marți, 2 februarie 2016

Labirintul - Kate Mosse

Autor: Mosse Kate
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Format: RAO CLASS
Nr. pagini: 640


Înca din timpuri străvechi, umanitatea are secretele sale. În multe povești, legende, mituri,  întâlnim căutarea Graalului. Sfântul Graal este una dintre cele mai vechi mituri ale omenirii și simbolismul său, o sursă de venerație populară. Exista mai multe versiuni care descriu Graalul în literatura de specialitate ... Potir, Cina  cea de Taină , Graalul de  Piatra, cartea Graalului și Sângele Sacru ... Indiferent de forma, Graalul  a fost  foarte explorat,  dar este o problemă "de succes",  care se pare că încă stârnește curiozitatea noastră.
           Labirintul” are ca personaje principale  două femei separate de timp, dar unite de un destin comun.
În iulie 1209, orașul francez Carcassonne, Alais   află de la tatăl său despre o carte misterioasa, care, spune el conține secretul Graalului adevărat. Deși Alais nu poate înțelege cuvintele ciudate și simbolurile ascunse în acele pagini, știe că destinul său este de a proteja cartea. Aceasta va  face sacrificii enorme și va da dovadă de  o  credință neclintită pentru a păstra secretul labirintului - un puzzle care datează de mii de ani.
Iulie 2005: în timpul unor săpături arheologice în munții din jurul Carcassonne, tânăra Alice Tanner descoperă două schelete. În interiorul mormântului unde se odihneau   oasele vechi, realizează că deși pare  imposibil, într-un fel ea este capabilă să   înțeleagă  cuvintele misterioase sculptate pe pietre. Cu toate acestea, este prea târziu - Alice tocmai a declanșa o serie de evenimente incontrolabile , iar acum soarta ei  este indisolubil legată de soarta catarilor de  acum opt sute de ani.
Labirintul este un element puternic din simbolismul religios medieval, care se găsește pe trotuarele unor catedrale, precum Chartres, pentru a ghida pașii pelerinilor. Legătura dintre om și divin, el a  reprezentat expresia perfecțiunii cosmosului,  calea spirituală...
În acest roman stabilit în ținutul  locuit de catari   în Franța , Labirintul servește ca un fir care leagă ghicitoarea din Evul Mediu și epoca modernă,  pe tema Sfântului Graal. Conform unui procedeu destul de răspândit, alternează narațiunea între cele două epoci, fiecare centrată pe o figură feminină: Alais Pelletier, un rezident din Carcassonne în secolul al XIII-lea, gardiana unor secrete ancestrale și Alice Tanner, arheolog amator care a făcut o descoperire misterioasă în anul  2005 în Munții Sabarthès.
Nu este surprinzător faptul că autoarea britanică Kate Mosse trăiește în  Carcassonne: acest lucru se simte în acuratețea poveștii ei, presărate cu expresii în limba occitană. Complotul se bazează pe  istoria bogată a regiunii, pe principiile doctrinei Cathar, adică metempsihoză: sufletul închis într-un corp terestru este reîncarnat după moarte. Astfel, suntem capabili să înțelegem legătura dintre  cele două eroine ale romanului.
Cartea are o narațiune foarte dinamică, alternând între Alais și Alice. Ambele povești sunt bogate cu momente de suspans, tensiune, și revelații surprinzătoare. Simbolismul mistic, bogăția de detalii istorice, subtilitatea descoperiririlor drintre pagini, toate acestea sunt foarte interesante și plăcute în  carte.
Cititorul călătorește în  timp și trăiește această aventură incitantă și magică alături de personaje. Kate ne aduce o serie de personaje strălucit întrețesute, care combină caracteristicile istorice și multe altele fictive într-un mod foarte subtil, într-o poveste misterioasă .
          Ceea ce într-adevăr iese în evidență față  de alte lucrări  ale genului este că toate personajele principale - bune și rele - sunt femei. Alais este eroina medievală, aruncată într-o lume de pericole și intrigi, cu sarcina de a proteja secretele Graalului.  Un personaj puternic, loial, inteligent și carismatic,  care m-a cucerit de la primele cuvinte dedicate ei. Alice este foarte diferită, am găsit personajul un pic confuz, apatic și în ciuda hotărârii sale de a  afla secretul, o face cu o anumită timiditate.
Ca fundal, romanul  „Labirint”, explorează persecuția Bisericii Catolice împotriva credincioșilor bisericii catare. Kate Mosse a făcut cercetări extinse privind   sectele religioase care au avut opinii diferite de creștini și au fost considerate eretice în Evul Mediu.
Acest lucru a declanșat o "vânătoare" a Bisericii Catolice pentru a extermina ereticii cu sprijinul profan  al armatei din nordul Franței, folosind o violență inimaginabilă chiar și pentru  standardele medievale. Dar în spatele acestui masacru, conducătorii din nord au avut  propriile interese  pentru posesia și cucerirea terenurilor sudice din regiunea veche Midi.
          Concluzia: "Labirintul" nu este un labirint de cuvinte. Acesta este un roman istoric bine construit, care  ne permite să ne reîmprospătăm cunoștințele privind  ritualurile și credințele catarilor, în timp ce ne trezește dorinta de a vizita Carcassonne.
Pentru cei cărora le place istoria, cartea este o modalitate foarte bună de a afla mai multe despre perioada medievală, cu un indiciu de fantezie și de a trăi o aventură.
"Labirintul" este primul volum al trilogiei Languedoc scrisă de Kate Mosse.            Mulțumesc  EDITURII  RAO  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile 
mele despre  această carte !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu