duminică, 14 februarie 2016

Calea regilor - Brandon Sanderson

An aparitie: noiembrie 2015
Autor: Brandon Sanderson
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Fantasy Masters
Editura: PALADIN
Nr. volume: 2
Nr. pagini: 1436
     


            Cine a citit cel puțin o care  scrisă de  Brandon Sanderson, știe că acest autor este asemeni unui  pictor care pictează lumea lui puțin câte puțin. Descrierile sale sunt atât de vizuale că le vedem cum apar în fața ochilor noștri.  
Roshar este o lume aparte. Suprafața sa este de multe ori afectată de furtuni puternice, care sunt capabile să ia bărbați și obiecte de la sol și să le arunce la kilometri distanță. Flora și fauna sunt  adaptate la condițiile similare: cea mai mare parte a animalelor, cum ar fi diferitele tipuri de crustacee sunt capabile de a se proteja împotriva efectelor furtunilor datorită cochiliile lor în timp ce multe plante pur și simplu au învățat să se ascundă într-un teren stâncos, de îndată ce începe o furtună. In plus,  această lume este presărate cu spreni, creaturi, cum ar fi zânele care apar în prezența emoțiilor puternice (durere spren, mândria spren), sau fenomene naturale (spren vânt).
 Oamenii sunt  împărțiți în două caste (cel puțin în țările din Alethkar și Jah Keved):  Ochi întunecați(sclavi, țărani, artizani, etc.) Și Ochi luminoși (nobilimea). De asemenea,  în cultura Aletkhar există o delimitare clară între bărbați și femei. Bărbații merg  la război și se supun disciplinei militare , dar guvernează și  națiunea, în timp ce femeile sunt păstrătoarele culturii și ele  sunt singurele capabile să citească și să scrie.
Religia principală este Vorinismul, un cult deservit de Ardenți, războinici care au poruncit oamenilor să formeze ordinele Cavalerilor Radianți. Cavalerii Radianți au luptat timp de mii de ani împotriva unei amenințări întunecate, Pustiitorii. Dupa ce războiul a luat sfârșit, la scurt timp după victoria finală, Cavalerii Radianți, cei care au jurat să protejeze omenirea, au dispărut în circumstanțe misterioase și au lăsat în urma lor drept daruri, Cristalarmure si cristalsăbii, singurele obiecte care pot concura împotriva Pustiitorilor. Cristalarmurele si cristalsăbiile sunt extrem de valoroase de-a lungul ținutului Roshar. Acestea sunt arme care opresc cu extrem de multă ușurință orice tip de armă și armura și să dau o putere înfricoșătoare celor care le folosesc. Un om cu o cristalarmură  sau o cristalsabie se numește "Cristalpurtătorul". Un om care ucide un  Cristalpurtător îi poate lua armura sau  sabia(sau ambele) și poate  face cu ele ce dorește: in lupte numeroși ochi întunecați doresc să ucidă  un   Cristalpurtător  pentru a deveni ochi luminoși. Popoare întregi din Roshar  luptă  pentru a captura o singură cristalsabie, cu rezultate greu de imaginat.
Această carte începe cu un prolog interesant   despre Cavalerii Radianți care rup Pactul Heralzilor și lasă omenirea la discreția unor pericole necunoscute.
Sună interesant? Deoarece aceasta este doar introducerea. Adevărata poveste a romanului are loc 4.500 de ani după aceste evenimente și are loc într-un scenariu plin de războaie, crime si intrigi politice, care ar putea pune în pericol stabilitatea întregului regat
Există patru persoane pe care le observăm. Primul este un tânăr forțat să iși abandoneze formarea ca  chirurg, pentru a deveni soldat. Al doilea este un ucigaș , un ucigaș care plânge în timp ce ucide. Al treilea este un mincinos, o tânără purtând mantia de învățat peste inima unui hoț. Ultimul este un înalt prinț, un lider ai ochilor luminoși, care are viziuni asupra trecutului in timp ce setea lui  de luptă este în scădere. Lumea se poate schimba. Aceste patru persoane sunt cheia. Unul dintre ei îi poate răscumpăra. Un altul  îi  va distruge.
Capacitatea lui Brandon Sanderson de a crea psihologii care marchează cititorul se împletește cu o construcție narativă, care prezintă evoluția individului înaintea de sosirea sa într-un grup și nu  folosește grupul ca un mijloc de a descoperi mai multe despre individ. Acest sistem permite cititorului oportunitatea de a învăța să aprecieze fiecare erou la nivel individual.
Cu toate acestea, personajul  care m-a impresionat este Kaladin. Acest tânăr cu ochi negri a avut foarte mult ghinion în viață și sfârșește prin a fi vândut ca sclav. Un personaj care amintește de Raoden  din  Elantris” și Kelsier din  Ultimul imperiu” , un personaj care aduce demnitate și speranță unui grup lipsit de ambele. Celelalte personaje își prezintă în mod direct intențiile și motivațiile lor, dar pentru a îi înțelege acțiunile  tânărului, a trebuit să citesc mai multe capitole din perspectiva lui  Kal. Din acest motiv, la început poate părea mândru, încăpățânat sau insensibil,  dar în timp  am  descoperit că este un tânăr care ascunde multe surprize.
          Complotul este bogat, complex, există teme dragi autorului și deja abordate în saga Născuți din Ceață: este vorba de politica, religie, și, desigur, magie.  Magia se bazează pe utilizarea de obiecte magice, mai degrabă decât "magie în sine". Animmodele sunt fabriale folosite pentru a "transforma" materialul pentru a se potrivi nevoilor individuale.
Pentru că știu cum fiecare mic detaliu este important în lucrările autorului,  am admirat  bogăția universului, meticulozitatea cu care a inventat și descris  sistemul de magie  original. Admir, de asemenea, finețea personajelor, profunzimea și complexitatea lor, modul în care acestea prind viață în fața ochilor noștri și devin oameni reali, care există pe undeva în capetele noastre. Am suferit alături de Kaladin, m-am incruntat cu îngrijorare pentru Dalinar, am sperat cu Shallan ... și am încercat cu disperare să găsesc legătura între cele trei personaje pe care tocmai le-am menționat și urmărit pe tot parcursul romanului. Eu știu că totul va deveni clar în următoarele volume, dar pentru moment, curiozitatea mea este stârnită și am rămas  fără un răspuns clar!
 Concluzia: Calea regilor s-a dovedit  un roman uimitor pe care l-am  citit din mai multe motive. Principal motiv este că iubesc modul în care Brandon Sanderson creează universul său de la zero și atribuie întotdeauna abilități originale și noi personajelor sale. Imi place, de asemenea, faptul că în romanele lui include mitologie și culturi diferite care trăiesc într-o lume total diferită  de ce știm/cunoaștem.
 Am iubit lectura mea, pentru că autorul a imaginat o saga fantasy care iese în evidență pentru originalitatea și dinamismul scrisului său.
Singurul defect pe care il gasesc acestui roman ,  este că nu se stiu cat de mult va trebui să aștept pentru citirea următorului volum.

4 comentarii:

 1. Foarte interesant subiectul cărții. Pare in roman fantasy ce trebuie citit. Îmi place mult si clipul realizat de tine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este un roman fantasy cu adevarat superb! Tot conceptul este cu adevarat original, nu l-am mai intalnit in nici una din cartile autorului. Sper ca volumull urmator sa apara la noi cat mai repede sa nu uit din detalii.
   Imi place sa fac clipuri pe youtube,este o procare sa condensezi peste 1200 pag. in 10-12 sliduri.
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere
 2. Am citit Calea regilor este cu adevarat superb romanul. Imi place recenzia pe care ai facut-o :) Nu se stie nimic de urmatorul volum, cand va aparea la noi?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Words of Radiance a aparut deja de 2 ani în lb engleza...în română- nu se stie …
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere