duminică, 6 octombrie 2013

Imparateasa Orhidee - Anchee Min


 
 
 
Titlu: Empress Orchid

Autor: Anchee Min

Numar pagini: 512

Anul aparitiei: 2004

 

Imparateasa Orhidee de Anchee Min prezintă o versiune sensibilă si umana a uneia  dintre femeile cele mai urâte din China: ultima imparateasa Tzu Hsi, cunoscută  sub numele de Orhideea . Anchee Min prezintă în această carte o ficțiune bazată pe evenimente reale cercetate în documentele originale din China.
               Împărăteasa s-a născut în 1835 într-o familie din clasa de mijloc a Anhwei, cea mai săracă provincie a Chinei. Odată cu moartea tatălui, mama și cei trei copii merg la  rudele din Beijing. Ca fiica cea mai  mare, Orhideea sfârșeşte  prin a fi logodită cu un văr.  Nefiind de acord cu situația, ea gaseşte  o modalitate de a scăpa de căsătoria aranjată: se înscrie la un  concurs unde se vor alege sotiile imparatului Hsien Feng. Min's writing style was descriptive but flowed beautifully.
              Imparateasa Orhidee  a lui Anchee Min  nu seamănă în nici un fel cu cel prezentat  în manuale chineze  ca „o maestra a raului pur si a intrigii”. Orhidee  se foloseşte, da, de  frumusetea ei pentru a intra în Orașul Interzis și unele trucuri și mită pentru a deveni favorită  printre nevestele imparatului Hsien Feng. Sfârșeşte prin al  lua pe împărat prin surprindere  cu  inteligența sa și modul  neconvențional de a privi regulile stricte ale etichetei lumii imperiale. Devine   „favorită „ și dă  naștere singurului  fiu al împăratului  Hsien Feng, care îi  conferă  titlul de împărătesa Orhideea.
Odată cu moartea împăratului și țara ruinată financiar, începe  o luptă pentru putere în Orașul Interzis. Pentru a-şi apara  copilul ,Orchideea  trebuie să se implice mai mult în politică, dar fară a se mai  ascunde în umbra împăratului. . De-a lungul naraţiunii, Anchee Min dezvăluie sentimentele, preocupările și gândurile Orhideei. Min  arată că forța și determinarea au fost cheia pentru supraviețuirea împărăteasei  ,în societatea care considera femeile inferioare.
 Dincolo de povestea unei femei, "Împărăteasa Orhidee" este de asemenea, o reflecție asupra destinului și adevăratelor valori ale vieții. Frumoasa Orhidea va  deveni cea mai bogată , cea mai invidiată şi  puternica femeie din China.Toate bogățiile nu îi vor  permite însă niciodată să cumpere viață la care  a visat întotdeauna: o viață liniștită în zona rurală, înconjurat de dragostea unui barbat  și un roi de copii.
Mi-a plăcut cartea, datorită  descrierilor  foarte meticuloase ale vieții de zi cu zi în Orașul Interzis. Soția împăratului nu avea voie să facă nimic singură. Nici în  momentele cele mai intime nu poate fi singura . Niciodată și nicăieri. I loved the characters. Mi-au plăcut personajele. I admired Orchid's determination and the way she stood up for herself, even though that went against all tradition. Am admirat determinarea Orchidei  și modul în care  a luptat să obţină ce si-a dorit , chiar dacă a mers împotriva tradițiilor.Mi-au plăcut însoțitorii ei și modul în care aceştia s-au dedicat ei și i-au fost loiali. . This book had love, death, tradition, passion and history running all the way through it. Finalul a fost  trist, but it was realistic.dar realist. I loved her companions and the way they dedicated themselves to her and were loyal. W czasie tym przyszło jej się zmierzyć ze skutkami przegranych wojen opiumowych. Chiny zostały zmuszone do płacenia wysokich odszkodowań, a także do otwarcia swoich portów dla obcych wojsk, handlarzy i misjonarzy.

6 comentarii:

 1. Suna super interesant. Sper sa ajung sa ma apuc de ea

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E o carte interesanta.Ti-o recomand cu mare drag. Multumesc pentru vizita!

   Ștergere
 2. Super recenzia si cartea...si eu citesc acum o carte despre China. Este de Lisa See si se numeste Fetele din Shanghai.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. China fascineaza atat in cartile scrise de Anchee Min, cat si in cele scrise de Lisa See. Cel mai mult m-a impresionat insa 'Lebedele salbatice - trei fiice ale Chinei' scrisa de Jung Chang.
   Ma feresc de regula sa recomand carti, insa aceasta cred ca este una dintre cartile pe care 'trebuie' sa le citesti.

   Ștergere
  2. de multa vreme imi doresc sa citesc ceva scris de Lisa See ! Am auzit foarte multe laude la adresa acestei scriitoare anul trecut cand s-a derut Campania cartea calatoare a celor de la All.
   Nu stiam despre " Lebedele salbatice" , e prima data cand aud de ea! Multumesc pentru recomandare .
   Cu siguranta o voi citi!

   Ștergere
 3. Grozava recenzie. Minunata carte. Cu siguranta am inscris-o in lista cartilor de citit in viitorul apropiat.

  RăspundețiȘtergere