duminică, 5 iulie 2015

Steaua diavolului - Jo Nesbo

 
An aparitie: 2011
Autor: Jo Nesbo
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 448


         „Steaua diavolului” este prima carte pe care am citit-o de  acest autor, dar cronologic, nu este prima carte care îl are ca personaj principal pe   inspectorul  Harry Hole.

"Era ca un suflet neliniştit care rătăceşte pe malul râului, fără să-l ia nici un luntraş ca să-l poarte dincolo. Am simţit de câteva ori cum e să fii astfel. Să fii bântuit de cei pe care i-ai hrănit. Să fii respins când, pentru prima dată în viaţă, tu eşti cel care are nevoie de ajutor. Să descoperi că eşti scuipat şi că tu, în schimb, nu ai pe cine să scuipi. Gândindu-te, în tăcere, ce trebuie să faci."
Alcoolic, abandonat de iubita lui și pe cale de a-și pierde slujba, Harry Hole trăiește mai multe drame în timp ce în căldura verii norvegiene, o viață este pierdută pentru totdeauna. Zguduit de moartea unei colege din poliție, detectivul  încă mai încearcă să îl acuze pe Tom Waaler, dușmanul său, pentru moartea ei, dar instabilitatea lui psihologică acționează împotriva adevăratelor sale intenții. Când o femeie tânără este ucisă în propriul apartament din centrul orașului Oslo,  bețiile  agraveaza starea delicată a detectivului, ceea ce duce la concediere lui . Dar vacanța colectivă obligă poliția orașului să-l cheme înapoi pentru a rezolva un caz care se dovedește a  fi mai mult decât o simplă crimă.
 
"Pentru a avea şansa să fim iubiţi, trebuie să ne asumăm riscul de a fi distruşi în interior."
 
Cititorii sau mai degrabă cititorul se cufundă cu plăcere în proza ​​lui Jo Nesbo care reușește să creeze, o atmosferă de suspans, tensiune, surprize, răsturnări de situații,  o atmosferă aproape electrică ca muzica lui Iggy Pop la care autorul face mai multe aluzii în  roman.
  De la prima pagină trăim împreună cu Harry toate chinurile lui, care sunt la fel de interesante ca și cazul în sine. De aceea vă spun că Harry Hole nu este doar un personaj: el are mai multe dimensiuni și prinde viață, aproape sărind din paginile  cărții.      
Revenind la romanul în sine, ipoteza unui criminal in serie este întotdeauna un subiect fascinant și Jo Nesbo include în textul său un pasaj lung instructiv privind tipologia acestor criminali. Același lucru se aplică și referirilor la pentagrama satanică, care gâdilă plăcut imaginația cititorului.
 Cu „Steaua diavolului”, intrăm în mijlocul  artiștilor de  showbiz cântăreților de musical, dealeri de arme, dealeri de diamante. Romanul ne ține în suspans, uneori ne surprinde, de asemenea, ne sperie (scena din lift în cazul meu).
Ca întotdeauna, apreciez subtilitatea detaliilor, indiciile  împrăștiate  pe care le înțelegi numai la sfârșit, multe personaje ciudate  cu care Harry se întâlnește și care, fiecare în felul lor, îl conduce la saflarea adevărului.  Mi-a plăcut, de asemenea,  cercetarea care se află în spatele unor detalii (pentagrama, diamante de sange) si modul în care au fost utilizate. În ciuda faptului că este un investigator foarte bun, Harry rămâne un naiv extraordinar și este păcălit cu  câteva ocazii. Nu, este o parte din el și ajută la construirea imaginii despre el și face parte din farmecul său.
            La sfârșitul cărții, surpriză. Ancheta  se încheie cu un vinovat  la care nu ma asteptam. Lipsa de predictibilitate este, de asemenea, un punct pozitiv a acestui autor. Stilul lui Nesbo este frumos și neted, reține atentia  cititorului cu indicii împrăștiate , răsturnări de situații  și descrierile pline de viață și interesante. Structura narativă este complexă .                                      
 Concluzia:Recomand?! Da !  Fără nici o ezitare. Un thriller intens care crează dependență.
 
Portret de detectiv  Harry Hole - Jo Nesbo
Harry Hole s-a fost născut în 1965 în Oppsal, un cartier din suburbiile capitalei Oslo (Norvegia). Are înălțimea de 1.95m , este subțire și atletic.  Părul blond pe care îl poartă aproape ras, subliniază urechile mari, nasul mare și ochii care îi sunt  întotdeauna roșii, buzele sunt moi, aproape feminine.  De multe ori poartă blugi și cizme tip Dr. Martens.
         Harry este încăpățânat și arogant iar manierele lui  lăsa mult de dorit.  Fumează. Este alcoolic și încearcă să înlocuiască dependenta lui cu ceva mai puțin periculos cum ar fi vizionarea reality show-ul"Survivor, dar nu reușește întotdeauna.  Trăiește într-un apartament cu 2 camere si un  conduce un Ford Escort alb .
            Părinții lui erau profesori ,dar nu au fost de acord cu alegerea lui Harry de a intra în poliție.  El are o sora, SOS, cu sindrom Down, de care se simte foarte aproapiat. În trecut a lucrat în Vindern, Bangkok și Sydney. Acum este unul dintre cei mai buni anchetatori de la  infracțiuni violente din Oslo.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu