vineri, 12 octombrie 2012

Urzeala tronurilor de George RR Martin


                 

Autor: George R.R. Martin
Categoria: Literatura Universala
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 996
Dacă vă place Tolkien sau fantezia epica atunci trebuie sa cititi seria  "Cantec de gheata si de foc" cât mai curând posibil.
 Prima carte, "Urzeala Tronurilor", a fost  lansata în 1996  și de atunci încă patru cărți au fost publicate .
                    Actiunea romanului este  plasata într-o lume foarte asemănătoare cu istoria noastră medievală, în special cu  Războiului celor 2 Roze.  Povestea este spusă din din  perspectiva a opt personaje. Fiecare personaj  este prezentat  într-un capitol . În,, Urzeala Tronurilor,, mizele sunt uriașe și cresc cu fiecare capitol. Personajele se lupta pentru viitorul lor, regii se lupta pentru împărății  iar oamenii de rand pentru propria supravietuire.Moartea este un lucru obișnuit, aproape de punctul de groază  dar prezentata în așa fel încât din păcate, ne amintește de propriile noastre istorii sângeroase.
           Cu ani în urmă, regele nebun Aerys Targaryen a fost răsturnat de Baratheon Robert  și Eddard Stark, Lordul  Nordului. Robert domnește ca Rege acum, însă regatul  este în criză și Robert trebuie să caute din nou ajutorul omului care l-a ajutat  sa câștige. În aceasta  țara iernile pot dura ani . După cum bine știe familia Stark, iarna se apropie, dar Lordul  Eddard trebuie sa isi faca  datoria : sa devina  mana Regelui, (consilierul cel mai de încredere)  și să încerce să aducă pacea în regat. In centrul conspirației de al destitui pe Regele Robert este familia Lannister, careia regina Cersei apartine. Ea, împreună cu fratele și tatăl ei, uneltesc pentru al indeparta pe  Robert. Regina are un  secret  teribil pe care Eddard Stark nu trebuie sa il descopere. Brusc într-o zi, regele este ucis la vânătoare . Eddard și Lannisterii intra  într-o bătălie pentru tron.
              În nordul extrem la  Marele Zid( un perete imens de gheață)  , care se intinde de la coasta de est la vest  este agitatie . Regele  de Dincolo Zid se pregăteste de război. Oamenii din Rondul de Noapte  care au jurat să păzească Zidul sunt în scădere.
                 Dincolo de mare, Viserys Targaryen, fiul lui Aerys Targaryen ultimul rege , și-a vândut sora  Daenerys, cu  speranța ca va primi in schimb  o armată pentru a recupera pământurile tatălui său. Daenerys, acum căsătorită cu un prinț Dothraki, trebuie să se adapteze la  nouă viață. Ajutata de Ser Jorah Mormont, un cavaler  exilat de Lordul  Stark, ea va traversa mii de kilometri și incearca  să reînvie vechea moștenire a  familiei: Dragonii.

         "Urzeala Tronurilor"este fără îndoială una dintre cărțile cele mai frumoase si complexe  pe care  am citit-o vreodata. Martin are darul de a cunoaste exact unde să tragă linie si sa nu ofere prea multe informatii. Sunt incredibil de invidioasa pe vocabularul lui spectaculos atunci când vine vorba de dispozitive, piese de schimb, piese, structuri arhitecturale, vârfuri de armură, țesături și multe altele legate de decorul  medieval descris. Dar nu e doar vocabularul folosit  . E felul încântător  in care el țese o scena in care  include oameni, activitatea fizică, zgomotul și ambianța generală. Dacă sunteți în căutarea unei serie care sa  va transporta într-o altă lume în care sa  va rataciti  în mijlocul poveștilor  cu eroi, dușmanii,trădari necunoscute, povesti de dragoste interzise - atunci va  uitati în direcția cea bună.

Iarna se apropie ...


3 comentarii:

 1. Am citit cartile abia dupa ce am vazut filmele si cu toate astea nu am putut lasa cartile din mana. Am fost dezamagita ca ultima carte nu e publicata inca, am vrut sa o citesc inainte sa apara sezonul 6 pe HBO ( daca mai apare).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este cea mai buna serie pe care am citit-o!! M-am oprit cu vizionatul serialului dupa sezonul 2, dar curand cred ca il voi viziona pana la ultimul episod. Si eu astept cu nerabdare volumul urmator. Poate, poate va aparea la anul...

   Ștergere
 2. Acum vizionez din nou serialele. Aseara am terminat sezonul 4, azi incepem ultimul sezon. Sotul meu nu prea citeste si cumva l-am lamurit sa se uite macar la cateva episoade si daca nu ii plac renuntam.....cred ca ii plac daca am ajuns la al patrulea sezon!!!
  Despre ultima carte am auzit ca nu se stie cand va aparea, dar unii zic ca nu inainte de 2020....Ma intreb daca va exista anul asta sezonul 6 pe HBO....

  RăspundețiȘtergere