joi, 23 martie 2017

Vraji in Savannah 1: Bariera - J.D. HornAn aparitie: 2017
Autor: J.D. Horn
Colectie: Fiction Connection
Editura: TREI
Nr. pagini: 354


Bariera” de Hold JD este primul volum al trilogiei ”Vrăjitoarele din Savannah”, o serie care combină mai multe genuri într-un complot bine calibrat și deschide calea  pentru descoperiri și evenimente viitoare. Începutul romanului ne prezintă  pe Mercy și familia ei de vrăjitoare. 
Spre deosebire de  familia ei, Mercy nu are nici o putere. Toată seva magică a mers la sora ei geamănă Maise, o vrăjitoare puternică. Acest lucru i-a permis să aibă o copilărie lipsită de griji, o viață fără obligații și este liberă să decidă în privința viitorul său, spre deosebire de Maise care a fost antrenată încă din copilărie de matusa Ginny. Ginny  este capul familiei și o ancoră, una dintre vrajitoarele responsabile cu păstrarea barierei, care este linia ce desparte lumea demonilor de a noastră. Ea a fost întotdeauna foarte dură cu Mercy și niciodată nu și-a a ascuns disprețul și ura simțită  față de ea. Aceste sentimente au întarit fata, care este gata să se confrunte cu toate  provocările pe care viață  i le  scoate în cale. 
 Mercy este frumoasă, veselă, spumoasă, ironică, afectuoasă cu sora ei și cu unchii săi: Ellen  și Oliver. Ea  lucrează ca ghid turistic inventând povești despre lăcașuri de cult și culturale importante ale orașului său.
Ca orice fată de douăzeci de ani, Mercy, de asemenea, este îndrăgostită, dar este îndrăgostită de tipul greșit. Și acesta este sentimentul care o determină să  meargă la  mama Jilo, o femeie care practică Hoodo. Mama Jilo  îi face o vrajă de dragoste, dar prețul cerut să facă vraja este prea mare. Mercy decide să plece și din acel moment toată viața ei începe să se destrame. În primul rând, Ginny este ucisă , iar vinovații  nu pot fi găsiți nici cu ajutorul magiei, în timp ce toate certitudinile  din viața lui Mercy se  prăbușesc una după alta. Toată viața fetei a fost construită dintr-un set de minciuni. Nici un membru al familiei sale  nu este ce pretinde a fie, fiecare dintre ei ascund mai mult de un schelet în dulap și identitatea tatălui său - necunoscut de la naștere - este cheia pentru tot. 
Odată cu moartea lui Ginny, Savannah este în pericol și ar trebui să fie desemnat moștenitorul său. Maise este cel mai cunoscut candidat, dar există posibilitatea ca ea  să nu  fie noua barieră în urma tragerii la sorți. Pentru acest eveniment toată familia fetelor și Golemul care unifică cele treisprezece alte familii, vor fi unite sub același acoperiș și din acel moment lucrurile începe să se agraveze... 
De la primele pagini am fost fascinată  de Savannah,  atmosfera tipică locurilor în care Bariera este setată, sudul Statelor Unite cu culori, muzică si magie voodoo (în acest caz, este explicat ca  Hoodoo la începutul romanului), m-au atras întotdeauna.
Lumea magică creată de Horn este foarte bine structurată, totul are locul lui, utilizarea magiei este explicată destul  de bine ca și creaturile sale întunecate, demoni și umbre. 
Fiecare capitol este plin cu răsturnări de situație. Scriitorul a fost un maestru la amestecarea cartilor atât de perfect, încât mai mult de o dată am exclamat: "Nu pot să cred"! 
 Mi-a plăcut toată familia Taylor, o familie care, în trecutul său ascunde secrete, trădare și crimă. Relația cu Unchii Connor și Iris, cei care le-au crescut  pe Mercy și Maisie, este un pic mai tensionată. Iris este blândă, dar Connor este neprietenos mai ales cu Mercy, pentru care întotdeauna pare să aibă un cuvânt de batjocură. Oliver (unchiul meu preferat), poate citi gândurile, iar prin puterea sa poate seduce, fascina și convinge pe alții să facă ceea ce vrea. Ellen este o femeie foarte dulce, un vindecător, care s-a confruntat cu durerea pierderii soțului și a fiului ei. Și apoi, Ginny, matriarha, pe care, în cursul romanului, am ajuns să o  urasc .
 Mi-a plăcut modul în care autorul a subliniat relația dintre Mercy și Maisie, cele două surori sunt foarte atașate una de alta și, în timp ce Mercy a invidiat întotdeauna atenția pe care toată lumea o are pentru sora ei, Maisie a invidiat libertatea de care se bucura Mercy. Maisie a crescut în mod constant controlată de Ginny și niciodată nu a părăsit orașul Savannah pentru a nu se îndepărta de bariera.  Pe măsură ce am avansat cu lectura m-am întrebat dacă rolul atribuit lui Maisie nu a fost  fost pentru ea doar o povară. O povară care a obligat-o la singurătate. Nici una dintre surori nu  are viața pe care a visat-o, dar, cel puțin, Maisie îl are pe fermecătorul Jackson de partea ei, tipul  pentru care bate inima  lui Mercy. 
Voi încheia prin a vorbi puțin despre cele două personaje masculine  mai importante din acest roman: Peter, prietenul lui Mercy și Jackson, cel a lui Maisie. Trebuie să recunosc că, deși Peter este înduioșător, am avut probleme în a-l găsi într-adevăr util. Este acolo, dar fără  nici o importanță pentru  întreaga narațiune. Cred că, la sfârșitul seriei, acesta va deveni mai important, chiar sper că nu va sta departe de poveste, ar fi o rușine. Pentru personajul Jackson este un pic diferit. Mă așteptăm la unele lucruri la sosirea acestui băiat, dar așteptările mele au rămas în cele din urmă neîmplinite. Au loc niște dezvăluiri, dar  mi s-au părut neinteresante și greu să îl iau în serios. În realitate personajele feminine au un loc central în acest roman. Ele sunt complexe, bine construite, dar mai ales puternice. Acest lucru este interesant, în sensul că autorul este un bărbat și nu o femeie. Cred că este într - adevăr un punct forte al romanului său.
Concluzia: Daca va plac poveștile cu vrăjitoare acest volum nu poate lipsi din biblioteca dvs. Vrăjitoare, magie, intrigi de familie, demoni și un final neașteptat: ce îți mai poți dori? 

Vraji in Savannah 1: Bariera - J.D.Horn mi-a fost oferită de librăria online Libris pentru recenzie! Mulţumesc foarte mult! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi onlineLibris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi aici aproape orice carte vă doriţi

2 comentarii:

 1. Nu stiu ce sa zic ;) > Merci oricum de recomandare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o carte placuta, perfecta pentru o zi de sambata sau duminica mohorata!
   Multumesc si eu pentru vizita si comentariu!

   Ștergere