sâmbătă, 16 ianuarie 2021

Degustatoarele - Rosella Postorino


An aparitie: 2020

   Autor: Rosella Postorino

Colectie: Fiction Connection

Editura: TREI

Nr. pagini: 352Când citim cărți despre al doilea război mondial, cel mai adesea întâlnim poveștile evreilor.

 Aici este invers, cunoaștem un german care lucrează pentru Hitler.

Ea este o degustătoare a felurilor sale de mâncare. Personajul principal nu se identifică cu ideologia nazismului. Ea însăși nu știe ce cale să urmeze.

Deși unii ar putea crede că Hitler a fost doar adorat și venerat de cetățenii țării sale, această carte ne arată o imagine a celor care, împotriva voinței lor, au trebuit să-l asculte și să-și riște viața pentru el în fiecare zi. Diviziunea socială este prezentată în detaliu de către autoare, oferind cititorilor o imagine ușor diferită, mai largă, a situației din timpul războiului. Povestea autentică a Rosei Sauer poate stârni interesul cititorului, dar, în opinia mea, se concentrează prea mult pe protagonistă însăși, și avem prea puțin din titlu - Hitler.

          Adolf Hitler apare în această poveste? Da și nu. Este parțial prezent - la urma urmei, degustătoarele îi mănâncă masa, sunt prima linie de apărare împotriva otrăvurilor. Cu toate acestea, femeile tinere și obișnuite nici măcar nu pot visa să îl vadă. Este un mare lider care va conduce Germania către victorie, nu se poate ocupa de cei mici. Imaginea dictatorului pe care autoarea o pictează în mintea cititorului este ciudată. Fiecare dintre noi îi cunoaște caracterul, a auzit despre carisma sa, discursuri care au captivat mulțimile, dar și despre bestialitate și ură care l-au determinat să omoare mii de vieți. Cu toate acestea, anecdotele despre Hitler pe care le aruncă personajele îl fac mai uman. În timp ce citeam, mi-au apărut în minte imagini contradictorii ale dictatorului.

         Evaluarea acestei cărți depinde în mare măsură de cititor. Depinde de tine să decizi ce vrei cu adevărat de la ea, ce ai vrea să știi. Pentru mine a fost o poveste interesantă, dar am avut câteva așteptări de la ea, așa că mă simt parțial dezamăgită.

Nu a fost suficientă emoție în timp ce gustau mesele, nu am simțit complet atmosfera terifiantă care trebuie să fi predominat în sala de mese. Evenimentele din trecutul și prezentul eroinei au fost prezentate un pic haotic, ceea ce m-a făcut să mă simt pierdută alături de ea.

Finalul a fost, de asemenea, o mare dezamăgire. Eram foarte curioasă de soarta Rosei după sfârșitul războiului. Din păcate, această parte a fost făcută superficial și, de asemenea, prezentată într-un mod care nu mă atrage. Nu știu ce a avut în vedere autoarea cu acest final. Mă simt puțin nemulțumită.

       Per total este o poveste interesantă, dar nu palpitantă. Nu este o carte proastă, cu toate acestea, cititorii care caută mai multe fapte istorice, mai precis despre Hitler, se pot simți dezamăgiți

2 comentarii:

  1. Am citit-o și eu - cel mai mult mi-a plăcut faptul că a avut, ca punct de plecare, o persoană care a trăit în realitate. A fost o ficțiune chiar OK!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Singura dintre degustatoarele lui Hitler care a trait. Restul au fost impuscate.

      Ștergere