duminică, 10 aprilie 2016

Furia roșie - Pierce BrownAn aparitie: februarie 2016
Autor: Pierce Brown
Categoria: Literatura Universala
Editura: GRUPUL EDITORIAL ART
Nr. pagini: 504

"Furia Roșie" este primul volum dintr - o trilogie distopică setată pe Marte. Într-un viitor nedeterminat, cu pământul suprapopulat, oamenii au nevoie de planete locuibile. Pentru a realiza acest lucru au nevoie de  un mineral, heliu-3, găsit în adâncurile planetei Marte. Responsabilitatea de a obține acest mineral o au Roșii, ultimii membrii pe scara socială, care trăiesc în condiții subumane în mine pe  Marte. Darrow este unul dintre tinerii care trăiesc la baza acestei piramide sociale, săpând tuneluri subterane, la îndemnul guvernului, fără să vadă lumina soarelui. Până în ziua când își dă seama că lumea în care trăiește este o minciună și decide să destrame ceea ce este în spatele acestui sistem opresiv. Împins de răzbunare și cu ajutorul rebelilor, Darrow merge la suprafață și se infiltrează pentru a descoperi adevărul.

"Eu sunt Secerătorul și Moartea este umbra mea."

Tema de bază din "Furia Roșie" este degradarea societății. Omenirea s-a extins pe diferite corpuri cerești ale sistemului nostru solar. In viitor, tehnologia de terratransformare  va crea din medii ostile noi case pentru oameni. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, democrația a fost desființată, iar societatea divizată în caste, luându-se în considerare tipul de muncă pe care îl pot face. Casta care se află la baza piramidei sociale sunt Roșii , ei sunt de fapt sclavi ai celor mai înalte culori, și sunt ținuți în neștiință cu privire la realizările stelare. Ei știu că, munca pe care o  fac in fiecare zi, este de a crea o nouă planetă, în acest caz, un Marte restructurat, astfel încât toate culorile  să se poată bucura în cele din urmă de transformare.
               În plus față de Roșii, care sunt responsabili pentru minerit, curățarea orașelor și a altor activități considerate nevrednice, cartea prezintă și restul castelor:
·         Aurii - elita rasei umane și suveranii care guvernează .
·         Arămii ( argintiu): responsabili pentru aplicarea legilor (poliție și poziții inferioare în  
       armată )
·         Cenușii (bronz): birocrați.
·         Obsidieni- special creați pentru război, soldați cu fizicul impresionant, pioni.
·         Albastri: responsabili cu tehnologia
·         Verzii: medici.
·         Violeți: artizanii (manipulatori genetici si chirurgi plasticieni), 
·         Rozaliii: sclavi meniți plăcerilor carnale.
·         Maronii: responsabili pentru serviciul intern în general.
Culoarea cea mai puternică  sunt Aurii, iar aceștia sunt oamenii care stapanesc toate celelalte culori. Aurii amintesc mult de romani în zilele lor de glorie, nu numai prin modul în care  este structurată politica lor, case și tradiții, dar, de asemenea, prin numele lor. De exemplu: Nero au Augustus, ArhiGuvernatorul de pe Marte. Deci, o schimbare a societății, trebuie să provină de la un Auriu. Iar Darrow va trece printr-o transformare dureroasă pentru a deveni arma de care rebelii Roșii au nevoie să încheie cu sistemul actual.
Eu nu fac, de obicei, comparație cu alte mai  cărți faimoase, dar construcția poveștii mi-a amintit  de   "Jocurile Foamei "și îndrăznesc să spun, de Percy Jackson, de asemenea, atunci când autorul împarte Aurii în casele olimpice.  Cu toate că am găsit unele similitudini, nu aș numi acest roman  o copie a cărții lui Collins, dar aș spune cu siguranță că Brown era conștient de povestea lui Katniss când  a scris-o pe cea a lui  Darrow, pentru că întâlnim  ideea de joc cu un singur câștigător, dar este doar ideea inițială  care este luată ca o sursă de inspirație, în opinia mea. În rest am găsit "Furia Roșie" o carte cu adevărat originală și diferită de celelalte, cu o idee bună și bine dezvoltată.

"Am fi putut trăi în pace, dar dușmanii mei m-au adus la război . "

 Povestea este relatată de Darrow însuși, un personaj foarte tipic atunci când vine vorba de distopie.  Alături de  Darrow, descoperim modul în care  se desfășoară viața oamenilor care îi sunt apropiați  și obiceiurile poporului său, implicând cititorul în acel univers. Dar acest personaj nu este un personaj  curios sau  din cei care trăiesc în căutare de provocări, cu toate acestea. În ciuda vârstei sale tinere (16 ani), el este un om matur lucrează foarte greu și este căsătorit. Acest lucru face ca alte personaje  să fie  nevoite să-l instige și să îi  arate ceea ce el nu observă, iar cititorul începe să dorească să  îl încurajeze pe Darrow.
Un aspect  demn de menționat sunt scenele de acțiune, bine relatate și în doza corectă. Autorul reușește să creeze scene de mare intensitate, care ne captivează și declanșează evenimente, care vor cauza suferință personajelor . Există o anumită cruzime în câteva pasaje, care accentuează realismul scenelor. Admirabile, de asemenea, sunt strategiile create, demne de un adevărat război, și pentru a face viața mai ușoară pentru noi cititori, există o hartă unde putem identifica locațiile utilizate pentru  a înțelege mai bine planurile.
Autorul  a creat o poveste care ne face să vedem cruzimea și egoismul uman sau cât de cruzi putem deveni atunci când dobândim putere care ne face să fim mai sus alții. Acesta este motivul pentru personajele sale sunt atât de bine definite si cu o personalitate foarte puternică. Desigur, există multe personaje interesante și importante în  carte, dar eu voi  menționa doar  pe Darrow și Sevro.
                  Darrow este personajul  nostru  principal, cu o personalitate foarte puternică,  care este , de asemenea, inteligent. Impulsurile sale inițiale de furie și răzbunare sunt în curând acoperite de necesitatea de a elibera Roșii din robia lor. De asemenea, el învăța din greșeli și reușește să tragă concluziile corecte - pur și simplu pentru a putea deveni ceea ce el devine. Acest personaj, care la început este naiv și complet fidel idealurilor sale, se va schimba drastic în fața ochilor cititorului în timpul anului și jumătate cât se desfășoară povestea acestei cărți. Darrow  pe care îl știm dim primele pagini  de început nu este  la fel,  cu cel care va ajunge la sfârșitul cărții. Amestecul dintre"Personalitatea de  Roșu" și "Corpul de Auriu" este destul de puternic, iar eu sunt curioasă să văd cum  va evolua în volumul al II lea.
                Sevro este exact opusul  lui Darrow, dar mi-a plăcut datorită  loialității de care dă dovadă, dar și pentru  lipsa  lui de scrupule. El face ceea ce trebuie făcut pentru a supraviețui și este foarte loial. Mi-a plăcut  foarte mult ca personaj, chiar dacă el este unul dintre cei mai "slabi" Aurii.
Concluzia: "Furia Roșie" este un roman excelent, cu toate elementele necesare pentru a dezvolta o trilogie distopică foarte bună. Cu universul ei extrem de bogat și complex, bine reflectat și susținut de un stilou care face minuni prin modul cum așează cuvintele pe hârtie, "Furia Roșie" m-a sedus în totalitate. Mai mult decât atât, povestea lui Darrow a fost punctul central în jurul careia s-a dezvoltat  un complot puternic și în continuă evoluție, cu multe răsturnări de situație și întrebări care gravitează în jurul lui. Personajele și relațiile dintre ele sunt într-adevăr foarte interesante și chiar mai mult îmbogățesc o poveste deja bogată în întrebări. Mi-a placut lumea rece  și atmosfera întunecată și puțin apăsătoare, m-am atașat foarte mult de Darrow și alte personaje prin situațiile cu care se confruntă și am fost complet captivată de poveste și imaginația autorului.

6 comentarii:

 1. Multumesc. Pana acum am spus ca nu vreau cartea...dar acum o vreau! Imi suna bine ce ai scris despre carte. Iar Referirea la Jocurile foamei este un bonus!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O nici eu nu aveam de gand sa o cumpar, nu mai zic sa o citesc , dar am imprumutat-o de la o prietena. Primele 100 pag sunt introductive, dar apoi totul se complica, doresti sa afli mai multe, dai paginile cu frenezie si fara sa iti dai seama ajungi la sfarsit. Pe langa Jocurile Foamei, mi-a amintit de Jocul lui Ender si Imparatul mustelor.
   Multumesc pentru comentariu si vizita!

   Ștergere
 2. Nu prea îmi plac mie distopiile, deși nici nu pot să zic că am citit prea multe (am citit doar seria "Divergent"), dar cartea asta mi-a atras atenția și pare destul de bună. Vreau să încerc și eu "Jocurile foamei", de atâta timp zic că o să le citesc, dar apar atâtea cărți între timp și cele puse de mult timp pe wish list, tot acolo rămân. :))
  Mulțumim pentru prezentaree! *.*

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am citit ceva distopii...unele mi-au placut, aletele nu...Spre exemplu Divergent nu mi-a placut, dar Jocurile Foamei au fost cartile care m-au facut sa ma indragostesc iremediabil de genul fantasy, distopic.
   Furia este o carte cu totul speciala, care creaza dependenta! Mi-a placut ideea, conceptul,iar personajul principal este pur si simplu exceptional!
   Stiu ca avem gusturi diferite, percepem diferit cartile, dar cred ca aceasta lectura ar fi pe placul tau!

   Ștergere
 3. Oh, clar nu cred că-i genul meu. Încep să mă tot feresc de acest fel de cărți. De când cu Hunger Games, care mi-a plăcut enorm, cred că restul... tind să scadă în interes! :D Nu știu, părerea mea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ar trebui sa o incerci. Romanul porneste de la o idee poate inspirată din Jocurile Foamei , dar evolutia acelei idei, este cu totul si cu totul originala.

   Ștergere