sâmbătă, 9 aprilie 2016

Clubul clepsidrelor: Vremea sufragetelor - Lucy RibchesterAn aparitie: 2015
Autor: Lucy Ribchester
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Biblioteca Rao
Editura: RAO
Nr. pagini: 448Din când în când descoperim câte o  carte care este de fapt o adevărată bijuterie. O carte care începe bine de  la prima pagină  și rămâne așa până la sfârșitul ei. O carte în care totul este echilibrat: personajele, peisajul, povestea, stilul de a scrie ... și mă bucur să spun romanul "Clubul Clepsidrelor" este o astfel de carte. Acesta este primul roman  scris de Lucy Ribchester, publicat în ianuarie 2015; un debut foarte bun, un scriitor care a brodat povestea cu atenție.
             Este greu de imaginat că acum o sută de ani, rolul femeilor în societate a fost limitat la a  se ocupa doar de  casă și creșterea copiilor. Femeile care s-au opus acestei atitudini nedrepte au dus la apariția  mișcării Uniunii politice și sociale  a femeilor  care au fost numite sufragete. Obiectivul principal al mișcării a fost de a obține drepturi depline sau parțiale de vot pentru femei. Sufragetele au participat la numeroase proteste, acțiuni organizate pentru a crește gradul de conștientizare a celorlalți cu privire la drepturile lor, au aplicat metoda de nesupunere civilă. În rândurile sufragetelor  au existat disensiuni, care au dus la  divizarea lor într-un grup numite sufragete, care au folosit  forme acute de protest și violență. Pentru prima dată cuvântul "sufragetă" a fost folosit în 1906, în ziarul "Daily Mail", ca o definiție peiorativă a femeilor care au perturbat întâlnirea electorală a lui Winston Churchill.
        Fundalul pentru "Clubul Clepsidrelor" sunt evenimente reale care au avut loc la Londra, chiar înainte de izbucnirea primului război mondial, dar autorul admite într - o notă la sfârșitul romanului că de multe ori a amestecat evenimente reale cu ficținea pentru  a se potrivi cu povestea ei. Așa că avem de-a face cu o combinație de fapte și ficțiune.
     Londra, 1912. O tânără pe nume Frankie George vrea să pătrundă în lumea jurnalismului, care este dominată de bărbați.  Frankie George nu este sufragetă, dar  prezența ei ridică multe sprâncene, deoarece ea alege să poarte pantaloni și arată ca un băiețoi - e un reporter ambitios, tânăr care vrea să prezinte știri reale, mai degrabă decât povești de interes feminin . Din păcate, ea a fost trimisă să  creioneze  portretul  lui Ebony Diamond, o  artistă de circ, care dispare în circumstanțe misterioase.  În mod evident, își  urmează instinctele și pleacă în căutarea lui Ebony,  din curiozitate la început, dar care se transformă în  obsesie. Ea simte că există o mare poveste  în spatele a ceea ce se întâmplă cu Ebony, si urmărește cazul, ajutată de către diverși prieteni.
     În paralel, avem ancheta poliției, condusă de inspectorul Frederick Primrose, o poveste nu mai puțin interesantă, în principal datorită faptului că dezvăluie acțiunile din cadrul poliției  și  oferă o perspectivă  asupra atitudinii ofițerilor de poliție (și, într-o anumită măsură, reflectă poziția oficială a majorității de sex masculin a populației ) față de acțiunile sufragetelor. El încearcă să împace propriile convingeri cu ordinele  și   hărțuirea superiorilor,  iar conflictul său interior este cu siguranta unul dintre cele mai interesante aspecte ale romanului. Între timp ca urmare a investigațiilor poliției despre activitatea sufragetelor, au loc mai multe decese.
          "Clubul Clepsidrelor" are loc în timpul uneia dintre perioadele mele preferate din Londra și a autoarei, probabil,  deoarece a făcut multă cercetare, pentru că recreează strălucit atmosfera timpului. Ea a reușit să descrie cu acuratețe și  realism, străzile presărate cu ceață și pline de viață. Descrierile  m-au făcut să mă simt ca și cum aș fi  vizionat un film si nu  aș fi citit o carte. Începutul secolului al XX lea a fost, de asemenea, punctul culminant al campanie  dusă  de sufragetele care au luptat pentru votul femeilor.
        Povestea a fost destul de complexă, în general, și a fost, de asemenea, foarte bine gândită de la început până la sfârșit, oferind  cititorului posibilitatea de a specula și, de asemenea, de a pune întrebări. Nu mă așteptam deloc la cele mai multe lucruri care au avut loc în carte. Aceasta carte m-a surprins de multe ori și fiecare pagină a adus ceva nou.   Mi-a plăcut modul în care Ribchester a înfățișat Londra Edwardiană, un oraș în haos și sufragetele care aruncă cu pietre prin ferestre deși au  promis să nu vor răni  pe nimeni. În ochii  lui Ribchester, Londra este văzută ca un oraș de întunecat și misterios, plin de personaje neobișnuite. Impreuna cu Frankie vom urma pașii artiștilor de circ, vom vizita morgă, un spital pentru nebuni, celulele de azil și închisoarea, căutăm ușa spre clubul clepsidrelor din fabrica misterioasă.   Este interesant de observat mentalitatea timpului, în special în ceea ce privește locul femeilor în societate, dar și atitudinea față de nebuni, de circ și secretele sordide, care sunt păstrate în spatele ușilor închise, departe de de respectabilitate socială, cum este prezentată lumea de afara. 
          "Clubul Clepsidrelor" este, de asemenea, un roman despre diferitele modalități de exercitare a libertății. Frankie vrea să fie independentă și tratată cu seriozitate jurnalistă, așa că face totul să reușească. Milly scapă  de mama  sa și convențiile sociale stricte, și se căsătorește cu un arheolog francez. Ambele femei  au un singur lucru în comun -.. determinare.
           Femeile care luptă pentru drepturile de vot îngrozesc și fascinează personajul principal, care cu migală în căutarea cauzei dispariției cunoscutei artiste, descoperă încet adevarul socant.
Concluzia: Romanul " Clubul Clepsidrelor"  "de  Lucy Ribchester nu este un alt roman istoric plictisitor, ci un roman cu un umor spumant și răsturnări de situație neașteptate, crimă, un roman ale cărei eroine sunt femei curajoase care luptă pentru drepturile lor. O poveste polițistă istorică în care personaje fictive și evenimentele sunt amestecate cu personaje reale, evenimente și locuri.
"Clubul Clepsidrelor" este o carte despre oameni, despre femei și cautarea adevărului, dreptății și autenticității în viață, pentru a scăpa de măști.

2 comentarii:

 1. Hihi, am citit și eu cartea și chiar m-a surprins plăcut. Îmi place genul ăsta de cărți, în care ni se relatează momente semnificative din istorie. Ideea e că, la liceu, nu pot să spun că îmi place istoria, dar în cărți o văd altfel. Iar aici a fost discutat un subiect foarte interesant și, cum ai zis și tu, a fost foarte bine gândită cartea. Mi s-a părut interesantă și ideea cu corsetele. :D
  O zi frumoasă și spor la citit!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Rao are carti foarte bune si aceasta nu face exceptie! Incerca si cartile lui Ildefonso Falcones. Mie mi-au placut foarte mult !

   Ștergere