luni, 20 martie 2017

Trei coroane întunecate - Kendare BlakeAn aparitie: 2017
Autor: Kendare Blake
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Leda Edge
Editura: LEDA
Nr. pagini: 368

Trei coroane intunecate” este prima carte a seriei fantasy omonime, lansată pe data de 20 septembrie 2016, în Statele Unite ale Americii. Mi se pare că această carte are una dintre cele mai interesante premise pe care am întâlnit-o în ultimul timp. 
Povestea are loc pe insula Fennbirn unde, generație după generație, Regina dă naștere la tripleti. Odată ce tripleții se nasc, Regina încetează să mai fie la conducere, din moment ce puterea ajunge imediat la copii, sub controlul( regența) Consiliul Negru, până când noile regine înplinesc vârsta majoratului. Cele trei fete cresc împreună până la vârsta de șase ani, când sunt revendicate de către familiile care vor prelua creșterea lor, având misiunea să le cultive și să le învețe să  își folosească harurile ... Da, fiecare dintre tripleți are o putere specială. Atunci când fetele ajung la vârsta de 16 ani, este sarbatorit Festivalul de la Beltane, când tripletele se văd din nou una  cu alta într-un act, în care fiecare trebuie să facă un spectacol din puterile sale. Odată ce se termină  Festivalul de la Beltane, începe anul în care surorile lupta pe viață și pe moarte între ele, până când una din ele va triumfa și va fi noua regină. Aceasta este istoria descendenței regale în Fennbir.

În complotul cărții întâlnim pe Katharine, Arsinoe și Mirabella, fiecare  cu darul pe care  îl posedă: Katharine este toxică, poate ingera otrăvuri deoarece este imună la ele și, de asemenea,  poate crea otrăvuri letale,  Arsinoe este naturalistă, se poate ocupa de flora si fauna,  iar ca naturalist  are un " familiar", adica un animal ce stă alături de ea tot restul vieții sale și în cele din urmă, Mirabella este un elementar,  poate influența cele patru elemente: foc, vânt, aer, apă. Dintre cele trei surori, cea mai puternică în ochii oamenilor este  Mirabella. Ea este singura dintre surori care se bucură de puterile sale, spre deosebire de celelalte două care trebuie să recurgă la trucuri pentru a îi face pe oameni să creadă că și-au primit puterile. De asemenea, fiecare familie gardian vrea ca regina lui să fie regina unică, pentru că le-ar duce mai multe poziții în Consiliul Negru și, în consecință, mai multă influență și putere.
Kendare Blake are nevoie de timp pentru a ne introduce  în lumea ei complexă și feerică. Intrând pe insula Fennbirn, descoperim tradițiile, credințele și în special magia. De asemenea, ne familiarizăm cu  topografia insulei situate între mare și păduri dense,  cu satele ei bătute de vânt. Este magistral faptul că autorul ne face să trăim și să simțim cel mai mic foșnet. Scrierea este captivantă și imaginația Kendarei Blake pare să nu aibă limite.
Am iubit universul creat de Kendare Blake, pentru că în afară de realismul puternic deja menționat, se dovedește consecventă și plină de potențial. Cele trei clase principale care dețin puterea  și sunt reprezentate de regine nu sunt  unice, pentru că chiar și oamenii obișnuiți sunt susceptibili de a utiliza "magia joasă". Toate aceste comunități trăiesc împreună în armonie, dar descoperim repede că  acest fapt este doar o aparență…Celălalt lucru care m-a fascinat este prezența unui continent aproape de locul unde reginele sunt candidați și în care magia pare să nu existe. 
Autoarea introduce cu pricepere personajele sale, personalitatea lor, darurile lor, speranțele lor, greșelile lor, dar ne prezintă, de asemenea, regulile de pe insula Fennbirn. Cele trei regine sunt bine definite si toate aduc ceva diferit poveștii deoarece sunt personaje care se completează reciproc.
Mirabella ne este prezentată ca favorită a oamenilor cu darul său puternic, dar este, de asemenea, percepută  ca fiind snoabă și arogantă ... Și totuși, întâlnim o fată tânără a cărei responsabilități o apasă greu și care are o sensibilitate ridicată. O fata care leagă prietenii puternice și are amintiri plăcute cu surorile ei
Arsinoe este personajul meu preferat, cu prietena ei Jules și  puma Camden. Arsinoe este totuși complet diferită de cele două surori, de fapt,  este un personaj pe care l-am iubit pentru spontaneitatea sa, pentru temperamentul său și pentru caracterul său, care o fac să pară mai puternică, în ciuda unor situații nefavorabile. Mi-a plăcut faptul că are prieteni adevărați și mai ales un fel de familie, mi -a plăcut libertatea  de care se bucură pentru că o face aproape străină la jocul pervers al coroanei. În ceea ce privește pe Katharine, în această primă carte m-a emoționat, dar eu prezic că lucrurile se vor schimba în al doilea volum.
Personajele secundare sunt, de asemenea, incredibil de bine dezvoltate, profund umane și credibile. Preferința mea este pentru Billy, curtezanul lui Arsinoe.
 Cartea este foarte bine scrisă, uneori este un pic întunecată, dar este  asezonată cu puțin suspans. Ceea ce mi-a plăcut a fost că nu este deloc previzibilă, toate teoriile pe care le-am construit în capul meu s-au prăbușit ca un castel de nisip, pentru că ceea ce s-a întâmplat a fost cu totul diferit. 
Pe scurt:  Dacă doriți o carte buna  cu un univers bogat, tradari, răsturnări de situații incredibile, personaje bine descrise, un complot incitant și o poftă de lectură care  să te facă  să îți dorești să ei primul avion spre Statele Unite pentru a forța autorul să publice mai repede un al doilea volum, atunci  Trei coroane intunecate”  este pentru tine.
 Mulțumesc  EDITURII   pentru  exemplarul trimis spre recenzie.

9 comentarii:

 1. Clar, trebuie să o încerc și eu!

  RăspundețiȘtergere
 2. Pe vineri ajunge si la mine. Felicitări!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mltumesc! La mine a ajuns sambata trecuta, si desi aveam alta carte pe care o citeam, am lasat o deoparte si sambata noaptea, am facut noapte alba.Mi-a placut foarte mult!
   Abia astept sa apara volumul urmator pntru ca am ramas cu multe intrebari.

   Ștergere
 3. Nu stiu ce sa zic inca ;) . Oscilez ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este super, super faina! Trebuie sa o citesti.
   Una dintre putinele cartile citite anul acesta, despre care credeam ca stiu totul, dar la finalul ei mi am dat seama ca m a pacalit!

   Ștergere
 4. Se mai aude ceva despre al doilea volum? Stiu ca a aparut acum vreo 2 luni, dar sunt curios cand/daca o sa fie publicat si noi...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu am informatii noi despre aceasta serie, dar cred ca prietenii de la Corint ne vor surprinde placut cat mai curand...

   Ștergere
 5. Știe cineva daca a apărut volumul trei, va rog?

  RăspundețiȘtergere