duminică, 27 octombrie 2013

Calul de razboi - Michael Morpurgo


An aparitie: 2013
Autor: Michael Morpurgo
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 128
 
Sinops: Calul de razboi a fost ecranizat in 2011, in regia lui  Steven Spielberg. De-a lungul timpului romanul a mai fost adaptat ca piesa de teatru si a avut mare succes in America. Albert, fiul unui fermier (Jeremy Irvine) se imprieteneste cu calul Joey chiar in perioada in care izbucnea primul Razboi Mondial. In 1914, Joey este vandut cavaleriei si expediat in Franta. In razboi, alaturi de capitanul Nicholls este martorul nenumaratelor tragedii din bataliile date pe pamant francez. Joey impresioneaza pe toata lumea datorita curajului de care da dovada pe tot parcursul razboiului. Albert isi doreste foarte mult sa il reintalneasca pe Joey. Asadar, baiatul se inroleaza in armata sperand sa gaseasca calul si sa il aduca acasa la Devon.

 Gândurile mele: Cartea este simplă, scurtă şi  se citeşte mai repede decât vă puteți imagina. Ce trebuie să ştiţi Nele, temos a narrativa em primeira pessoa feita pelo cavalo Joey. în primul rând este  că naratorul din această carte nu este un narator obișnuit. Într-adevăr, aceasta este Joey.Surpriza mea a fost foarte mare, pentru că eu mărturisesc mă  așteptam  la o carte narată la persoana a treia. Mas, de forma alguma, a escolha do autor foi errada, pelo contrário, foi uma grata surpresa, pois a narrativa de Joey traz a sutileza necessária para a obra, e ainda cumpre o belo papel de despertar no leitor o grande amor por sua espécie, seus sentimentos e sofrimentos. Dar cu toate acestea, a fost o surpriza placuta, deoarece  narațiunea lui Joey aduce subtilitatea necesară pentru a trezi cititorului interesul  pentru neamul lui, sentimentele și suferințele sale.
Calul de război  este un roman foarte bine scris, care permite cititorilor tineri să descopere Primul Război Mondial. Joey pune oamenii pe picior de egalitate. Deci, fie că este vorba de  britanici,  francezi sau germani, Joey ne arăta oameni sunt  buni și sensibil .... Pentru el, soldații, țăranii, ofițerii,medicii veterinari nu sunt dușmani, ci doar oamenii prinşi în război , care indiferent de tabăra lor  sunt victime . Povestea trimite un mesaj puternic de pace  deoarece  Joey nu are o naționalitate.
Joey este un cal curajos, inteligent și unic, care este admirat de toți. C'est grâce à son courage et à sa capacité à garder le moral qu'il parvient à survivre aux nombreuses épreuves qu'ils rencontrent durant la guerre. Datorită curajului său și capacitatea sa de aşi  păstra moralul, el reușește să supraviețuiască numeroasele provocări cu care se confruntă în timpul războiului. Mais c'est aussi grâce au soutient et à l'aide des gens et autres chevaux qu'il rencontre tout au long du livre.
    Son amitié avec Topthorne, le cheval du capitaine Stewart, est également très importante.      Prietenia sa cu Topthorne calul căpitanului Stewart, este de asemenea foarte importantă. Ils se rencontrent au tout début de la guerre et deviennent vite inséparables, étant les deux meilleurs chevaux de leur escadron, ils se comprennent bien. Ei se întâlnesc la începutul războiului și devin rapid inseparabili. Prietenia lor este esențială pentru supraviețuirea lor . Se  protejează și se  sprijină reciproc pentru a trece  peste toate încercările , ceea ce le face mai ușor de suportat.
           J'ai également aimé le fait qu'il y ai beaucoup d'action.    Mi-a plăcut, de asemenea, faptul că a există  multa acțiune. Les événements s'enchaînent et on a pas le temps de s'ennuyer. Evenimentele sunt legate și nu  am avut  timp sa ma plictisesc. On lit le livre très vite, d'autant plus qu'il ne fait que 187 pages. Am citit cartea foarte repede, mai ales că acesta este de numai 128 de pagini.
Un punct important al poveștii este prietenia dintre Joey și Albert, care este foarte mişcătoare. Ils ont grandit ensemble en Angleterre, et s'aiment comme des " frères ". Au crescut împreună în Anglia, și se iubesc ca "frați." Quand son père vend Joey pour qu'il aille à la guerre dans la cavalerie, Albert lui promet de venir le retrouver, et tous deux savent qu'il le fera vraiment. Când tatăl său îl  vinde pe Joey,   Albert promite să-l caute  și amândoi știu  că într-adevăr aşa va fi.Reuniunea dintre Joey si Albert este foarte emoţionantă.
În timpul primului război mondial, mai mult de un milion de cai englezi au  plecat pe front.  Doar  aproximativ șaizeci de mii s-au întors în țara lor.
           În concluzie, acesta este un roman frumos despre  prietenie ,curaj, loialitate, speranță și tenacitate .
Vă îndemn pe toți să citiţi această bijuterie!

2 comentarii:

 1. Mi-a plăcut mult filmul. Atunci când l-am văzut n-am ştiut că este ecranizare. Acum tu m-ai făcut extrem de curioasă asupra cărţii. O să citesc neapărat cartea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Initial nici eu nu am stiut. Am aflat despre carte hoinarind pe libris atrasa de oferta cu transportul gratuit.
   Sper sa iti placa cartea la fel mult cum mi-a placut mie.

   Ștergere