joi, 23 iulie 2015

Cartea vieții - Deborah Harkness          Trilogia lui Harkness nu este doar o poveste de dragoste, stil Romeo și Julieta. Nu este doar o fantezie, despre vrăjitoare și vampiri, sau o poveste despre intrigi politice și despre familie. Dar este o călătorie la care cititorul ia parte alături de personaje. Instrumentele de care se folosește autoarea pentru a face această călătorie mai captivantă și uneori chiar teribilă sunt istoria și știința.
         Cititorul este transportat în povestea familiei de Clermont, din vremea cruciadelor, a cavalerilor și luptele pentru onoare, până la aleile întunecate din Londra lui Shakespeare, la curtea imparatului Rudolf  în magnifica și progresiva capitală Praga, la castelul Sept-Tours în Franța, unde sunt păstrate toate secretele familiei.
         Alt element puternic pe care scriitoarea îl  foloseste pentru a face povestea ei complexă și surprinzătoare este știință. Știința este reprezentată de genetică, specialitatea lui Matthew căreia i se alătură alchimia și în final magia. Fie că este vorba despre un loc de întâlnire pentru vrăjitoare sau este vorba despre  un laborator foarte modern, în universitate, știința devine laitmotivul care conduce viața personajelor și singurul lucru care le poate oferi explicațiile de care au nevoie pentru a supraviețui este Ashmole 782: căutarea originilor vieții. În jurul acestei cărți vechi și prețioase se dezvoltă intreaga intrigă. Dar nu numai pentru că paginile sale conțin informații despre genetica creaturilor și vrăji puternice. Manuscrisul este metafora pentru viața însăși.
          Ceea ce  au în  comun toate creaturile, supranaturale sau nu, nemuritori și muritori, buni sau răi, sunt sentimentele, la fel pentru toți, indiferent de putere sau prestigiu  : sacrificiul pentru persoanele pe care le iubesc, sentimentul de familie, durerea pentru pierderea  iubirii conjugale și cea pentru copii.
         Diana este personajul principal feminin, descrisă în mod clasic cu flăcări în  părul roșu și ochii albaștri. De-a lungul trilogiei personajul său se schimbă cel mai mult. La început nu știe că este o vrăjitoare, respingând cu totul argumentul. În “Școala nopții “ea își descoperă puterile și acceptă responsabilitățile care decurg, dar numai înCartea vieții “ descoperă amploarea puterii pe care o are.
         Dar înainte de a fi o a vrajitoare puternică, Diana este o ființă umană, cu puncte tari și punctele slabe. Este "incapatanată, impulsivă, dar, de asemenea puternică și curajoasă. Pentru persoanele pe care le iubește este dispusă să facă orice, chiar să facă  lucruri care sunt împotriva convingerilor sale.
         Marele său avantaj  este că nu judecă pe cei din jurul ei, nu-i pasă dacă sunt oameni, vampiri sau vrajitoare. Acceptă greșelile celor apropiați cu un optimism spontan. In ciuda pierderii controlului de vampir, setea lui Matthew pentru  sânge, gelozia lui obsesivă și trecutul său ca  asasin, Diana îl iubește necondiționat și are încredere în el suficient pentru a își pune viața în mâinile lui.
          Matthew are  o personalitate complexă-: vampir, om de știință, muzician, ucigaș nemilos, soț și tată iubitor. Matthew, spre deosebire de Diana, este un personaj conștient de abilitățile sale.  Este un om de stiință talentat, dar a avut și alte interese în timpul vieții sale lungi: muzician, medic, cavaler, scriitor. Dar mai presus de toate, este vampir.
         Matthew este, prin urmare, un vampir adevărat, iar partea lui întunecată și violentă îl devorează. Diana este lumina, așa cum Matthew este întunericul. Viața lui a fost întotdeauna marcată de furie și vinovăție. Până când o întâlnește pe Diana și începe să se schimbe. Matthew  descoperă că dragostea este capabilă să îi vindece rănile sufletului.
          Uneori folosește violența, își pierde controlul si nu poate rezista să nu fie posesiv cu soția sa. Totuși personajul său cucerește cititorul  și în ciuda greșelilor pe care le face, se străduiește să își înlăture defectele, luptă cu demonii săi interiori și mai ales ne arată cu  fiecare gest și fiecare secundă a vieții sale ce înseamnă Diana pentru el.
           Căsătoria Dianei și a lui Matthew este specială din toate punctele de vedere și subminează orice lege. În ciuda faptului că fac parte din două lumi diferite, Diana și Matthew se completează reciproc, întruchipând idealul căsătoriei alchimice descrise de Ashmol 782. Ei sunt tovarăși adevărați în viața reală:  se iubesc, luptă împreună, se ceartă, apoi se împacă, împărțind totul. Viața lor este plină de responsabilități și pericole cu  care trebuie să se  confrunte, dar cu toate acestea au  încredere unul în altul . Diana știe că Matthew este suficient de puternic pentru a își controla pofta pentru sânge, cum  și Matthew stie că Diana își poate stăpâni puterea.   Prin Diana și Matthew  care își vor apăra dragostea și căsătoria ,cu  toate forțele, în ciuda diferențelor dintre ei: o vrăjitoare și un vampir, Harknes, ne dă o lecție despre curaj .
         Un punct forte al acestei trilogii este modul în care ne sunt descrise aceste creaturi. În general, atunci când vorbim despre vampiri, ceea ce iese în evidență  este  stilul lor de viață și mai ales gustul pentru sânge. Aici, vampirul, este o ființa cu  sentimente, care dă dovadă de solidaritatea în cadrul familiei. Și la fel ne sunt prezentați și vrăjitorii ... partea umană este favorizată!

Exitau multe legende legate de conținutul străvechiului volum ascunsă în Biblioteca Bodleiană  din Oxford sub numele de Manuscrisul Ashmole 782. Vrăjitoarele credeau că în el se aflau primele vrăji formulate vreodată, vampirii, că spune povestea felului ăn care a fost creată stirpea lor. Și demonii credeau că volumul păstra secretel neamului lor. Eu o avusesem în mâini pentru prea puțină vreme ca să pot spune care dintre variante era adevărată-asta dacă era vreuna adevărată. Însă eu , Matthew și Gallowglass știam că , orice ar fi conținut Cartea vieții, textul ei pălea în comparație cu informațiile genetice ferecate intre  scoarțele ei. Căci manuscrisul fusese făurit  din rămășițele unor ființe cândva vii: pergamentul era făcut din peile lor, cernelurile conțineau sângele lor, paginile erau ținute laolaltă de fire de păr , iar lipiciul folosit pentru legare fusese extras din oasele lor.”
În concluzie: “Cartea Vieții” este un final demn de trilogie. Suspansul, actiunea, misterul și momentele romantice nu lasa cititorul dezamăgit, în nici o privință. Deborah Harkness ne oferă un roman complet, în care istoria și știința  formează  un complot foarte palpitant.
            A fost o mare plăcere să mă reîntâlnesc  cu  Diana și Matthew în a treia carte a trilogiei. De data aceasta, ne-am întors în lumea noastră "modernă", după incursiunea în secolul al XV-lea din volumul Școala nopții” . Găsim locurile familiare deja vizitate în primul volum al seriei și personaje pe care le cunoaștem. Și totuși, eroii noștri s-au schimbat, cel mai mult  Diana. Această femeie tânără și dinamică pe care am ajuns să o iubesc, a devenit o vrăjitoare cu puteri aproape nelimitate. Dar nimeni nu trebuie să știe de puterea ei, ce fel de vrăjitoare este.  Alături de Matthew, soț și tată al copiilor ei, pare fragilă.
           Dar viața nu este, cu toate acestea, simplă. Matthew suferă de un "defect din  nastere", care poate fi transmis  "copiilor". Diana și Matthew având pregătire stiintifica, vor face totul pentru a încerca să înțeleagă originea aceastei anomalii și, în cel mai bun caz, pentru a găsi un leac. Pentru aceasta, ei beneficiază de ajutorul prietenilor și  al membrilor familiei de Cleremont. Vampiriii și vrăjitoarele lucrează împreună, pentru prima dată  în istoria creaturilor, pentru a face față pericolelor care îi așteaptă.
           Familia de Clermont este de asemenea foarte prezentă și o temă omniprezentă în roman este familia.  . Prersonajele vor lupta pentru ea, de-a lungul poveștii  și chiar mai mult știind că vor avea copii care se vor naște natural. Vedem că familia îi ține  uniți în ciuda diferențelor dintre ei. Fiecare membru al familiei Clermont este  importantă. Ysabeau, Marcus, Gallowglass, și chiar Baldwin, fiul cel mare al lui  Philip. Descoperim, de asemenea, personaje noi, care vor îmbogăți familia Clermont. Toate vor lupta pentru aceeași cauză, inclusiv pentru a îl proteja pe Matthew  a cărui problemă este extrem de importantă. Pentru că furia sângelui este blestemul neamului său, vampirul trebuie să învețe să depășească, sau, cel puțin, să-l controleze.
         Toate personaje sunt conștiente de profunzimea iubirii dintre Diana și Matthew, chiar și atunci când nu sunt de acord cu alegerile lor. Dar, în cele din urmă toate personajele se trezesc că îi pe  apăra pe Diana și Matthew și doresc să facă parte din familia lor ciudată și extinsă, care este mai puternică decât oricând.
         Un personaj care  mi-a placut foarte mult este Gallowglass, nepotul lui Matthew, cu care ne-am întâlnit și în volumele anterioare. Acesta este un personaj mult mai profund decât pare la prima vedere .  
         Am fost mai circumspectă în ceea ce îl privește pe Baldwin, căpetenia familiei de Clermont. La început, am crezut că este personaj negativ, dar, de fapt, el este pur și simplu un vampir care are rolul de cap de familie pe care îl ia  în serios și care   lucreză pentru binele celor pe care îi protejează.
Pe cei  răi i-am întâlnit deja  în volumele 1 și 2 și sunt deosebit de înșelători și cruzi în “Cartea Vieții.
         M-am bucurat de fiecare cuvânt, fiecare pagină a acestui volum, care merge mereu mai departe. Nici un detaliu nu este uitat și la toate întrebările care ar putea apărea vom  găsi răspunsurile, de-a lungul acestor 576 de pagini. Magia, realismul și știința se combină într-o intrigă cu o complexitate delicioasă.
          În acestă trilogie, nimeni nu este cu adevărat frumos sau urât.  A  fi o creatură supranaturală nu este un dar din cer  și monștrii sunt în fiecare dintre noi; autorul dorește să ne atragă  atenția, că totul este în mâinile noastre, noi suntem singurii care putem  decide cine vrem sa fim si unde vom fi mâine.

 Alte recenzii care te-ar putea interesa:
Mulțumesc  EDITURII LITERA  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte !

4 comentarii:

 1. Arata minunat familia reunita...trilogia e superba, mi-a placut mult cum ai reusit sa faci trecerea intre volume.intradevar o serie deosebit de interesanta, atent documentata, deloc superficiala..de-abia astept sa citesc si eu ultimul volum din serie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! A fost o adevarata provocare aceasta recenzie, Am dorit sa incit curiozitatea cititorilor. Aceasta trilogie este una din cele mai frumoase pe care le-am citit.

   Ștergere
 2. Tulburarea mea obsesiv-compulsiva ma face sa vreau sa intru prin poza aceea sa aranjez cartile in ordinea in care sunt. :))) Glumesc. Arata bine bine, asa toate trei. Din pacate, eu nu ma dau in vant dupa aceasta serie. Am citit primul volum si nu mi s-a parut nimic special, ba chiar am gasit-o plictisitoare cu multe detalii istorice care dupa mine, erau in plus. Asta e, trebuie sa fie si niste carti care sa nu-mi fie pe plac, nu? :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. a fost greu sa asez cartile in asa fel incatsa maschez teancurile de carti din spatele lor.... si am tras duble :)) si nu mi-a convenit ...pana am reusit ceva care sa ma multumeasca cat de cat.: D
   Mie imi plac foarte mult romanele istorice si nu mi s-a parut plictisitoare trilogia . Este normal sa nu ne placa toate cartile. Mi s-a intamplat de multe ori sa nu imi placa carti foarte laudate. Cred ca exista cartea perfecta pentru orice cititor..

   Ștergere