joi, 3 august 2017

Războinicii Nilului - Wilbur Smith
Aparitie: 2006
Categoria: Carti thriller
Editura: RAO
Nr. pagini: 768
Războinicii Nilului”  este un roman de aventuri scris de Wilbur Smith și publicat în anul 2006 de către editura Rao. În acest roman, la fel ca în multe altele ale  autorului, istoria antică fuzionează cu suspansul, emoția, acțiunea și fantezia pentru a da viață unei povești fascinante. Este primul roman din saga numită „Egiptul Antic“, în care Smith ne spune povestea unui personaj puternic, un sclav pe nume Taita .

Seria Egiptul Antic de Wilbur Smith este compusă din:
·                    Războinicii Nilului
·                    Magul
·                    Căutarea
·                    Ultimul papirus
·                            ·           Zeul deșertului
Deci, aceasta este o serie care pendulează între legende, setată în vechiul și misteriosul Egipt, unde faraonii vor fi implicați în vendete, războaie și lupte pentru puterea supremă și stăpânirea unei lumi trecute.
Aceasta este povestea Egiptului Antic spusă de un personaj captivant numit Taita. El este un eunuc sclav în slujba Faraonului și datorită inteligenței și abilităților sale se bucură de binecuvântarea liderului suprem. Lostris, care îl are ca prieten credincios pe Taita, este obligată să se căsătorească cu Faraonul Mamoses, împotriva dorinței inimii sale, care aparține unui ofițer numit Tanus. Deci, Taita va spune povestea ei și a țării sale.
Civilizația egipteană care este ca o bijuterie, strălucește într-un teren ostil, dominat de deșerturi.Dar acum un nou râu de sânge și de moarte curge în țară, ale căror surse sunt în fals faraon, uzurpatorul Roșu, care amenință unitatea regatului și măreția domnitorului adevărat, Mamoses al VIII lea și o hoardă de sălbatici care doresc să cucerească Teba. Pentru a face față dușmanilor nemiloși și intrigilor obscure care subminează Egiptul, faraonul încredințează soarta Egiptului lui Tanus, Lostris și Taita.
În timp ce povestea este narată de Taita este ușor să deducem că el este protagonistul din această poveste. Este un personaj complex, foarte bine definit și care, iese în evidență pentru marea sa inteligență, demonstrând un caracter înțelept, practic și perspicace. Taita este un personaj care are multe nuanțe ce îmbogățesc personajul, afișând mai multe virtuți și defecte. Autorul pune accent pe partea lui umană și sentimentală, prin relația care îl unește cu Lostris și Tanus, dar și pe activitatea sa în calitate de consilier credincios și strateg, care va lua decizii riscante pentru a păstra în siguranță ceea ce iubește cel mai mult, deși pare arogant și nemilos.
În timp ce el este eroul real al romanului, de partea lui sunt o serie de figuri minore, al căror profil este oarecum condiționat de narator, din moment ce cunoaștem doar punctul de vedere a lui Taita. Este demn de remarcat cum autorul folosește fapte fictive, pentru cea mai mare parte a romanului, cu o bază reală, astfel încât uneori aproape am fost convinsă ca Taita și prietenii lui au existat.
„Războinicii Nilului” este un roman istoric care are capacitatea fenomenală de a ne cufunda în Egiptul antic. Dacă nu cunoști istoria regatului nisipurilor, ai impresia că acestea sunt fapte reale care chiar s-au petrecut. Istoria te învăluie de la început. Simți căldura soarelui, ai gâtul uscat plin cu nisip, apa Nilului care te reîmprospătează, înverșunarea războinicilor te înspăimântă, te simți murdar după fiecare baie de sânge ... este impresionant.  Virtuozitatea lui Wilbur Smith, într-un roman ca aceasta, este de a raporta, cu o precizie chirurgicală, viața de zi cu zi a timpului și capacitatea de adaptare umană pentru a depăși limitările tehnologiei timpului. Aceste limitări sunt vizibile în arta navigației pe mare încă puțin înțeleasă, care folosește instrumente de orientare primitive, care au permis calcularea aproximativă a latitudinii și longitudinii. Pe lângă descrierile tactice, strategii sau armele folosite de militari, constatăm că, în narațiune se vor integra detalii care ne aduc mai aproape de ceea ce a fost Egiptul antic. Astfel , vom vedea importanța parteneriatelor pentru a forța o luptă comună împotriva inamicului sau aspecte, cum ar fi obiceiuri, tehnici medicale, divizarea societății sau zeii egipteni. 
Pe scurt , după cum se poate vedea,” Războinicii Nilului’’ de Wilbur Smith este un roman care are un număr mare de ingrediente atractive, de care se vor bucura un număr mare de cititori, indiferent de gradul lor de afinitate cu genul istoric. Magic și convingător, primul volum din saga Egiptului Antic scrisă de Wilbur Smith, combină cu înțelepciune aventura, acțiunea, strategii, bătălii, componentele istorice și dragostea, rezultând un roman distractiv  captivant care merită citit cu siguranta.

Romanul  Razboinicii Nilului - Wilbur Smith mi-a fost oferit de librăria online Libris pentru recenzie! Mulţumesc foarte mult! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi onlineLibris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi aici aproape orice carte vă doriţi!

3 comentarii:

 1. E o carte foarte buna, dar nu e deloc distractiva :). In seria Taita a mai aparut si Zeul desertului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Se pare ca nu am verificat cu atentie .
   ... Cand zic distractiv ma refer la faptul ca nu am putut sa o las din mana. Pentru mine, care sunt fan al genului istoric, a fost o carte foarte buna. Nu regret ca am citit-o.

   Ștergere