duminică, 26 aprilie 2015

Povestea anticarului - Charlie Lovett


 
 
An aparitie: 2014
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 448

 


           Peter Byerly este un tip retras, timid, care are puține pasiuni în viață sa. Mais precisamente, duas. Amanda – sua falecida esposa – e livros antigos. Mai precis două : Amanda - ​soția lui - și cărțile vechi. A morte prematura de Amanda afetou profundamente o emocional de Peter, a ponto de que ele não conseguia mais se dedicas à sua segunda paixão. Moartea prematură a Amandei  îl afectează profund  pe Peter, până la punctul în care el nu se  mai poate dedica celei de a doua pasiuni a sa .
           În urma unui  tratament psihiatric pentru anxietate, Peter se mută din SUA , într-un  mic sat din Anglia. Após semanas de reclusão, decide visitar uma livraria e dentro de um livro antigo encontra um retrato com séculos de idade. După săptămâni de izolare, decide să viziteze o librărie, unde în interiorul unei cărți vechi găsește  o pictură realizată în urmă cu două secole. Incrivelmente, a pessoa desenhada é idêntica a sua Amanda. Incredibil,  dar persoana din pictură este identică cu  soția lui Amanda.
Intrigado, Peter decide investigar a origem do desenho e a história por trás do anônimo artista que desenhou tantos anos antes uma mulher com as mesmas feições do seu grande amor.            Intrigat și surprins, Peter decide sa investigheze originea desenului și povestea din spatele artistului anonim care a pictat  cu mulți ani înainte o femeie care seamănă cu soția sa. No meio da investigação, Peter ainda se depara com indagações acerca da veracidade da obra do dramaturgo William Shakespeare . În timpul investigației, Peter se confruntă  cu  întrebări privind veridicitatea operelor marelui  dramaturg William Shakespeare.
 
Majoritatea studenților văd pur și simplu o carte veche, dar tu ai ghicit semnificația ei mai profundă. O asfel de carieră nu o alegi tu ; ea te alege pe tine.Acum , eu pot să te ajut și pot să te învăț, dar reține – după ziua de azi, nu ai să mai privești niciodată cărțile cu aceiași ochi. Nimic din ceea ce fac sau nu fac eu nu va schimba asta.

             În primul rând,trebuie să spun că Charlie Lovett știe cum să conducă o poveste. La persoana a treia, narațiunea este împărțită în trei părți, care sunt inserate, astfel încât la sfârșitul fiecărui capitol, cititorului îi este practic imposibil să  pună  cartea jos până când nu înțelege ce se întâmplă.
           Intriga se dezvoltă pe trei planuri natative care se întrepătrund: urmăm viața lui Peter Byerly din anul  1995, încercând să depășească pierderea soției și străduința de a înțelege originea acuarelei, dar facem  și un salt in timp, mai exact in anul 1980, când Peter era încă la facultate; astfel încât ne putem da seama cum a întâlnit-o pe  Amanda și  înțelegem de ce a fost  atât de importantă pentru el. În această parte a narațiunii ne este prezentată  pasiunea lui Peter pentru  cărți rare, iar cititorii au  acces la informații despre  colecționari și falsificatori.

"…În interiorul unei cărți rare, găsesc un portret al soției mele care nu poate fi soția mea.Cele două pasiuni ale mele  reunite într-un singur pătrat  de hârtie.Și această hârtie- ei bine, cumva simt că are potențialul de a mă elibera de una dintre pasiunile mele și de a mă relansa în cealaltă. "

          Noi monitorizăm, de asemenea, un al treilea plan narativ care ne aduce un personaj special, un exemplar din cartea Pandosto. Astfel, cititorul urmează traiectoria cărții din anii 1500 , atunci când  ajunge în  mâinile lui Shakespeare, până în prezent. Odată cu debutul acestul plan narativ, ne sunt introduse diferite personaje istorice, cum ar fi însuși  Shakespeare și faimosul Robert  Greene colecționar de cărți rare

Cunoştea această carte. Chiar dacă nu era o prietenă veche, era cu siguranţă o cunoştinţă, iar gândul de a-şi petrece câteva minute între copertele ei îl calmă.”

       Povestea anticarului”  este o poveste cu un cocktail de genuri care Un personaje sensible.captivează pe cei care iubesc cartile. Un personaje sensible. O carte care prezinta dragostea, ura, ambiția și lăcomia în mod egal, în timp ce lumea incitantă a cărților și a colecționarilor de cărți rare este dezvăluită cititorilor.
 
"- Spune-mi, Peter, de ce vrei să fii librar?
-- E pasiunea mea. Sei que pode parecer bobagem para algumas pessoas, mas é a maneira como quero mudar o mundo. Știu că poate părea caraghios  pentru unii oameni, dar așa vreau eu să schimb lumea.  Să aduc cărțile laolaltă cu oamenii care le vor iubi și păstra pentru generațiile viitoare. "
 
          Mi-a placut modul în care  este prezentat Peter,cu dificultățile introspective si relationare de care suferă, dar care , treptat, începe să se transforme. Peter de la sfârșitul cărții nu este același de la început.  În ceea ce privește celelalte personaje nu știu dacă pot să spun același lucru, din moment ce toate par a fi simple piese de decor în complot. Singura excepție ar putea fi Amanda, prezentată atât de narator prin  flashback-uri în anul 1980 -  cât și din perspectiva lui  Peter ,  care vorbește mereu cu ea .
           Deși „Povestea anticarului” este un amestec fascinant de suspans și pasiune care ne invită să călătorim înapoi în timp, pe urmele poveștilor despre cărți, nu s-ar putea spune că această carte are un curs  rapid. Contrar a ceea ce se întâmplă cu cărțile lui Dan Brown, de exemplu, în care personajele trec prin situatii extreme în câteva zile, în Povestea anticarului „ lucrurile se desfășoară  într-un ritm mai normal, iar acțiunea în sine curge firesc.
           Concluzia: Dragostea și obsesia se reunesc intr-o poveste despre adevărata identitate a lucrărilor atribuite lui William Shakespeare. A fost o încântare pentru mine să urmez această poveste de la început până la sfârșit și chiar am învățat câțiva termeni pe  care nu îi știam despre conservarea și restaurarea cărților vechi. O carte perfectă pentru cei care iubesc cărțile !Além de seguir a trajetória de Peter em toda a sua investigação com pesquisas e buscas pela verdade com todos os riscos que isso impõem até para a sua vida, vemos ao mesmo tempo o passado do livro valioso em questão e pelas mãos de quais donos ele passou no decorrer dos anos e séculos até chegar as mãos de Peter, mas tanto quanto isso vai respondendo vários questionamentos, também vai levantando várias outras dúvidas e a maneira em que o autor cria e desenvolve esse intrincado quebra-cabeças e encaixando ao poucos as peças de forma que restem dúvidas que só serão respondidas no finalzinho mesmo e como tudo está conectado é brilhante.


Multumesc librariei online libris pentru ca mi-a trimis aceasta carte spre recenzie; librărie unde puteti găsi atât cărți in limba romana cat si in limba engleza iar transportul este gratuit.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu