luni, 25 aprilie 2016

Duff - Kody Keplinger

An aparitie: 2016
Categoria: Literatura Universala
Editura: EPICA
Nr. pagini: 299
Titlu Original: The DuffÎmi plac cărțile unde găsesc personaje care se comportă exact așa cum ar trebui, în funcție de vârsta  pe care o au și care par a fi perfecte,  dar nu sunt. Îmi plac adolescenții nesiguri, cu probleme reale, perturbate de ceea ce îi înconjoară și care apoi depun eforturi pentru a rezolva mizeria pe care au creat-o fără să știe.
Cu povestea Biancăi, autoarea, nu vrea să  ne spună  doar o poveste de dragoste care se dezvoltă între doi oameni ce nu au nimic în comun, pentru că în  paginile acestui roman întâlnim mult mai mult.
Tema principală a acestui roman sunt etichetele: acele adjective stupide,  cu care sunt împovărate  anumite persoane, care le retrogradează într-o anumită categorie, o definiție deseori neonorantă capabilă de a le face să se simtă inferioare. Keplinger printr-un roman aparent lipsit de griji și plin de umor hilar, explică cât de mult poate rani un cuvânt, cum ar fi  DUFF. Standardul de frumusete impus de societate, face ca mulți oameni să se simtă prost privind modul în care arată . Cred că în jurul nostru există mai multe Bianca și noi toți am avut o experiență ca Duff. La un moment dat, cu siguranță, ne-am simțit cu toții rățușca cea urâtă a grupului.
         Povestea, relatată la prima persoană de Bianca, a fost o lectură destul de rapidă și surprinzător de plăcută. "Duff" este o carte despre prietenie, loialitate și chiar dragoste. Personajele sunt foarte bine explorate și construite,  iar autoarea  s-a concentrat mult pe prietenia dintre Bianca, Jessica și Cassey, dar ele au o legătură foarte puternică, cu suișuri și coborâșuri, și nimic nu le va despărți. Personajele secundare au o mare importanță în poveste și nu sunt acolo în zadar.
Povestea este mult mai profundă decât sugerează coperta și nu am fost în stare să  las cartea până  când nu am ajuns la ultima pagină. M-am atașat de Bianca într-o clipită. Cu caracterul său puternic, sarcasmul și spiritul ascuțit ,  a fost  imposibil sa nu o iubesc. Bianca este genul de erou despre care îmi place să citesc. Mi-a placut modul  ei de gândire, cinismul cu care privește lumea din jurul ei, convingerile sale neobișnuite  pentru o astfel de fată tânără, abilitatea de a spune întotdeauna ceea ce gândește și că nu își facă griji cu privire la ceea ce gândesc alții despre ea. Este nevoie de curaj pentru a fi atât de diferită și fără teamă. Cu toate acestea, pe de altă parte, în spatele acestei fațade de indiferență ostentativă,  am văzut  un suflet fragil, confuz și speriat, care ar dori să repare tot ceea ce este greșit în viața sa, lucruri care nu depind de ea. Am găsit-o foarte reală și  foarte credibilă. Am uitat să menționez că Bianca este un personaj foarte impulsiv. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost că ea nu este în întregime previzibilă, așa cum era de așteptat,  la un protagonist al unei cărți YA.
Personajul meu preferat trebuie să recunosc că a fost Wesley, în ciuda aroganței și  siguranței de sine, Wesley știe ce fel de persoană  este și nu îi este rușine  și nici  nu pretinde a fi altcineva, așa cum spune el însuși nu promite nimănui să fie ceva diferit.
Am fost cu adevărat surprinsă, de relația dntre eroina noastră și Casanova școlii. La începutul cărții  Wesley este încrezător, arogant, și se laudă cu o listă  destul de lungă  de cuceriri. Bianca nu și-a ascuns dezgustul pe care il inspiră. Așa că n-am gândit pentru o secundă că nu poate avea o relație cu el (da, eu sunt uneori naivă ). Mai ales  că Toby,  este băiatul pe care  Bianca îl  iubește de ani de zile , dar niciodată nu a îndrăznit să îl  abordaze. Cu toate acestea , relația dintre Bianca și Wesley a funcționat, spre surprinderea mea. Când cei doi sunt împreună,  Bianca uită de  mama ei absentă, tatăl care refuză să admită că divorțul este de la sine înțeles, să nu mai vorbim de nesiguranța ei când Wesley o  tratatează ca  Duff și incapacitatea de a se încrede în cele mai bune prietene ale ei.
Concluzia: Contrar a ceea ce s -ar putea crede, "Duff" este departe de a urmări aventurile frivole, goale și superficiale ale unei adolescente. Pe lângă temele amintite mai sus, se vorbește, de asemenea,  despre familie și divorț, precum și modul în care copiii se pot simți responsabili pentru nefericirea părinților lor,dar mai presus de toate vorbim despre acceptarea de sine si stima de sine.

6 comentarii:

 1. Vaii, am tot văzut cartea în ultimul timp și, sincer, nu știu de ce, nici măcar n-am fost curioasă să văd despre ce e. Dar acum că am citit recenzia ta, chiar că sunt curioasă. Pare genul de carte în care m-aș regăsi, așa că o pun și eu pe listă. Mulțumesc pentru recenzie, ai descris foarte frumos totul și mi-ai captivat atenția!
  Lecturi frumoase în continuare! >:D<

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o carte despre adolescenti si cu adolescenti. Despre nesiguranta, lipsa stimei de sine si etichetari.Daca ma gandesc bine, cred ca si in liceele noastre se intampla asfel de fenomene...Bianca (Duff) poate fi oricine din noi...Sr citeste si foarte repede, aceasta carte, deoarece doar 299 pag.
   Multumesc pentru vizita si comentarii!!

   Ștergere
 2. Și cartea aceasta sună tare drăguț! N-am mai citit de ceva vreoe o carte cu și despre adolescenți. Iar dacă e și ceva de actualitate, clar merită!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Desi este o carte cu adolescenti, cred ca neatragatori sau ratusca cea urata a grupului s-au simtit si adultii. De aceea cred ca aceasta o carte se adreseaza tuturor varstelor.
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere
 3. tot am auzit de cartea aceasta de cativa ani incoace. Ce tare ca fost tradusa si la noi. Subiectul pare interesant, as incerca-o si eu pe viitor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In limba romana a aparut de curand. Din cate am inteles, exista si un film realizat dupa carte.

   Ștergere