sâmbătă, 4 iulie 2015

Luna ucigașă - N.K. JemisinAn apariție: 2015
Autor: N.K. Jemisin
Editura: Nemira
Nr. pagini: 400 Luna ucigașă este primul volum din saga fantasy Dreamblood, scris de NK Jemisin, publicată  în 2012, pe piața din Marea Britanie, în timp ce în România  a ajuns abia anul acesta , datorită editurii Nemira.
 Să începem prin a spune că este una din cele mai originale cărți citite de mine  în ultimul timp  și nu în mod surprinzător a fost nominalizată atât pentru premiul Nebula cât și pentru premiul World Fantasy Award în 2013.
Cetatea Gujaareh a fost plasată într-o lume fictivă similară Egiptului Antic în care puterea este exercitată de către Prinț, care este întruparea pământească a Hananjei, Zeița viselor, împreună cu Consiliul, un organism birocratic / religios care are drept scop organizarea educației, aplicarea legii și păstrarea sănătății publice. Prin colectori, o castă de preoți războinici foarte bine pregătiți în magie și luptă, visele  sunt  colectate pentru  a vindeca bolnavii sau pentru pedepsirea criminalilor.
Pentru a înțelege complexitatea lumii exotice în care suntem catapultați de NK Jemisin  și pentru a vă convinge să citiți acest roman, fără a dezvălui foarte multe, vă pot spune  că scriitoarea descrie  o societate extrem de religioasă a cărui cult este centrat pe Zeița viselor, Hananja. Zeița este întotdeauna reprezentată cu brațele întinse și cu ochii închiși, astfel încât fiecare persoană este binevenită în visele Hananja când abandonează starea de  veghe. Așa se  explică cât de important este de a oferi pacea Hananja, deoarece acest lucru va permite restabilirea liniștii și odihna celor care visează.  Acesta este motivul pentru care pacea devine lege, motiv pentru care tot ceea ce amenință pacea este îndepărtat . Colectorii sunt cel  mai mic ordin, dar  și cel mai prestigios legat de Templul Zeiței și reprezintă o forță care menține  pacea. Sarcina lor este de a executa sentințele celor care sunt declarați  corupți, prin colectarea puterii conținută de visele lor și îndrumarea sufletelor la zeița păcii, și, de asemenea, au misiunea să colecteze puterea magică a tuturor oamenilor prea slabi în trup sau spirit care  ajung la templu și doresc să îmbrățișeze visul etern oferit de Zeiță.
 Pacea este legea, dar, de asemenea, un stil de viata. Comportamentul corect în orice situație este cât mai  calm și liniștit posibil: vorbesc cu o voce moderată, accepta autoritatea, pentru a evita disputele, rezolvă fiecare acțiune cu calm și reținere. Fiecare problemă trebuie să fie rezolvată urmând calea cea mai rapidă și directă care duce la restaurarea păcii.  Un singur act violent poate pune în pericol întreaga populație pentru că toată lumea doarme și toată lumea visează.
Colectorii sunt gardienii viselor pe care le au oamenii. Magia le permite să intre în contact cu sufletul când oamenii dorm și să colecteze zeciuiala finală, permițând astfel ca datornicul să aibă o eternitate fericită și departe de coșmaruri.  Prin acest proces colectorii permit trecerea sufletului în viața de apoi, în schimbul "sângelui de vis" fundamental pentru a practica magia, de obicei folosit de alte ordine ale templului. În ochii necredincioșilor din alte orașe-state acest lucru este crimă, dar în ochii oamenilor și credincioșii Hananja este pur și simplu un cadou pentru zeiță.  Pentru noi, în secolul XXI poate fi înțeles în două moduri: solicitarea eutanasiei când  pacientul sau familia acestuia dorește să pună capăt suferinței sau pedeapsa cu moartea, atunci când există criminali cărora li se  anulează dreptul la apărare și pedeapsă justă
Intriga este foarte diferită de lucrările clasice ale genului, o intrigă politică dezvoltată într-o cvasi-teocrație, împletită cu elemente magice și amenințată de un inamic intern care pune în pericol societatea și cultura. Universul  și personajele sunt complexe, niciodată elemente plictisitoare, ideale pentru a transmite opinia autorului cu privire la aspectele importante, alimentând mesajul poveștii pe care îl evidențiază printr-o acțiune.
Narațiunea este la persoana a treia,  din punctul de vedere al celor trei personaje principale: Ehiru, Sunandi și Nijiri.  Există, de asemenea contribuții mici ale unor personaje minore, inclusiv Superiorul colectorilor  și  Hetawa Charris, paza prințului.
Personajele principale sunt mari și bine descrise, cu un fond interesant și profund.  Ehiru își pune credința sub semnul întrebării, dar aceasta va rămâne puternică și de neclintit.  Când certitudinile sale intră în colaps și este trădat de cei în care avea încredere, își riscă propria viață pentru adevăr și purificarea societății de corupție. El este un colector calificat și respectat,  care își ascunde  fragilitatea și teama  de a nu pierde controlul  magie sale.
Sunandi, prin contrast, este vocea scepticului.  Ambasadorul țării vecine Kisua, a venit la Gujareeh să investigheze unele decese ciudate, care ar putea fi atribuite unui secerător și pentru a preveni războiul, dezvăluind conspirația din spatele ei.  Femeie puternică și hotărâtă, nu ezită să recurgă la corupție și alte modalități de a obține informații.
Nijiri, tânărul ucenic a lui  Ehiru este complet dedicat stăpânului  său, dispus să facă orice să-l țină în condiții de siguranță.
Adevărul este nu mă așteptam, dar  mi-a plăcut mult romanul. A fost nevoie de ceva timp până ce a reușit  să mă prindă, în special cu atât de multe concepte noi (am apreciat mult glosarul de la sfârșitul cărții). Dar de la pagina o sută, când știi cum funcționează această lume atât de asemănătoare cu a noastră, romanul te captivează și abia te lasă sa respiri.  Amestecul de elemente (Jung, Freud și Egipt) dau un rezultat excelent, și, de asemenea, cartea este plină  de mici detalii care fac povestea  mult mai credibilă.  Narcomancia (capacitatea de a intra în visele altora, sau pentru a provoca aceste vise, sau de a lua visele ) este atât de bine dezvoltată,  că nu am avut nici o problemă să înțeleg exact întregul proces.
Concluzia: Nu este o carte ușor de citit, mai ales la început, dar dacă perseverezi, vei avea în mâinile tale una dintre cele mai bune cărți pe care  le-ai citit în acest an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu