marți, 1 august 2017

Luna nouă - Ian McDonald
An aparitie: 2017
Autor: Ian McDonald
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Nautilius
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 440


În romanul „Luna nouă“ Ian McDonald părăsește locațiile exotice de pe Pământ unde și-a setat mai multe povești pentru a reveni la cele extraterestre. Mai precis, pe Luna, unde dezvoltarea industriei a dus la o extindere continuă a coloniei umane.
În acest roman, există o diviziune feudală între familiile care controlează activitățile cheie pentru economia lunară. Oportunitățile oferite atrag mulți oameni de pe Pamant, dar mediul este încă periculos și gravitația scăzută determină o atrofie progresivă a oaselor. Consecința este că oamenii care merg să lucreze pe Lună au doar o anumită perioadă de timp pentru a decide dacă se întoarc pe Pământ sau rămân pentru totdeauna pe Lună.
Cu toate că satelitul nostru nu are nimic dintr-o grădină a Edenului, în  anul 2110 (data romanului), 1,7 milioane de oameni trăiesc acolo. Iar economia este în plină expansiune, cel puțin pentru unii dintre ei, cei cinci dragoni, acele familii care dețin o parte a economiei lunare: Mackenzie (din Australia), în extracția minereurilor și metalelor, Voronțov (ruși) în transporturi, Sun (China), în tehnologii avansate, Asamoah (Ghana), în agricultură și inginerie biologică, și Corta (brazilienii) în extracția de heliu-3 sursa de energie pentru Lună și Pământ. Aceștia din urmă, sunt cei care ne interesează în primul rând, deoarece întregul roman se învârte în jurul lor. Ei sunt de mulți ani, mai mult sau mai puțin în conflict cu Mackenzie.
Adrianna Corta este fondatorul dinastiei lunare, ea a profitat de șansa de a merge pe Lună, atunci când a avut posibilitatea (tinerețea ei este prezentată sub formă de flashback - uri). Faptul că expune detalii despre cum a ajuns să devină al cincea Dragon pe Luna a fost interesant și a hrănit curiozitatea mea cu privire la viitorul casei.
Dezechilibrul care începe să aibă loc între Dragoni include mai mulți factori, dar cel mai evident este o tentativă de asasinat asupra lui Rafa Corta, un fiu al Adriannei. Cine este instigatorul? De ce? Aceste întrebări vor infuza romanul, în timp ce  familia Corta se va confrunta cu alte probleme, fie cu alte familii mari, dar și cu disensiuni interne resimțite de copiii Adriannei Corta: Rafa, un personaj puternic, Lucas foarte ambițios și Ariel, care a ales să lucreze departe de industrie pentru o carieră în domeniul juridic și care reușește să intre în cele mai înalte sfere lunare ...
Cei cinci dragoni, sunt o referință slab mascată la cei patru tigri asiatici ai economiei noastre, cinci economii emergente, care au apelat la piețele mondiale cu tacticile lor de afaceri agresive, fără scrupule și lipsite de etică. Cu această referință, ne devine clar în curând că pe Luna lui Ian McDonald totul este interesant. Totul are un preț. Oricine poate fi cumpărat.
Unul dintre punctele forte, în opinia mea, vine din universul evidențiat în întreaga poveste. Descoperim idei interesante pe toate nivelurile. Ca întotdeauna autorul dezvoltă un aspect tehnologic interesant, sincer realist, plauzibil. Tehnologiile sunt bine explicate, ușor de înțeles și accesibile. Acestea sunt folosite fie pentru a face viața mai ușoară, fie pentru a trece în neființă. Pentru că da, a trăi pe Lună este o provocare, în orice moment și necesită, de asemenea, adaptarea la modul în care adversarii plănuiesc să te elimine. Un alt punct fascinant este latura socială, nu există nici o lege pe Luna, nici un cadru legal bine plasat. Totul este o chestiune de negociere, luptă, contracte, compensare sau primul venit, primul servit. Justiția este complet diferită și se bazează pe discursuri. Acest lucru oferă astfel, cred, o reflecție interesantă asupra a ceea ce ar putea fi viața în acest univers, unde diferențele dintre clasele sociale par chiar mai pronunțate.
Mai mult decât atât, să respiri pe lună este dificil, acest lucru are un cost. Pentru a supraviețui și a continua să existe, familiile mari se căsătoresc între ei, astfel încât toate au un interes politic. A fost un pic ca un sistem feudal futurist și totuși se potrivește perfect cu povestea. Un alt punct care mi s-a părut interesant este aspectul multicultural. Fiecare familie are o origine diferită, cu viziuni și obiceiuri diferite. 
În ceea ce privește personajele, autorul ne oferă personaje umane și complexe, care crează dependență. Descoperim printre pagini diferiți membri ai familiei Corta. Fiecare dintre ei este „unic“, cu propria sa poveste, personalitatea sa, dorințele sau motivațiile sale, puncte forte sau puncte slabe. Fie că este vorba de Adrianna cu temperamentul său de oțel, Lucas și partea lui manipulativă, Rafa moștenitorul unor emoții explozive sau Ariel avocata care caută să urmeze o altă cale. Toate se adaugă la farmecul romanului, care mi s-a părut carismatic și profund. Chiar și Lucasinho, adolescentul rebel, câștigă importanță de a lungul paginilor. Personajele secundare nu sunt lăsate pe dinafară, dezvăluind, de asemenea, o altă parte complet diferită a Lunii, cum ar fi surogatele. Autorul împinge personajele să evolueze, să își revizuiască pozițiile lor, pentru că un pas greșit poate fi fatal.
Pe partea negativă, începutul romanului este fragmentat și haotic, iar eu, ca cititor, am dat un vot de încredere autorului abia după aproximativ 200 de pagini, când am început să cunosc personajele principale și să mă simt confortabil atunci când acestea apar.
Pe scurt: Un roman, care ne cufundă într-un viitor nu foarte îndepărtat, în care luna a fost colonizată pentru resurse și unde are loc un război pentru putere și bani între cinci familii. Acest roman prezintă astfel o narațiune care m-a captivat, oferind  un complot complex, plin de trădări, jocuri de putere, personaje carismatice toate pe un fond bogat și interesant. Universul este unul dintre punctele forte ale poveștii, atât prin ​​aspectul său tehnologic cât și prin latura socială sau juridică. O Lună fără lege în care totul este o chestiune de compromis și de bani. Rețineți, de asemenea,  ca avem parte de un final uluitor, exploziv, cu partea sa de revelații care dă dorința clară de a citi mai mult. 

Multe mulțumiri Editurii Nemira  pentru exemplarul trimis!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu