duminică, 7 februarie 2016

Al Șaptelea Copil - Erik ValeurAn aparitie: 2015
Autor: Erik Valeur
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 800

   În zorii zilei de 11 septembrie 2001, pe o plajă situată la  nord Copenhaga, este găsit corpul unei străine. Câteva ore mai târziu, toată lumea este uimită de  prăbușirea Turnurilor Gemene din New York,  iar poliția daneză în lipsa unor indicii clare, o luna mai târziu,  închide cazul ca "moarte accidentală".
 Cu toate acestea,  alături de femeia ucisă  au fost găsite patru obiecte care se referă în mod clar la un ritual macabru: o cărticică, o ramură de tei , o buclă mică și un canar cu gâtul rupt. La câteva sute de metri  distanță de plajă , se găsește celebrul orfelinat Kongslund condus de Martha Ladegaard, căreia nimeni nu a crezut de cuviință că ar trebui să îi pună   nici cea mai mică întrebare. Acestea și alte întrebări sunt înghesuite în capul jurnalistului  Knud Tåsing , discreditat în urma unui  scandal, atunci când, șapte ani mai târziu, deschide o scrisoare anonimă ce i-a fost trimisă și examinează conținutul: un articol din 1961  care vorbește despre orfelinat și o fotografie a șapte copii. Unii din acei copii sunt  acum persoane  cunoscute: un astronom, un bine-cunoscut prezentator TV, un avocat și chiar asistentul unui ministru. Doar, John Bjergstrand, nu apare nicăieri. Ca și cum nu ar fi existat. Cine este acest copil? Și cine este  persoana care încearcă să atragă atenția asupra lui, după atât de mult timp? Este  posibil ca cineva din oferlinat să facă un copil să dispară fără urmă? Printre dezvăluiri neașteptate, decese violente și amenințări voalate din cele mai înalte funcții ale guvernului, Knud este din ce în ce convins că soluția pentru rezolvarea ghicitorii,  este povestea femeii misterioase care  a fost găsită pe plajă. Un mister, cu toate acestea, într-adevăr complicat.
Cu un complot plin de suspans și un scris impecabil, Al șaptelea copil”  este un thriller psihologic spectaculos. Erik Valeur,  care s-a  inspirat din atmosfera basmelor lui Hans Christian Andersen, patrunde adânc în viața celor care sunt născuți nedoriți, și sunt forțați să trăiască sub marca acerbă a abandonului.
           „Al șaptelea copil” este un roman în care toate personajele au o importanță aproape egală, cu excepția  fiicei adoptive a Marthei Ladegaard, Marie, care pot să spun că este cel mai bun performer printre personaje. Marie este singurul orfan care nu a fost adoptat. Ea s-a  născut cu malformații și handicap fizic și rămâne  toata viața ei izolată la  Kongslund. Este o persoana singură, izolată, dar  care  dovedește un simț puternic de  observație și o înțelegere profundă a psihicului uman. Marie a fost un personaj pentru care am simțit  incredibil de multă milă pe de o parte, din cauza stării sale fizice și a izolării,  dar  pe de altă parte, a fost, pentru mine, un personaj foarte infricoșător și întunecat . Am putut simpatiza cu ea, dar am simțit  și un mare respect.
„Al șaptelea copil”, romanul lui  Erik Valeur, situat într-o orfelinat danez, mi-a atras  atenția imediat prin  frumoasă copertă care transmite atmosfera rece și stranie, dar și prin  povestea convingătoare, care se desfășoară pe mai multe planuri,o taină legată de șapte copii abandonați imediat după naștere,  care s-au întâlnit într-un orfelinat și apoi au fost adoptați  de familii diferite
Am găsit în carte de asemenea  multe referiri la Danemarca, de astazi. Autorul face comentarii politice și sociale, vorbește despre boli fizice și mentale, despre crimă, abuz de putere și mult mai mult.
Pe scurt, un roman cu un complot diabolic în care răul este prezent de la prima pagină până la ultima. Un roman care trezește încă de la început dorința de a ști cine este al șaptelea copil. Un roman cu un final extrem de șocant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu