vineri, 11 august 2017

Blestemul Vraciului - Joseph Delaney


            An aparitie: 2007
Autor: Joseph Delaney
Categoria: Literatura Fantasy
Colectie: Junior
Editie: Cartonata
Editura: CORINT
Nr. pagini: 431


Cu șase luni în urmă Thomas Ward a devenit ucenicul Vraciului. Acesta fiind slăbit de boală, îl lasă pe Thomas să se confrunte singur cu o situație sensibilă. Când fratele Vraciului moare în circumstanțe teribile, el și tânărul său ucenic merg la Priestown pentru înmormântare. Priestown  este, de asemenea, o afacere neterminată a Vraciului, care vrea să se confrunte cu un monstru închis aici de ani de zile, un monstru care amenință orașul, dar trebui să fie precaut, deoarece Inchizitorul vine în oraș și este hotărât să lupte în orice mod cu forțele oculte... Împreună cu Alice, tânăra prietenă vrăjitoare a lui Thomas, Vraciul și ucenicul său vor trebui să lupte pentru a supraviețui ...
Și dacă primul volum mi-a placut, trebuie să recunosc că acest al doilea volum mi-a plăcut și mai mult ... Este rar ca o a doua carte să fie mai bună decât prima. Poate că ceea ce mi-a atras atenția este universul, deoarece în prima carte doar întrezărim o lume medievală târzie și nu avem mai multe detalii. În Blestemul Vraciului, cunoaștem regiunea și situația Vraciului în ceea ce privește biserica și existența Inchiziției ca o forță extrem de puternică în regiune.
              În acest volum, Tom este încă învățăcel. Se simte mai curajos, mai îndrăzneț și este împăcat cu gândul că va deveni Vraci. Acțiunile sale nu sunt întotdeauna perfecte, dar mi se pare un personaj uman, grijuliu și dispus să facă fapte bune. Vraciul se pierde în fundal, deoarece Tom este în prezent cel care îndeplinește toate sarcinile. Nu mă plâng deoarece mi se pare interesant, mai ales că maestrul este adesea depășit de către student. Tom nu știe totul, dar nu există nici o îndoială că el este eroul.
 „Blestemul Vraciului” ne oferă noi doi adversari. Un fanatic religios și un demon. Pentru primul, urăsc fanatismul religios, nu am nici o empatie. Subiectul nu a fost prea extins (și pentru asta sunt fericită), dar mi-a lăsa un gust amar. Demonul, a fost mult mai interesat. Mitologia este bine dezvoltată, și descoperim o nouă creatură în Bestiariul din sagă. Acest demon ne permite să aflăm detalii despre trecutul a două personaje încă destul de misterioase: mama lui Tom si Vraciul Gregory.
Celălalt lucru care mi-a plăcut este prezența și dezvoltarea personajului Alice. Nu am încredere în ea atât de mult, dar acest tip de personaj ambiguu este întotdeauna foarte plăcut de urmat.
Povestea este din nou narată de Tom, care scrie în retrospectivă. Stilul este simplu, cu un vocabular accesibil oricărui cititor tânăr. Cu toate acestea, unele scene sunt înfricoșătoare, deoarece romanul este populat de multe fantome, spiriduși și alte creaturi foarte întunecate și foarte dezagreabile. Galeria creaturilor supranaturale crește, vom afla mai multe despre vrăjitoare, iar Inchizitorul și ajutoarele sale amintește de vânătoarea de vrăjitoare medievală. Ceea ce este foarte interesant aici este jocul constant la granița dintre bine/rău. Alice este cel mai bun exemplu, desigur, dar integritatea lui Tom va fi de asemenea pusă la încercare ... și aflăm că și Vraciul a fost testat în trecut. Deci, cine traversează linia roșie?
Mai mult decât atât, nu există nici un timp mort, astfel încât până nu am citit și ultimul rând, nu am putut lăsa cartea jos!

Evaluare: Bună
Aspecte pozitive: mai mult pentru adulți, mai puțin pentru copii
Aspecte negative: Vraciul pierde ceva putere în roman ( este doar pe fundal)
Aș recitit: Da
Vă recomand: Da, cred că este mai bună decât prima carte

Alte  recenzii care te-ar putea interesa

Mulțumesc  EDITURII  CORINT  pentru  exemplarul trimis spre recenzie.

2 comentarii:

 1. Seria este foarte buna, iar Alice si Grimalkin sunt doua personaje feminine remarcabile. Parerea mea este ca multe serii devin din ce in ce mai bune cu fiecare volum aparut. La seriile lungi (de peste 7-8 volume) se intampla sa fie volume intermediare mai putin reusite, dar povestea sa capete din nou amploare ulterior, intrucat este greu sa se mentina un nivel constant de excelenta pe o lucrare epica.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Spre surprinderea mea, acest volum a fost mai bun ca primul. Sunt foarte intrigata de mama lui Tom... Inca nu mi-am procurat volumele urmatoare, dar sper sa reiau lectura acestei serii cat mai curand.

   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere