vineri, 26 octombrie 2012

Iuresul Sabiilor – George R.R.MartinAutor: George R. R. Martin
Titlu: Iureșul săbiilor
Editura: Nemira
Titlul original: A Storm of Swords (2000)


     Martin rămâne fidel stilului său narativ și descrie evenimentele ce au loc în Westeros din unghiuri diferite. Aceasta carte este o parabolă a puterii, exercitarea puterii și incapacitatea de a le utiliza în mod responsabil. Războiul civil din Westeros este brutal, alianțele se năruie, toți  trădează , se răzbună și nimeni nu este gata să ierte.

           Lupta pentru controlul celor  Șapte  Regate merge foarte bine pentru Lannisteri. Cu sprijinul lorzilor Highgarden și Dorne  ,forțele regelui Joffrey  sunt  acum mai numeroase decât  armatele  dușmanilor . Chiar dacă a câștigat fiecare bătălie în care  a luptat,  poziția lui  Robb Stark continuă să slăbească.  Se  confruntă cu nesupunere în rândurile propriilor vasali. Bannermen si  în special Karstarks  s-au  înfuriat când Catelyn-fără aprobarea lui Robb-  îl eliberează pe Jaime Lannister,instruind-o pe Brienne de Tarth să-l schimbe pentru  fiicele  ei Sansa și Arya. (Catelyn nu bănuiește ce  călătorie dificilă se află în fața  lui Jaime și Brienne) . Lordul  Frey îsi retrage sprijinul în totalitate când Robb  încălcă promisiunea de a se casători cu  una din fiicele sale . Arya disperată continuă să călătorească  prin Westeros-ul  sfâșiat de război încercând  să  ajungă la Riverrun castelulul în care Catelyn Stark și-a petrecut copilăria.
           Stannis Baratheon  revine la Dragonstone si încearca să se refacă după  bătălia de la Rush Blackwater. Melisandre misterioasă  în continuare este convinsa că în cele din urmă Stannis va învinge cu ajutorul metodelor ei neortodoxe. Davos, slujitorul credincios a lui Stannis rămâne neîncrezător în Melisandre și metodele ei.
                La Debarcaderul  Regelui ,Tyrion  se recuperează  dupa ranile suferite în  confruntarea de la  Blackwater .Lordul Tywin Lannister  preia rolul de mînă  a regelui. Relația lui Tyrion cu tatăl său se deteriorează de-a lungul romanului.  Lordul  Tywin forțează căsătoriile dintre  Sansa și Tyrion  dar și a nepotului său  Joffrey, într-o încercare de a aduce  pacea în întregul  Regat . Totuși, acest lucru conduce la mai multe tensiuni în interiorul zidurilor castelului și o moarte care marchează o schimbare în soarta lui  Lannister Tyrion pentru totdeauna.
                  Peste ocean, Daenarys  încearcă sa  ridice o armată pentru a revendica dreptul  de moștenitor al tronului care i-a fost  negat. Cu Jorah Mormont și Whitebeard Arstan de partea ei, Daenarys începe să își  planifice întoarcerea .
                Personal povestea care are loc în Nord este cea  care m-a  intrigat  cel mai mult:călătoria lui Bran și pericolul cu care se confruntă Jon Snow și frații săi, în special Samwell Tarly care se află pierdut în padurea  bântuita  de  spirite. Bran se găsește într-o călătorie de auto descoperire si începe să înțeleagă abilitatea sa de a intra  în corpul altor oameni și creaturi. În acest  timp loialitatea  lui Jon este  împarțită între femeia pe care o iubește și jurământul ca frate al Rondului de Noapte. Aventuri cu lupi, castele abandonate și spirite  fantomatice umplu paginile acestor capitole . Scrisul lui Martin aduce peisajul rece și obsedant al vieții dincolo de perete la viață cu forță. 
              O schimbare pe care am observat-o în timp ce  citeam ,, Iuresul săbiilor,, a fost că nu mai eram sigura cine erau băieții răi. Cand am început aceasta carte îl disprețuiam  pe Jaime Lannister. La final m-am trezit că  încep să empatizez cu el. După ce a fost eliberat  de Catelyn Stark, Jaime este escortat de Brienne de Tarth la Debarcaderul Regelui. Jaime a făcut o mulțime de lucruri teribile, oribile, josnice, dar nu este laș. Pe drumul spre Debarcaderul Regelui  ne este prezentat ca  o ființă umană cu dorinte , ganduri, temeri, un războinic care este la fel de vulnerabil ca oricine altcineva. Jaime evoluează, atât în ​​interior cât și în exteriorul său.
          Îmi place Brienne de Tarth, de asemenea. Ea nu e deșteaptă, dar este loiala și curajoasă și unul dintre cei mai buni cavaleri. Cele câteva povești pe care le-am citit cu războinici de sex feminin, de obicei, portretiza femei superbe dar Brienne  e de-a dreptul urâtă în ​​ costumul de cavaler . Pentru  ea acest aspect  nu contează deloc. Îmi place sentimentul de cavalerism si onoare pe care îl are  pentru că aproape nimeni altcineva din  carte nu  le are.
            Romanul este cu adevărat un model de fantezie modern  populat cu personaje vii și o poveste captivantă .Cu primele două volume din această serie  am fost extrem de impresionată de calitatea scrierii lui Martin, dar consternată  de ritmul în care  avansa povestea. Cu acest al treilea volum răbdarea mea a fost răsplătită. Lumea din Westeros este frumos prezentată, personajele sunt  superbe, iar cand povestea ne-a absorbit complet ,Martin începe să joace cu emoțiile cititorilor. Ne face sa punem sub semnul întrebarii  ceea ce am crezut ca știm si am simtit.Viața nu este sigură, oricine poate muri in orice moment. Povestea este mult mai importantă decât personajele, o raritate în literatura de specialitate.

Un comentariu: