vineri, 12 februarie 2016

Serial BBC - The Last Kingdom (2015)

Titlu:  The Last Kingdom
Gen: Acțiune, Aventuri, Drama
Canal: BBC America
Distribuția: Alexander Dreymon (Uhtred Bebbanburg), David Dawson (regele Alfred), Peter Gantzler (Earl Ragnar neînfricatul), Alexandre Willaume (Kjartan), Ian Hart (Preotul Beocca), Matthew Macfadyen (Lord Uhtred - tatăl), Tobias Santelmann (tânărul Ragnar), Emily Cox (Brida), Adrian Bower (Leofric), Thomas W. Gabrielsson (Guthrum), Joseph Millson (Aelfric), Simon Kunz (Odda), Harry McEntire (Æthelwold), Rune Temte (Ubba), Amy Wren (Mildrith).
Anul lansării: 2015
Numărul de sezoane: 1
Durata unui episoad: 55 minute


După moartea lui  Jon Snow, în ultimul episod din sezonul  al cincilea din  Game of Thrones, rețelele de socializare au fost luate cu asalt de fanii zguduiți de moartea lui Snow, pentru a-și exprima nemulțumirea față de dispariția timpurie a unuia din personajele cele mai adorate. Au fost formulate  diverse teorii cu privire la o posibilă "înviere" a personajului în al șaselea sezon, deși producătorii au vorbit despre moartea irevocabilă  a  eroului ... Un erou a disparut , dar facem cunoștință cu un nou erou pe micul ecran ...  cum cine? Uhtred de Bebbanburg.

"Numele meu este Uhtred. Eu sunt fiul lui Uhtred, care era fiul lui Uhtred, al cărui tată a fost, de asemenea, numit Uhtred."

Serialul are la bază  saga "The Saxon Stories:,  formată din șase  cărți scrise de Bernard Cornwell, responsabil pentru seria cu Sharpe și  trilogia lui Arthur.

Prima carte "The Last Kingdom", Ultima împărăție, este punctul de plecare al noii serii "The Last Kingdom" lansată de  BBC America,în jurul figurii lui Uhtred Bebbanburg, războinic păgân care luptă pentru  împărățiile creștine din Anglia în secolul  al IX lea , încearcând să facă față invaziilor vikingilor.
Uhtred, născut în Northumbria, este răpit de la o vârstă fragedă de Vikingul Ragnar - scena atacului asupra orașului său natal este una dintre cele mai șocante ale primului episod. Se creează o relație strânsă între eroul nostru și copiii lui Ragnar, care este mult mai atras de stilul de viață danez decît de cel creștin. Micul saxon  crește și  devine un luptător puternic, care este sfâșiat între prietenia lui cu danezii și fidelitatea lui față de originile sale.
Vicisitudinile vieții îl fac pe Uhtred de Bebbanburg  să devină un luptător pios în slujba  împăratului creștin al Wessex-ului, Alfred cel Mare, cunoscut în istorie ca creatorul Angliei. Condus de răzbunare, și, de asemenea, de nevoia de supraviețuire în vremuri trădătoare, călătoria lui nu pare a fi una ușoară.

"Un sat poate fi reconstruit. Un războinic poate muri o singură dată ."
 
                  Atât cărțile lui Bernard Cornwell cât și seria BBC descrie raidurile vikingilor în ținuturilor anglo-saxone, care astăzi alcătuiesc Marea Britanie. În secolul al IX lea, marele regatul Wessex a fost condus de regele Alfred cel Mare, responsabil pentru unificarea Angliei. A fost singura împărăția ce a rezistat atacurilor nordice. Personajul principal, Uhtred este  un personaj fictiv, dar  care  a fost inspirat  după unul din  strămoșii scriitorului, așa cum a declarat Bernard Cornwell.
                  Prin ochii lui Uhtred vedem acest război. Ochii lui Uhtred sunt ochii noștri și așa ne formăm propria opinie. Acum suntem alături de saxoni acum cu  danezii… Este dificil să alegem o parte atunci când înțelegem atât motivele, cât și ambițiile și aspirațiile fiecărei părți. La început am urât profund danezii, dar când mi-am dat seama de înșelăciunea și ambiguitatea saxonilor opinia mea s-a schimbat drastic. Și asta e ceea ce face ca întreaga serie să fie o minune. 
Scenele de acțiune și lupte sunt bine realizate. Fiecare personaj, decor si costumele sunt  bine lucrate și total credibile. Suntem total cufundați în această lume plină de strategii politice, război, răzbunare ...
În ceea ce privește actorii, ei au intrat  foarte bine în pielea personajelor. L-am găsit pe  actorul principal Alexander Dreymon foarte convingător și carismatic. Îl vedem cum evoluează între evenimente, cum suferă pentru alegerile pe care le face, cum este împărțit  între țara sa și danezii  invadatori, care l-au primit ca  pe unul de-al lor. Actorii  care interpreteaza pe vikingii sunt foarte credibili!

Ceea ce mi-a placut cel mai mult? Nu am citit seria pe care se bazează seria, dar povestea este destul de atractivă. Sezonul nu este lung (8 episoade), astfel încât  nu există suficient timp să vă  plictisiți. Personajele sunt bine definite de la început, și efectele, costumele și interpretarea actorilor  sunt bune.

Ce mi-a placut cel mai puțin? Lucru rău pentru această serie este ca vine într-un moment în care există deja o serie  cu vikingi ca protagoniști. Foarte bine realizată, cu o narațiune puternică si un peisaj spectaculos, Vikingii este un inamic complicat pe care să il învingă. Probabil, cea mai bună strategie, de a diferenția această serie BBC este faptul că  nu urmează aceeași formulă.

Va recomand? Adevărul  este că  dacă vă plac serialele istorice, cu vikingi și saxoni care se  luptă reciproc, această serie  este perfectă pentru dumneavoastră. Ea are elementele unei serii bune și interesante. Mi-au placut personajele și povestea prezentată. De fapt, este  o poveste reală despre : răzbunare, onoare și loialitate față de diferitele familii. 
Pe scurt: O serie promițătoare.


2 comentarii:

 1. Buna ziua. Pe mine m-a dezamagit serialul, dar presupun ca asta s-a intamplat fiindca am citit intai romanele seriei, 11, cate au aparut deja in limba romana. Au lipsit o multime de amanunte care dadeau specificul romanului si il imbogateau, descrieri de natura, gesturi, motivatii. Nu am vazut "Vikingii" deci nu pot sa spun ca am facut comparatie intre cele doua serii, pur si simplu mintea romancierului care l-a nascocit pe Uthred nu se reflecta atat de mult in serial. Pentru cei care nu au rabdare sa citeasa 11 volume plus inca 2 ce vor urma, serialul e o alternativa excelenta, dar, pentru un cititior impatimit, cartea ramane "regina". Presupun ca se intampla cam la fel la fiecare ecranizare pe care o vedem dupa ce citim cartea ( la mine este insa o exceptie: "Pride and Prejudice" cu Colin Firth si Jennifer Ehle). Inca ceva, ma bucur ca am gasit acest blog care mi se pare interesant si pe sufletul meu, in timp ce cautam pe net comentarii despre "Ten Miles of Peach Blossom".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua si bine ati venit! Imi cer scuze pentru intarzierea cu care raspund!
   Blogul este locul meu unde evadez. Din pacate, am avut putin timp liber in ultimii doi ani.Toate serialele si filmele despre care am scris pe blog, mi-au placut foarte mult.
   Privind serialul acesta, eu nu am citit cartile lui Bernard Cornwell si probabil din aceasta cauza mi-a placut. In ultimii ani am urmarit in special serialele coreene si chinezesti. Cand gasesc cate un unul mai deosebit, il recomand pe blog.

   Va multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere