vineri, 19 octombrie 2012

Încleștarea Regilor – de George R.R. Martin


Inclestarea Regilor - George R.R.Martin

An aparitie: 2011
Autor: George R.R. Martin
Categoria: Literatura Universala
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 1040


                     ,,Inclestarea regilor,, este a  doua carte din seria  Cantec  de gheață și foc si  preia acțiunea exact de unde s-a încheiat ,,Urzeala tronurilor,,. Este una dintre cele mai bune cărți de fantezie  scrise vreodată  .
          Robert Baratheon și Eddard Stark sunt morți.Coroana revine printului  Joffrey, dar Stark Robb, Stannis Baratheon și Renly Baratheon pretind si ei coroana. De dincolo de mare  vine fiica Regelui Ayeris  pentru a adăuga numele ei pe lista pretendenților la tron. Cometa  observata pe cer  este interpretata  ca un semn de război . Cele Șapte Regate sunt cuprinse  de un   război civil. Cinci se luptă pentru tron  . Alianțele sunt rupte  iar cititorul este neputincios în fața asaltului  noilor personaje, comploturi  și revelații . 
                 Este greu de explicat pe deplin de stralucirea unei  carti  ca aceasta într-un comentariu  fără a dezvalui  conținutul acestuia. Încă o dată, personajele sunt expert elaborate in Inclestarea Regilor . Martin readuce in prim plan personaje  favorite din Urzeala Tronurilor - Jon Snow, Dany, Arya, Cersei și Jaime, Tyrion ...  dar introduce de asemenea  unele personaje  complet noi  - Brienne și Theon. 
Actiune  urmează viața personjelor  așa cum spirala evenimentelor creaza haos și nebunie. Martin face o treabă perfectă si își  poarta  cititorii în mijlocul unui tărâm afectat în mod inexorabil  de  război și ceartă. Neputință  personajelor este palpabila  în încercarea  lor de ași menține curajul și demnitatea .
                 Dupa   moartea lui Eddard "Ned" Stark ,Robb, Sansa, Arya, Bran, Rickon si Jon Snow au fost separati unul de altul . Robb a luat pe umerii lui responsabilitatea de a fi rege. Sansa a fost prinsă de  Lannisteri și promisa ca  soție regelui  Joffrey.Arya s-a  deghizat ca un băiat si călătoreste cu o bandă de prăpădiți în drum spre Zid . Bran și Rickon au fost lăsati la Winterfell, în timp ce Jon Snow s-a aventurat dincolo de Zid într-o misiune periculoasa. 
                Tyrion Lannister este din nou unul dintre cele mai importante personaje  ale cărții.  Merge la Debarcaderul  regelui pentru a fi  ,Mâna regelui ,, adica a  nepotului său Joffrey. Acest lucru duce la  un conflict inevitabil cu sora lui Cersei . Tyrion este un personaj care debordeza de umor si inteligentă. Inteligență  sa nu este condusa de lăcomie personală, ambiția sau idioție. Are nevoie de toată viclenia sa  pentru  a proteja orașul (Debarcaderul regelui) de  cei care încearcă să-l captureze și să cucereasca  Tronul de Fier.
            În estul îndepărtat, Daenerys Targaryen  , impreuna cu trupa ei mică de  credincioși și Ser Jorah Mormont urmărește  sa faca rost/cumpere  o armată pentru  a recupera Cele  Șapte Regate , țara unde   tatal ei a fost rege . 
            Între timp în ținuturile de dincolo de Zid se întampla lucruri stranii. Vine iarna iar strigoii și ,,Ceilalti,, au început să se miște. Comandantul Mormont  isi conduce oamenii în ținuturile înghețate în căutarea lui  Benjen Stark .
           Actiunea din ,, Inclestarea regilor" este complicata și complexa, dar nu este greu să tii pasul cu ea. Apreciez modul în care Martin își asumă riscuri cu personajele sale .  Cartea are unele răsturnări de situații neașteptate. Ceva trebuie să  țină un cititor interesat  1000 de pagini și Martin a reușit să  imi capteze  atentia, interesul. Ne străduim în mod constant să ne adaptam la  dorința lui Martin de a ucide personajele.Totul este descris foarte clar.Te scufunzi în complot. Capitolele și poveștile sunt  toate lucrate individual  dar când te uiți înapoi, te  întrebi cum poate o actiune asa de mare sa fie prezenta cu atat de putine cuvinte.,,Increstarea regilor" este o carte uimitoare care merita citita .


Un comentariu: