vineri, 3 aprilie 2015

Tratament letal - James Dashner

 
An aparitie: 2015
Autor: James Dashner
Categoria: Literatura Universala
Editura: LITERA
 
    
          După ce a trăit în Labirint și a trecut de „Încercările focului”, Thomas știe că nu poate  avea încredere in ce spune organizația RĂU. În momentul în care membrii organizatiei anunță că experiențele sunt aproape de final, Thomas are doar motive de suspiciune. În mâinile celor de la  RĂU, din nou, el nu știe ce urmează să se întâmple. Singura alegere este să găsească o oportunitate să scape construind un plan din puținele  informații pe care le deține. Este posibil, ca tot ce știe el, să fie doar începutul unei noi secvențe de studii, un scenariu prin  care organizația îi studiază reactiile. Obiectivele organizației RĂU sunt departe de a fi atinse.  Circumstanțele par din ce în ce disperate.
Nu voia ca furia aceasta să dispară pentru totdeauna; voia doar să o pună deoparte și s-o lase să crească. Să aștepte momentul potrivit, locul potrivit ca s-o dezlănțuie. Cei de la RĂU îi făcuseră asta”
              Căutarea unui leac a  devenit un obiectiv  utopic și orgolios.  Omul de știință pierdut în dorințele sale și instituția care a apărut din dorința de a lupta impotriva  Arșiței” si pentru a asigura salvarea rasei umane, au contribuit la accelerarea și răspândirea bolii.
     Am fi putut opri boala să se răspândească mult mai ușor decât am fi reușit să o vindecăm. Dar RĂU a supt toate resursele și pe cei mai dotați oameni. Ba mai mult, ne-a dat speranțe false, și n-am mai fost atât de precauți pe cât ar fi trebuit să fim. Ne-am gândit că tratamentul magic ne va salva până la urmă. Dar, dacă mai așteptăm mult, nu vom mai avea pe cine să salvăm.”
Povestea poate avea chiar un aer de Apocalipsă, mai ales că furtuni solare au devastat porțiuni mari de teren.  Totuși  teroarea Arșiței se datorează omului. Virusul nu a venit pe pământ odată cu furtunile solare. El exista deja aici și a fost lansat de iresponsabilitatea și egoismul unora care și-au luat libertatea de a comanda si modifica evenimente care influențează viața tuturor. Pământul este distrus și victimele „Arșiței” sunt tot mai numeroase .
 Les personnages évoluent vraiment dans un univers qui fait peur.Mă bucur c-ați venit {…} Nu mai e mult și va veni sfârșitul lumii.”
           James Dashner are  o imaginație vie, agitată și nebună. Les fondus me donne des frissons et j'aimerai pas que notre monde soit ravagé par la Braise. Lumea creată de el îmi dă fiori și nu îmi place. Les paysages sont sombres, noirs, ils font vraiment films d'horreurs. Peisajele sunt închise, sumbre, par cu adevărat desprinse  dintr-un  film de groază. Tout au long de cette trilogie, je me suis perdu dans cet univers addictif et effrayant. De-a lungul trilogiei, m-am pierdut în acest univers captivant și înfricoșător. J'ai aimé ce monde, les personnages qui le composent. Am iubit această lume întunecată și personajele care evoluează în cadrul ei.
nimic nu era alb sau negru. Nu avea să fie niciodată.”
               Povestea în sine mi-a plăcut, a urmat aceeași linie ca și în celelalte două cărți, personajele au rămas la fel. Thomas continuó tomando la delantera de todo y convirtiendose en el lider, Minho es el mismo chico lleno de sarcasmos y valiente que antes, Teresa siguió siendo la chica que dice algo y al segundo cambia de idea (o al menos es lo que se aprecia en Prueba de Fuego). Thomas a continuat să  preia conducerea în tot și a devenit lider, Minho este același tip plin de sarcasm și curajos ca înainte, Teresa este destul de absentă  și nu mi-a fost pe plac. Elle avait son rôle à jouer et même si elle a été un peu sous-exploitée, je ne l'aimais toujours pas. Ea a avut un rol de jucat și chiar dacă acesta a fost oarecum subtil, încă nu-mi place. Minho, Newt, Brenda ont fait leur petit bonhomme de chemin dans mon petit cœur de lectrice. Singurul lucru care se schimbă este modul  de a fi a lui Newt.
„Minho se uită la Thomas, serios.
— Dacă nu ne mai vedem pe partea cealaltă, spuse el pe un ton dulceag, să nu uiți că te iubesc.
Râse pe înfundate văzându-l pe Thomas că își dă ochii peste cap, și trecu prin ușile care se închiseră în urma lui."
             Ceea ce este surprinzător este felul în care  interacțiunea  personajelor  se schimbă. Trădări trecute apar acum dintr-o perspectivă diferită, așa cum anumite fapte și intenții sunt revelate. Și în acest sens, ar trebui remarcat faptul că deși nimic esențial nu  este lăsat nespus, rămân de fapt niște întrebări fără răspuns, în special în ceea ce privește amintirile lui Thomas.
„Uneori fac anumite lucruri doar ca să mă convingă să acționez exact invers decât își închipuie ei că aș crede eu că ei cred că aș vrea să acționez.”
               Pentru mine, marea putere a acestei cărți au fost paginile finale. Deși multe întrebări au rămas fără răspuns, mi-a placut modul în care aceasta trilogie  s-a încheiat. Mărturisesc că nu mă așteptam să văd că lumea neagră creată de James Dashner nu scăpa de Arșiță. A fost interesant să urmăresc scenariul pre-apocaliptic creat de Dashner, culminând cu orașe în haos din cauza bolii  care continuă să se răspândească,cum  guvernul încearcă să se ocupe de persoanele  deja infectate și de cei imuni la boală.
                  În concluzie, vă sugerez să citiți acestă trilogie pentru cei care nu au făcut deja acest lucru. James Dashner ne oferă personaje cu o forță incredibilă. Un univers sombre, effrayant mais auquel ne nous pouvons pas nous détacher. O lume întunecată, înfricoșătoare, de care noi nu ne  putem desprinde.          
Alte recenzii care te-ar putea interesa:
 
Mulțumesc  EDITURII LITERA  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte  !
 

2 comentarii:

 1. Vai, primul film m-a lasat masca, ce-i drept. Abia astept si pe urmatorul, dar nu stiu daca inainte sa citesc seria sau nu. Sunt sigur, evident, ca si aceasta ma va surprinde, insa parca tot as vrea sa vad intai filmul. Ce-mi recomanzi? :) Multumim pentru frumoasele recenzii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E dificil de spus ... Eu prima data am vizionat filmul si apoi am citit trilogia. Dupa ce am vazut filmul desi mi-a placut nu am ramas cu senzatia aia ca trebuie neaparat sa stiu ce s-a mai intamplat. Pe cand dupa ce am citit Evadarea as fi inceput Incercarile focului imediat. La adaptarea unei carti se pierd multe amanunte...

   Multumesc pentru vizita !
   elena

   Ștergere