sâmbătă, 9 mai 2015

Cantecul maorilor - Sarah Lark  
 

An aparitie: 2014
Autor: Sarah Lark
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 620
 

            De la primele pagini, autoarea ne duce în  cealaltă parte a lumii într-o o epocă trecută, cu altfel de facilități. Am fost încântată să regăsesc pășunile verzi din  Canterbury Plains deși pasajele despre  această arie geografică sunt puține, deoarece intriga are loc în special în Greymouth, un oraș minier de pe coasta de vest a insulei. În timp ce în primul volum,   "În țara norului alb   " am descoperit perfecțiunea marilor întinderi verzi pentru creșterea ovinelor, care a fost una dintre primele activități ale "coloniștilor englezi" pe "insulă” înainte de  începutul goanei dupa aur, acest volum,numit „ Cântecul maorilor”, are loc cincisprezece ani mai târziu și se concentrează mai mult pe dezvoltarea activitatii miniere de pe insula, riscurile acesteia și condițiile de viață ale minerilor.
Dacă Helen și Gwyneira au fost eroinele din În țara norului alb  , cele care sunt evidențiate aici sunt Elaine și Kura, ambele nepoate  ale Gwyneirei, una fiind fiica lui Fleurette și cealaltă a lui Paul. Amândouă au moștenit  caracterul bunicii lor, dar fiecare  se exprimă un mod diferit. Elaine este (cel puțin la început) o femeie tânără plină de viață, inteligentă care are totul pentru a fi fericită.  Dar dezamăgită în dragoste de William va suferi cumplit. Se îndoiește de sine și va avea nevoie de o lungă perioadă de timp pentru a își reveni. Kura în schimb le are pe toate: bogată, cu o frumusețe de neegalat, ea are un mare talent pentru muzică și dorește să își  facă o carieră la Londra.Dar nu este la fel de usor de multumit publicul din  orașele în care nimeni nu o cunoaște și unde talentul ei nu mai pare atât de "unic" ca publicului din orașul natal. Din fericire propria sa iubire va fi suficient de importantă încât să rămână încrezătoare orice s-ar întâmplă și să nu își piardă  capul! Ambele  tinere vor lupta pentru a ieși din situații dificile, de multe ori cu  mari sacrificii.

           În primul rând, personajele în acest roman mi sau părut mult mai complexe și prin urmare, mult mai interesante. În romanul precedent, atât Gwyn cât  și Helen au fost caracterizate ca femei puternice, inteligente, cu personalitate ... un prototip  standart al femeilor în literatura historical romance. Complexitatea și personalitățile opuse ale celor două verișoare, Kura si Elaine, au îmbogățit povestea. Ele au un caracter mai puțin maniheist și, de asemenea, evoluează pe parcursul întregii cărți. Chiar daca  au defecte sunt mult mai umane (Elaine la prima lectură este o tânără cu o mândrie de nesuportat iar Kura, manipulatoare). De asemenea, personajele de sex masculin sunt mult mai interesante. Mai ales William, al cărui caracter laș  și egoist este combinat cu abilitățile sale de mare comerciant și capacitatea de supravietuire. Apoi, există Tim, care este destul de plat (omul tipic: bun, loial, cinstit și cu fiecare femeie ar dori să formeze un cuplu).
         Romanul este foarte dens, peste șase sute de pagini, dar l-am găsit deosebit de interesant. Ca și volumul precedent este narat într-un stil simplu, astfel încât a fost ușor să urmăresc poveste. Descrierea dezvoltării Insulei de Sud a Noii Zeelande in secolul al 18-lea este bine gestionată. Am găsit foarte interesantă muzică Maori, care joacă un rol important în carte. En la novela se alterna en la justa medida los diálogos con la narración lo que hace que sea una lectura muy fácil y atractiva.
          Este evident că lucrarea Sarei Lark,  „Cântecul maoriloreste departe de a fi un roman istoric, departe de a oferi cunoștințe despre istoria Noii Zeelande și  viața maorilor, oamenii care locuiau acolo înainte de sosirea coloniști. Dacă sunteți în căutarea unui roman care să detalieze aceste aspecte, cartea vă va dezamagi complet. Este adevărat că autoarea oferă  multe detalii despre descoperirea Noii Zeelande, despre cum maori au sosit în șapte canoe, cum flota olandeză a venit pe acest pământ și chiar relatează o catastrofă care s-a întâmplat într-o mină în 1896 , când șaizeci și patru de oameni au murit, dar în cele din urmă este o poveste fictivă.
            Pe scurt, "Cântecul  Maorilor" este o evadare perfectă de rutina vieții noastre de zi cu zi și o călătorie fascinantă într-o țară de vis . Acest roman este recomandat pentru cei care s-au bucurat de "În țara norului alb", și pentru toți cei cărora le plac poveștile în care există iubire, suferinta, înșelăciune, trădare și secrete.
 Alte recenzii care te-ar putea interesa:
 

2 comentarii:

 1. Am iubit acest roman. Adică, ce folosesc imperfectul, îl iubesc. Am terminat „seria” acestei autoare, la fel ca și tine. M-am îndrăgostit de stilul ei incomparabil, care m-a purtat, după cum și tu ai zis, pe alte meleaguri. Iubesc cărțile de genul. Mulțumim pentru recenzie și mai așteptăm! Pupici.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Inca o data se confirma ca esti un romantic incurabil !
   ... Eu astept cu nerabdare si ultima carte a trilogiei , cea despre Gloria , fiica Kurei sI fiul lui Tonga ( imi scapa acum numele baiatului ).

   Ștergere