sâmbătă, 16 mai 2015

Îngerul Pierdut - Javier Sierra

 
 
 
 
An aparitie: 2015
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 448 
 
 
Un secret care poate schimba soarta omenirii.
Un thriller captivant.
O călătorie incitantă, plină de istorie si mister.

 
  Îngerul pierdut”  este prima  carte pe care am citit-o de  de Javier Sierra. Aceasta carte este un thriller plin de mister, cu revelații care imbină fantezia, povestiri din Biblie, Arca lui Noe, Potopul, ingeri, profeți, zei, pedeapsa divină, Scara lui Iacob ... Roman foarte interesant , care lasă în urmă toate convențiile genului, împingând cititorul într-o aventură pe care nu o  va uita.
 
“Fiind papă , Sfântul Grigorie călătorea frecvent la Roma.Într-o zi, în timp ce vizita una dintre piețele de sclavi din oraș, a dat peste un grup de copii care urmau să fie vânduți la licitație. Toti erau incredibil de frumoși.Aveau ochi albaștri, părul deschis la culoare și expresii suave, care păreau să emane bunătate în cea mai pură stare.Pontiful , curios, s-a apropiat de ei și i-a întrebat despre originea lor. Suntem anglos, au răspuns aceștia. Dar el a înțeles angelos, iar acel moment de confuzie-oare?- avea să schimbe cursul istoriei. După ce a aflat de unde proveneau , i-a cumpărat, i-a eliberat și a hotărât că  că avea să convertească țara la credința lui Hristos.După aceeaa, l-a trimis pe Sfântul Augustin ca să ne predice religia adevărată și i-a mai spus să numească acele pământuri Angeland.De aici provine termenul England. Pământul îngerilor. ” 

             Romanul începe în Santiago de Compostela, unde  Julia Alvarez restaurează porticul Gloriei din celebra Catedrală Santiago.  Anumite evenimente o vor determina pe Julia să se implice într-un conflict vechi de secole între două fracțiuni ce  luptă să obțină  două pietre foarte speciale, care ar putea permite contactul cu  însuși Dumnezeu. Acțiunea, care va include participarea agenților CIA, temuții yazidii și chiar președintele Statelor Unite, ne va lua din Santiago (Spania) și ne va purta în micul oraș Noia (Galicia), pentru a ajunge la  sfârșit pe Muntele Ararat, unde tradiția catolică localizează punctul în care Arca lui Noe a eșuat.
Muntele Ararat
        Dacă adăugăm la  toate acestea că acțiunea are loc în doar 72 de ore avem un roman  numai bun de citit într-o singură respirație, în cea mai bună tradiție a lui Dan Brown.

“Toate tradițiile sfinte vorbesc despre noi și arată cum am fost condamnați să rămânem în această lume pentru că ne-am amestecat cu oamenii.Suntem copii unor exilați. Chinuiți. Voi înșivă ne-ați învinuit pentru toate relele.”

             Printr-un limbaj simplu,  scriitorul reuseste să rețină atenția cititorului. Cu mare abilitate, Sierra, introduce treptat evenimentele cele mai tulburătoare și personajele într-un "crescendo", care implică cititorul. Suntem antrenați într-o aventură care ne va duce într-o  regiune situată la granița dintre Iran, Turcia și Armenia, care amesteca stiinta si religia într-un complot despre originile și destinul umanității, folosindu-se de  texte ca cele din  "Cartea lui Enoh ", și" Epopeea lui Ghilgameș ", cea mai veche carte scrisă de om. Mai mult, pasaje biblice sunt luate din context și răsucite în interpretarea lui la extrem.
             Personalitatea Juliei nu este foarte dezvoltată și relația sa cu celelalte personaje, mai ales soțul ei este foarte artificială, cu comportamente care sunt aproape imposibil de crezut. În mod normal, îmi place  să mă identific cu personajele, să mă atașez de ele, dar în acest roman am avut  sentimentul că Javier Sierra a preferat să lase greutatea acțiunii romanului, pe simbolismul legat de Biblie și diverse apocrife  ale religiilor evreiești și creștine, mai ales  legate de mitologia lor . Recunosc că aceste subiecte pe mine mă fascinează, deoarece acestea sunt aspecte despre care religiile nu vorbesc, sunt ignorate.

“Iar eu, bineînțeles, cred până și în ingeri.

         Pe scurt, un roman pe care îl recomand celor care iubesc romanele ce îmbină romanul istoric cu cel de mistere şi romanul cu teme ezoterice.Autorul a reusit sa creeze o poveste care m-a captivat.  Un roman care ridică  o serie   de întrebări care se reflectă și asupra cititorului, un set de întrebări care aduc îndoiala și asupra celui ce citește romanul nu doar asupra celor ce sunt implicați direct în acțiune.

 

Multumesc librariei online libris pentru ca mi-a trimis aceasta carte spre recenzie; librărie unde puteti găsi atât cărți in limba romana cat si in limba engleza iar transportul este gratuit.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu