miercuri, 20 mai 2015

Conacul Bantuit Vol. 1 Seria Lockwood Si Asociatii - Jonathan StroudAn aparitie: 2015
Categoria: Literatura Romana
Editura: RAO
Nr. pagini: 320

 
Înfiorătoare, tulburătoare și originală,
o poveste cu fantome imbatabilă.


         
Dacă  există o singură întrebare pe care să ți-o pui  înainte de a începe a citi acest articol, ar fi aceasta: crezi cu adevărat în fantome? Dacă răspunsul este da, atunci ceea ce urmează te  va fascina,teroriza. Dacă crezi că fantomele sunt doar capcane, proiecții ale minții slabe și torturate,  atunci trebuie să îți dovedesc că toate acestea  nu sunt doar "prostii".

„Două bubuituri puternice se auziră pe scări. O pală de aer rece îmi pălmui obrajii. Înainte să pot mișca un deget, ceva mare , moale și incredibil de greu ateriză la picioarele mele. Izbitura făcu să-mi clănțane dinții.Am sărit înapoi și mi-am scos spada. M-am lipit de perete, cu arma în mână ,tremurând din toate încheieturile, privind agitată in stanga si-n dreapta.”

          Când noaptea cade, ceața spectrală se transformă și sunetele devin mai mult decât murmure, temperatura începe să scadă, frisoane alerga prin noi. Cuvintele  prind viață. Inima ta sare o bataie, apoi repornește la viteza maxima. Tensiunea și frica devin palpabile. 

„Am simţit un fior brusc pe şira spinării. Era într-adevăr mult prea frig. Şi nu mă refer la răcoarea tipică pentru mijlocul lunii noiembrie. Era genul de frig care-ţi preschimbă răsuflarea în aburi în timp ce dormeai. Era genul de frig care lasă flori de gheaţă pe la ferestre. Răcoarea aceea care se răspândea, te amorţea şi îşi tăia respiraţia. Îmi era atât de familiară.
Mi-am deschis larg ochii.”
 
            Jonathan Stroud ne introduce într-o Londra modernă plină de fantome. Autorul descrie perfect cadrul natural, cu fantomele care sperie oamenii și nu-i lasa sa trăiasca in pace. De fapt, toată lumea se confruntă cu "problema" creșterii dramatice  a  bantuirilor, din motive încă nedezvăluite.  Parte a "problemei "pare să fie că adulții nu sunt suficient de sensibili la perturbările fantomatice și, prin urmare, nu sunt prea eficace în vânătoarea fantomelor. Dar copiii sunt mai sensibili la comportamentele paranormale. Astfel, în lumea imaginată de autor, copiii sunt singurii care pot combate aceste pericole. Spiritele sunt foarte periculoase si atingerea lor  poate fi fatală. Oamenii, prin urmare, depind de agențiile de investigatii paramormale de când "problema" a apărut.

„Unii susțin că Problema există de cănd lumea.Fantomele nu sunt o apariție recentă, ci s-au comportat mereu la fel. (…)În prezent în Londra sunt zeci de case bântuite și, pe zi ce trece, numărul lor crește în ciuda agențiilor specializate.În Antichitate fantomele erau apariții neobișnuite.Acum avem de a face cu o epidemie. Mi se pare la mintea cocoșului că Problema e un fenomen recent.

           Agenția Lockwood este una dintre cel mai puțin cunoscute în Marea Britanie, care nu se bucură de o mare faimă și nici un caz mare rezolvat. Nu dispune ,de asemenea, nici  de adulți pentru supraveghere  Compusă din doi băieți și o fată, agenția este amenințată de o serie de evenimente care îți fac părul măciucă ... Când un accident teribil se intampla in timpul unei misiuni, agenția este amenințată cu închiderea și doar un industriaș bogat pare capabil să o salveze. Dar pentru aceasta, agenții vor trebui să accepte una dintre misiunile cele mai periculoase. Vor reuși oare acolo unde alții au eșuat, cu riscul vieții lor?

„Când păşeşti într-o casă bântuită de un Vizitator, e bine să intri cât mai repede. E una dintre primele reguli pe care le-nveți. Nu ezita, nu şovăi în prag. De ce? Pentru că în acele câteva clipe încă nu e prea târziu. Dacă stai în prag, mângâiat pe spate de adierea răcoroasă, încercând să desluşeşti ceva prin bezna din faţa ta, ai fi tare prost dacă nu ţi-ar veni să te răsuceşti pe călcâie şi s-o iei la sănătoasa. În clipa în care devii conştient de acest lucru, voinţa ţi se scurge prin tălpi, groaza te ia în stăpânire şi gata, asta a fost tot, ești terminat înainte de a începe misiunea.”
„E bine să nu-ţi faci cunoscute sentimetele în prezenţa Vizitatorilor... teamă, furie sau alte emoţii puternice. Se hrănesc cu ele şi devin mai rapizi şi mai agresivi.”

         Cu un vocabular simplu și un stil direct, romanul este narat la persoana întâi din perspectiva lui  Lucy   Ea are cincisprezece ani și a trăit o copilărie dificilă. A început să lucreze la vârsta de opt ani pentru agenția locală Ghostbusters dar s-a mutat la Londra, din cauza unei diferențe de opinie cu angajatotul.  Ajunsă în Londra caută de lucru la mai multe agenții,  dar în final este angajată la  Lockwood & Asociații.
           Mi-a placut personajul Lucy, pentru că este un personaj plin de resurse, care se confruntă cu  temerile sale. Este, de asemenea, o persoană sensibilă, care nu  ezită să se pună în pericol pentru a restabili adevărul.
            Anthony Lockwood, este proprietarul agenției și are o personalitate foarte puternică și distinctă.  El este un tânăr  pierdut în lumea lui fără probleme și liniștită. În multe momente mi-a amintit de Sherlock Holmes, pentru că poartă mereu o haină lungă neagră și are același mod de a rezolva misterele.
           Al treilea membru al agenției Lockwood este destul de bizar. George preferă să-și petreacă timpul făcând cercetări cu privire la cazurile care trebuie rezolvate, mai degrabă decât să ia legătura cu fantomele.
          Personajele au personalitati foarte diferite, dar reușesc să se potrivească ca un puzzle. Fiecare cu nesiguranța lui, problemele lui ... Deși, atunci când sunt împreună nu îi poate opri nimic

 „Când mergi la vânătoare de spirite malefice, lucrurile simple sunt cele mai importante. Vârful de argint al spadei scânteind în beznă; pilitura de fier împrăştiată pe podea; canistre sigilate de foc grecesc, pentru situaţii extreme... Totuşi, numeroasele pliculeţe de ceai negru, de preferinţă de la Pitkin Brothers de pe Bond Street, sunt deopotrivă cele mai simple şi cele mai importante.”

        Mi-a placut stilul lui  Stroud. A fost fluid, umorul a fost bine dozat  și acțiunea a fost  foarte convingătoare.  Atât de reală că nu  recomand sufletelor sensibile să citească  seara , înainte de a merge la culcare această carte .  Mai ales dacă crezi în fantome. Am citit acest roman urmărită de  ochii fantomelor și cu  frisoane în spate.
             Pe scurt, "Conacul bântuit" este o carte plină de mister, teroare, aventură și emoție, pe care o recomand persoanelor de toate vârstele . În opinia mea, puțini autori au capacitatea de a crea o atmosferă misterioasă și care te face să simți o furnicătură de frică și Jonathan Stroud este unul dintre cei puțini. Este cu siguranță o carte care nu poate lipsi de pe raftul dumneavoastră .

 Pozitiv:
·         Un stil foarte fluid, usor de urmat, chiar și pentru cei care de obicei nu citesc
·         O poveste originala, cu idei foarte bune
·         Un peisaj foarte realist care uneori  îți dă fiori
·         O carte atât pentru cei care cred în fantome,  dar și pentru cei care nu cred

 Negativ:
·         Enigmă care stă la baza este , probabil, un pic prea simplă pentru mintea celor  obișnuiți cu serialele de televiziune și thrillere


Conacul Bantuit  mi-a fost oferită de librăria online Libris pentru recenzie! Mulţumesc foarte mult!
După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi onlineLibris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi aici aproape orice carte vă doriţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu