joi, 2 martie 2017

Arena 13 - Joseph Delaney


An aparitie: 2016
Autor: Joseph Delaney
Categoria: SF & Fantasy
Colectie: Junior
Editura: CORINT
Nr. pagini: 320
Titlu Original: Arena 13


Când vine vorba de fantezie, primul autor care îmi vine în minte este Joseph Delaney. Pentru cei care încă nu știu, acest autor este un maestru  al poveștilor  întunecate, populate de creaturi fantastice. După ce am lecturat seria Cronicilor Wardstone, care este una dintre cele mai interesante serii de fantezie juvenilă ale momentului, pot spune că Joseph Delaney este un autor  care îmi place foarte mult. Autorul are o narațiune fluidă și captivantă, multă creativitate și  dezvolta personaje super-carismatice. 
 În romanul “Arena 13”,  unde întâlnim o lume care îmbină realitatea medievală cu accente supranaturale, există un loc unde oamenii se pot duela pentru faimă. Există mai multe arene de luptă, dar cea mai faimoasă este numărul 13.

„Roata adăpostea 13 arene. Tot acolo îşi aveau sediul casele de pariuri. Era sufletul unui oraş a cărui economie depindea în mare măsură de luptele în arenă şi de pariuri.”

Noi îl urmăm pe Leif, un tânăr care doreşte să devină  luptător în Arena 13 ca și tatăl său, dar obiectivele sale merg dincolo de un simplu vis. Pentru  a îşi îndeplini visul, el va merge în  orașul Gideen unde sunt arene și Tyron este antrenorul cel mai bine văzut de toți. El dorește să-i atragă atenția cu pașaportul său albastru ( biletul câştigat) pentru a deveni ucenicul său. 

"-..... Care spune lumii exact cine sunt, baiete Acesta este teritoriul meu în care echipa mea de luptători luptă, iar eu sunt cel mai bun  din acest oraș  şi nu sunt arogant sau increzut e adevarul . "

Leif a fost unul dintre cei mai buni luptători de ciomege din orașul său natal și când ajunge  în Gideen se angajează într-o luptă pentru bani. Dar, dacă el vrea să devină ucenicul lui Tyron, va trebui să renunţe la luptele cu ciomege, deoarece una dintre regulile lui spune că luptele cu ciomege şi băutură sunt interzise, printre altele. Tyron este un om destul de obiectiv, direct şi  înainte de a îl  accepta pe Leif definitiv ca ucenicul său, el îl testează și în cele din urmă, când își dă seama că băiatul este hotărât, îl acceptă ca ucenic.
            Leif este un tânăr tipic, care merge la oraș în căutarea unui vis  și se confruntă cu o lume mult mai mare, mai  multe amenințări și trebuie să lupte  cu toate forţele pentru a reuşi  în timp ce îşi  face  legături și, de asemenea, dușmani. 
Dar, în calea visului lui Leif stă un djinni numit Hob care îngrozește pe toată lumea din orașul Gideen, în principal, dar chinuie oameni şi din orașele mai îndepărtate. El este cunoscut a fi crud  pentru că suge sângele și sufletul oamenilor, răpește femei care sunt  apoi complet pierdute sau își pierd memoria în cel mai bun caz. Hob este un fel de monstru, care ar trebui să servească armata umană, dar "i-au crescut aripi" și a ajuns să fie un mare adversar și ticălos pe care oamenii nu-l poate învinge și  acum trăiesc în frică  pentru a evita  consecinţele. Leif are în trecutul său o tragedie oribila, și-a pierdut părinții din cauza lui Hob şi acest fapt contribuie, de asemenea, la dorința de a deveni un luptator  în Arena 13. 
Hob este tipul de antagonist care îmi place, deoarece este credibil atât în acțiunile sale cît și prin cuvintele sale. Ciucurii, soldații lui sunt, de asemenea, rău intenționaţi și înșelători ca stăpânul lor. Foarte repede, înţelegem de ce oamenii nu se revolta  în Gindeen. În plus, mă întreb cum Leif, eroul  îşi va lua revanșa...Mi-a plăcut evoluția lui Leif, faptul că acesta nu este un miel blând, că doreşte să afle mai multe lucruri atât despre luptele din Arena 13, cât și despre Hob ​​și acoliții săi. 
Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult  la acest roman, este atmosfera cu gladiatori, presărată cu un dram de science-fiction: războinicii de luptă-lacii, care sunt asemeni unor roboți umanoizi ciudaţi. Pentru a spera să supraviețuiască, un luptător, pe lângă faptul că este puternic şi  rapid, are nevoie şi de alte atribute. Ar trebui, de asemenea, să ştie să facă programare, antrenament cu lacii săi și  fie atent la rivalul său. "Gladiator" cu androizi? De ce nu! Din partea mea, am îmbrățișat repede conceptul. Mai mult decât atât, aștept cu nerăbdare să aflu mai multe despre laci, dat fiind că unul dintre personaje implică faptul că aceştia sunt mult mai inteligenți decât par. Au ei suflet sau o personalitate ca în filmul "Eu, robotul"? Trebuie din păcate să mai aştept puţin pentru a avea raspunsul la acest mister ...
În plus față de un "tip rău" credibil și un concept interesant, acest roman are o scriere fluidăeste ușor să fii purtat de stiloul autorului. Scenele de lupta sunt foarte bine transcrise. Luptele de la Arena 13, indiferent de categorie, au loc între un Mag și Min. Ele sunt numite astfel din cauza numărului de simulacre (Laci)  pe care le au. Un MAG are trei laci (un Triglad), în timp ce Min are un singur lac. Aceşti laci sunt creaturi umanoide fără conștiință. Ei sunt instruiți de modelatori să se supună comanzilor primite de la luptători, care folosesc  limba Nym și Ulum, care constă dintr-un cod individual transmis prin bătăi de picioare de luptă.
Universul este cu adevărat original și intrigant. Autorul stabilește o bună temelie pentru viitor și instalează o atmosferă destul de grea, a se înţelege sângeroasă. Este un univers  inventat de la zero.  Autorul a creat o distopie apocaliptică cu elemente istorice, există referiri la Roma şi Grecia. Cu numele lor, satele și, desigur, Arena, unde jucătorul trebuie să bată adversarul folosind săbii și bărbați (fără minte), care sunt ghidaţi de sunete de picioare pe pamant.
Concluzia:Arena 13” este o carte în măsură să captiveze cititorul rapid, cu capitole scurte și o narațiune antrenantă, deoarece Delaney ne încântă cu o distopie genială, care combină acțiune, dramă și suspans. În ciuda faptului că este o carte pentru adolescenţi, cred că poate să placă tuturor, la urma urmei,  autorul a creat o aventură incredibilă  pentru cititori.
 Ingredientele acestui prim volum, care promite o serie foarte interesantă, sunt o ambianță bine realizată, personaje plăcute și un complot care rezervă unele surprize!
O recomand celor care doresc o distopie fara prea multa dragoste, în care intriga este focalizată pe aventură si lupte. Mi-a plăcut. Este o serie care promite!

                  Mulțumesc  EDITURII  CORINT  pentru  exemplarul trimis spre recenzie.

4 comentarii:

 1. Nu stiu daca m--ar atrage cartea aceasta ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este un fantasy pentru adolescenti, dar cred ca ar fi si pe placul adultilor.

   Ștergere
 2. Si eu l-am primit de la Coeint si mi-a placut mult! In curand voi scrie si eu recenzia. Probabil cartea mea preferata din colectia corint junior. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pentru mine, este prima carte din aceasta colectie, pe care o citesc. Facand abstractie de acest fapt, mi a placut foarte mult! Abia astept sa apara volumul urmator.

   Ștergere