vineri, 1 ianuarie 2021

Al cincilea martor - Michael Connelly

 


An aparitie: 2020

Autor: Michael Connelly

Categoria: Literatura Universala

Editura: RAO

Nr. pagini: 352

 

 

 În mijlocul crizei economice, Lisa Trammel nu mai poate plăti plățile lunare către bancă, casa ei urmează să fie executată silit, iar dosarul ei este în mâinile lui Haller, care speră să amâne cât mai mult timp ca banca să îi ia casa. Dar Lisa Trammel este acuzată de uciderea lui Mitchell Bondurant , bancherul responsabil cu ipoteca ei. Haller și echipa lui își asumă sarcina să o apere. Avocat, pentru care problemele de vinovăție și inocență nu au nicio importanță, el decide să construiască o linie de apărare arătând către juriu un alt potențial suspect.
            Așadar, ne aflăm într-una dintre acele „povești cu procese” în stil american, cu acuzații, apărare, judecător, martori, anchetă, împotriva anchetei. Vedem rechizitoriul, ce se întâmplă înainte de proces, apoi procesul.
Avocatul apărător este simpatic și viclean, procurorul este rece și ... viclean, judecătorul sever și corect. La fel de interesant, dacă nu chiar mai mult, este contextul în care are loc cazul. Autorul, desenează portretul clasei de mijloc americane supraîndatorate la bănci.
            Mi-a plăcut felul în care Connelly a creat-o pe Lisa. Este credibil. Fie că o credem inocentă sau vinovată, este foarte realistă. Este exuberantă și rebelă: un client prea calm ar fi fost enervant, arătând prea rece. Este în doliu, dar compasiunea pe care o trezește este nuanțată de dispreț, având în vedere unele dintre reacțiile ei.
            Nu este un roman care va intra în istorie, dar este o lectură plăcută, întrucât Connely are un mare talent de povestitor.

2 comentarii:

  1. Îmi plac romanele de genul care implică derularea unui proces - mă țin alert și prins în poveste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este serie de autor cu Haller. Prima carte este Avocatul din limuzina.

      Ștergere