miercuri, 15 martie 2017

Rebeliunea - Robyn Young
An aparitie: 2016
Autor: Robyn Young
Categoria: Literatura Universala
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 671


Rebeliunea” este primul volum dintr-o nouă trilogie scrisă de Robyn Young. Autoarea m-a impresionat în mod pozitiv cu  trilogia „Frăția Templierilor” - în care a scris despre un subiect care îmi  stârnește imaginația templierii.
 În „Frăția” Robyn Young descrie declinul templierilor de la ultima înfrângere a cruciaților, pierderea ultimului bastion din Țara Sfântă, întoarcerea în Europa și ordinul de  arestare a lui Filip  al-IV- lea, regele Franței, a tuturor templierilor. Revenirea în Scoția a personajului principal, are loc într-un moment în care începe prima rebeliune împotriva regelui Edward al-II-lea al Angliei. Este tocmai lupta pentru independența a Scoției, care este subiectul acestei trilogii.. Autorul a dorit să facă o paralelă între cele două evenimente, la care  același personaj ar participa, dar când a cercetat mai mult,  scriitoarea a  remarcat un anumit personaj. Acesta este Robert Bruce,  considerat un erou al  mișcării de independență din Scoția.
 Cartea începe cu moartea misterioasă a regelui Alexandru a Scoției și  vidul de putere  care apare atunci când urmașul său, o fată de șapte ani, moare pe drumul de întoarcere  spre Scoția. Acesta  este momentul în care îl cunoaștem pe Edward al-II-lea, regele Angliei, care va intermedia numirea noului succesor la tronul Scoției, dintre  mai mulți pretendenți care pretind coroana. Pretenții puternice la tronul Scoției are  și bunicul lui Robert. Autoarea ne prezintă un rege Edward obsedat de profețiile lui Merlin. Acesta a profețit că un singur rege va stăpâni toate insulele Britanice și Edward a nutrit această ambiție toată viața. Să nu uităm ca regii Scoției jurau supunere față de regele Edward, iar drept recompensă primeau titluri, proprietăți  de valoare și beneficii în Anglia. În mintea regelui Edward încolțește ideea de a stăpâni chiar el tronul Scoției.
 Îl cunoaștem pe Robert în timpul aceste momemente de incertitudine  care  i-au marcat viața, din copilărie, când este educat să devină un cavaler, până în ziua când devine un rebel și începe propria luptă împotriva oprimării poporului său. Această luptă ne permite să întâlnim un alt erou, William Walace, cel care inițiază mișcarea împotriva a ceea ce el consideră a fi exploatarea poporului sotian, înecat în tot mai multe taxe. Robyn Young subliniază conducerea și puterea  unificatoare a lui Walace, care a  condus scoțienii la o vitorie istorică împotriva englezilor, în lupta de la Stirling Bridge. Cu aceasta victorie îi expulzează pe englezi peste granițe și ajunge să fie numit gardian al Scoției. La început, Robert este în umbra lui Walace, dar încetul cu încetul,începe să acumuleze putere.
În acest volum urmarim  evoluția profilului psihologic a lui Rober Bruce, un profil psihologic care reflectă bine societatea timpului.  A fost iubit de bunicul său, cu care a avut o relație foarte strânsă, dar neiubit  de tatăl său. Nici până în ziua de astăzi nu există un consens privind motivele care l-au determinat pe Robert să se alăture rebeliunii, deoarece el ar fi fost mult mai câștigat ca supus credincios a lui Edward. Cartea se încheie cu o schimbare de strategie a lui Robert, care ajunge la concluzia că are puține șanse să învingă armata engleză, mai experimentată și mai bine organizată. Ce se va întâmpla cu Robert? Cum va evolua povestea? Toate acestea,  cred, că le vom afla în volumul următor...
Mi-a placut acest roman, care urmărește istoria Scoției, peisajele sale verzi și tradițiile. Scenele de lupta sunt uimitor de realiste. De la  prima pagină  suntem propulsați  în mijlocul luptei,  auzim lamele din oțel ciocnindu-se, ordine strigate, sunetele copitelor de armăsari și a respirației oprimate a  acestor animale. Noi putem simți praful care se ridică dintre picioarele animalelor, mirosul de sudoare amestecat cu mirosul fricii.
Da, dacă deschizi această carte vei face o excursie in timp, deoarece Robyn Young a realizat o activitate de documentare  titanică, fiecare element are locul său, nu există nici o eroare. Performanța pe care o reușește Robyn Young  este că noi nu suntem plictisiți nici o  secundă  și  învațăm în același timp. N-am știut nimic despre istoria Scoției, dar am învățat foarte multe citind acest roman.
Această carte reconstituie  cu o precizie incredibilă modul în care Scoția și- a pierdut libertatea la sfârșitul anului 1000, cum  un complot pus la cale de regele englez a  împărțit nobilii din Scoția și modul în care unii au putut să își păstreze țara și alții onoare.
Robyn Young a fost capabilă sa amestece cu dexteritate personaje reale, cu personaje fictive. Robert Bruce este un erou carismatic, un  lider cu îndoieli omenești ,  cu  dragoste de  țară,  pentru care dorește putere și independență. Bineînțeles că întâlnirea cu William Wallace este un moment mare, dar alte personaje mai puțin cunoscute, au reușit să influențeze deciziile viitorului erou al națiunii.
ConcluziaDacă îți plac romanele de aventura și epopeile mari, acest roman este pentru tine. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu