabdare, ptr ca sunt curioasa cum v a evolua Mila.
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere
 2. Da, foarte faina cartea. Si eu ma asteptam la o carte din aceea tipica cu adolescenti, dar si pe mine m-a impresionat profund conflictul acesta interior dintre partea umana si masina.
  Uite, i-am facut si eu o recenzie dupa ce am terminat ultima pagina, nu m-am putut abtine.
  http://www.themagicofletters.blogspot.ro/2016/04/mila-20-sau-linia-subtire-dintre.html

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte frumoasa recenzia ta! Felicitari !
   Si eu m-am asteptat la o carte tipica cu adolescenti, dar mi-am schimbat parerea de la scena cu căzătura din masina ... desi mi s-a parut ciudat de la inceput ca avea auzul atat de dezvoltat. Este o carte originala in persajul cartilor fantasy .
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere
 3. Felicitări pentru recenzie :)

  RăspundețiȘtergere