miercuri, 5 aprilie 2017

Renegatul (Seria Rebeliunea, partea a II-a) - de Robyn Young

An aparitie: 2017
Autor: Robyn Young
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Suspans
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 608

Scoția, la sfârșitul secolului al XIII-lea: tronul este vacant după ce regele Alexandru al III lea a murit într-un accident misterios. Pretendenții la tron apar ca ciupercile după ploaie, scoțieni care se mândresc cu descendența lor sau pur și simplu ridică pretenții. Dar sunt  și cei care țes intrigi în umbra tronului, cei care, deși sunt departe, și-ar dori să stea pe Piatra Destinului din Scones. Printre aceștia se numără și regele Edward, rege al Angliei și Gasconiei, care își linge buzele anticipând că va stăpâni tronul gol: Ultima profeție a lui  Merlin este aproape de împlinire și el va fi cel care o va duce la îndeplinire. 
În timp expansiunii Marii Britanii  Angliei în Scoția, Ordinul Dragonului s-a dezlănțuit în căutarea relicvei râvnite de Edward I: toiagul Sf Malachy, smuls din mâinile lui Niall Mac Edan 164 de ani mai devreme. În conformitate cu profeția lui Merlin, întâlnirea tuturor relicvelor ar permite proprietarului său să domnească ca stăpân suveran, ridicând entuziasmul și pasiunea lui Edward I. Dar va reuși să supună pământul scoțienilor războinici, țara acestor oameni curajoși și hotărâți?  Cine va fi cel care va sta pe tronul Scoției? 
În anul 1300, William Wallace a fost în stare să stârnească pasiuni și, de asemenea, să câștige de partea lui, pe scoțienii dornici să conducă englezii în afara teritoriului lor. Totuși, acest războinic feroce poate ridica pretenții la tronul Scoției. O șansă pentru Robert Bruce a căror rude sunt pregătite să instige un complot pentru ai permite să își atingă obiectivul. Părinte, Robert își consumă  toată energia pentru  realizarea  acestui obiectiv în detrimentul educației fiicei sale. Cu toate acestea, dezertarea lui Robert a pus trupele britanice pe urmele lui și acum el este un fugar. Capturat, el se confruntă cu nobilul Ulster care îl judecă ca trădător, dar reușește  să scape datorită unui șiretlic. Totuși, este forțat să accepte să se căsătorească cu  fiica lui Ulster.
Acum un renegat, Robert Bruce se pregătește să  conducă rebeliunea. Dar după ce a fost capturat, deși a reușit să scape, prietenii care îl sprijină îl sfătuiesc să se întoarcă la Edward. Un joc dublu periculos, atât pentru impactul asupra părții engleze cât si pentru  aliații săi din Scoția care încep să se întrebe dacă este un trădător. Lăsând la o parte ego-ul său, Robert, se întoarce la curtea lui Edward,unde se reîntâlnește cu vechiul lui prieten  Humphrey și reușește să fie acceptat din nou , cu excepția unora care vor vedea prin jocul lui ...
În acest al doilea volum, Robyn Young evită capcanele romanului istoric. Ea ne dă o felie de istorie, care are ecouri contemporane, cu un indiciu de legende și cavalerismul specific acelor vremuri, făra  a dezvolta.
Am dat vina pe autor în  primul volum  pentru că nu pune accentul pe femeile din această poveste. În acest volum insuficiența este umplută parțial și este distractiv să descoperim pe fiica și noua soție a lui Robert, dar și pe Elizabeth, soția lui Humphrey .
Fuga lui Robert în compania fiicei lui Ulster creează o schimbare și aduce imediat un dinamism care nu se găsește în primulvolum. Complotul se conturează pe jocul dublu al lui Robert Bruce și consecințele sfâșietoare ale acestui joc.
William Wallace este în creștere și devine aici un personaj mai atractiv, cu toate că rămâne războinicul feroce pe care îl cunoaștem. Soarta care îl așteaptă nu poate lăsa cititorul indiferent.
Personajul principal prezintă un profil psihologic care reflectă bine societatea timpului și  reușește cu ușurință să ne captiveze cu  aventurile sale, dar și să ne transmită  îndoielile sale, ceea ce ne face lectura mai plăcută. 
Cred că ceea ce dă farmecul acestui volum este multitudinea detaliilor ce impodobesc lectura: Edward, fiul regelui care preferă bărbații, sarcina soției lui Humphrey și dragostea necondiționată  pe care Robert o acordă fiicei sale... Bineînțeles că toate aceastea sunt însoțite de o descriere realistă a luptelor  care au loc între rebeli și englezi .
             Trebuie să spun că aspectul care mi-a placut cel mai mult la această carte este stilul: vocabularul bogat, cu trăsături elegante; descrierile minunate, care crează imagini reale și în același timp pline de imaginație: o atmosfera înăbușită cu o aromă delicată, aducându-ne înapoi într-un timp dominat de războaie și neînțelegeri cu o abilitate incredibilă. În ceea ce privește evenimentul istoric, așa cum se arată în mod clar în nota autorului la sfârșitul cărții, există un echilibru între părțile fictive și cele istorice adevărate. Poveștile fictive ale autoarei sunt plauzibile în ceea ce privește locațiile, tactici, birocrația și obiceiurile. 
În cele din urmă, un roman istoric,  care nu prezintă evenimente deosebite, dar reușește să păstreze atenția cititorului cu anecdote interesante și informații ispititoare.
Recomand!

Alte  recenzii care te-ar putea interesa

Rebeliunea - Robyn YoungMulțumesc  EDITURII  NEMIRA  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte!

2 comentarii:

  1. "În timp expansiunii Marii Britanii în Scoția..." Marea Britanie s-a format 400 de ani mai tarziu, prin uniunea Angliei (Wales, Irlanda) cu...Scotia. Deci termenul este impropriu folosit. In rest, ma pregatesc si eu sa citesc Renegatul. A fost prea buna Rebeliunea ca sa nu-mi doresc si continuarea ei.... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi cer scuze pentru eroare.Din păcate nu am verificat inainte, dar va multumesc pentru atentionare. În altă ordine de idei si mie imi place aceasta serie, pana acum. Sper ca volumul viitor sa nu ma dezamageasca. Am asteptari mari.

      Ștergere