marți, 15 august 2017

Magul - Wilbur SmithAn aparitie: 2008
Autor: Wilbur Smith
Categoria: Literatura contemporana
Editura: RAO
Nr. pagini: 640


O altă poveste memorabilă care descrie Egiptul Antic în toată splendoarea sa. „Magul“ este al doilea capitol din saga egipteană a lui Wilbur Smith, care, după „Războinicii Nilului“, ne oferă un al doilea episod, ce crează dependență. Taita abandonează caracteristicile umane pentru a le lua pe cele ale unui magician neînvins, care, cu priceperea lui, din când în când manipulează evenimentele în favoarea sa și pentru binele poporului pe care îl iubește. De data aceasta va trebui să îl protejeze pe Nefer, fiul lui Tamose, nepotul iubitei Lostris și a lui Tanus (protagoniștii primului volum din saga). Capcanele care subminează pacea și soarta Egiptului de Jos de data aceasta sunt întinse de Naja, prietenul necredincios și nedemn al faraonului Tamose, căruia îi întinde o capcană și pe care îl ucide ca să îi ia locul, și Trok Uruk, care va face același lucru cu conducătorul hicsoșilor, Apepi. Faraonul Nefer încheie o alianță cu  Apepi, prin căsătoria sa cu fiica acestuia, Mintaka. Cei doi, cu ajutorul bunului Taita, crează un parteneriat puternic și bine văzut de populația egipteană, care este capabil să învingă uzurpatorii puterii, ucigași ai părinților lor. Cartea este captivantă ca și predecesoarea sa, și, în ciuda celor mai mult de 600 de pagini, se citește cu rapiditate. 
Complotul este foarte convingător și liniar. Un cititor suficient de atent poate prezice ce se va întâmpla. Cu toate acestea, simplitatea și linearitatea complotului permit citirea fluentă în ciuda numărului relativ mare de pagini, 640 pagini. Mai mult decât complotul în sine, ceea ce face lectura interesantă, este capacitatea autorului de a descrie cu mare pricepere, detaliile obiceiurilor și tradițiile poporului egiptean și hicsoșilor, alimentând atmosfera de magie, mister și fascinație care caracterizează civilizații antice. Lectură  poate fi un pic obositoare și lentă, din cauza descrierilor lungi. Cine nu iubește  descrierile riscă să nu aprecieze pe deplin povestea în sine. 
Taita este unul dintre acele personaje care câștigă cititori fără prea mult efort. În unele părți ale cărții el ne surprinde găsind apă în deșert și chiar controlând o furtună de nisip. El este învăluit în mister, ceea ce  îl face și mai interesant. Unul dintre misterele care înconjoară acest personaj de la începutul cărții este vârsta sa, de la începutul până la sfârșitul cărții se vorbește, dar niciodată nu este dezvăluită vârsta corectă.
Concluzia: Aceasta este o altă poveste sublimă despre o civilizație grandioasă. Wilbur Smith aduce înapoi pe Taita, în rolul magicianului, care cunoaște tradițiile și zeii antici mai bine decât oricine, maestru de magie și supranatural.
 Încă o dată trebuie să protejeze pe cei pe care îi iubește, tronul și împărăția Egiptului, împotriva forțelor răului care amenință să distrugă  pe prințul Nefer, nepotul reginei Lostris. Ceea ce urmează este o persecuție crudă în nisipurile mișcătoare  ale deșertului și multă aventură care m-au făcut să devorez cartea și să îmi doresc să citesc cât mai repede continuarea. Cartea în sine este magică, plină de ritualuri ciudate,  incantații misterioase, vrăji și magie, schimbarea legilor naturii, provocând fenomene meteorologice imprevizibile, ca o furtună de nisip. Toate acestea se întâmplă datorită  lui Taita, supranumit Magul, care are capacitatea supraomenească de a influența comportamentul oamenilor din întreaga lume. Dar există, de asemenea, dragoste, dorință, tradare si cruzime, de neimaginat, nu numai pe câmpul de luptă, dar și în ritualurile pentru  zei. Vă recomand!

Alte  recenzii care te-ar putea interesa

Romanul  Magul - Wilbur Smith mi-a fost oferit de librăria online Libris pentru recenzie!  Mulţumesc foarte mult! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi onlineLibris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi aici aproape orice carte vă doriţi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu