miercuri, 26 ianuarie 2022

Un strop de intuneric - Scarlett St. Clair




Autor: Scarlett St. Clair

Editura: Corint

Categoria: Fantasy

Data aparitie: 2021

Pagini: 384

 

O abordare contemporană a mitului despre Persefora - în această variantă protagonista părăsește „închisoarea”familiei (pentru că așa își numește casa) și încearcă să trăiască printre muritori. Ea închiriază un apartament, începe facultatea și folosește magia mamei sale pentru a rămâne nerecunoscută.

O întâlnim cu câteva luni înainte de absolvire, chiar înainte să înceapă un stagiu la ziarul local, când cea mai bună prietenă a ei aranjează ca ele să intre în cel mai aglomerat club din oraș, deținut de Hades, Zeul lumii de Jos.

Întâlnind noi prieteni și un domn misterios care a învățat-o să joace poker, ea decide să scrie un articol despre Zeul Morții, nemulțumită de faptul că acesta încheie înțelegeri cu oamenii pentru sufletul lor.

Un lucru este sigur - nu va ieși nimic bun din asta.

Mai ales că însuși Hades se dovedește a fi profesorul care a învățat-o să joace cărți.

Și că întâmplător a făcut și ea un pact cu el

              Aspecte pozitive:

 • Povestea de bază și ideea sunt grozave. Autoarea a vrut să prezinte povestea lui Hades și Perseforei într-un mod diferit, dar interesant.  

             Aspecte negative:

 •  Construcția lumii este incredibil de slabă și habar nu am despre modul de organizare al acestei lumi. Zeii au venit pe pământ, acum trăiesc în Noua Grecie și Noua Atena și totul cu Nou înainte. De ce? Nu știu!
 • Zeii dețin magazine, cluburi, restaurante și sunt adorați de oameni.  Zeus are o agenție de publicitate, Hades o serie de cluburi de noapte, Afrodita altele... Pe scurt, zeii apar ca niște oameni de afaceri moderni și chestia asta este absolut absurdă: De ce Zeul zeilor, cea mai puternică creatură din univers ar trebui să-și petreacă timpul îmbogățindu-se cu bani umani și creând reclame?
 • Persefora, cel mai prost personaj din toată cartea. Este o zeiță, dar are doar 24 de ani. Deci s-a născut după ce mama ei Demetra era deja pe pământ? Din păcate, nu am aflat …Persefora este cu adevărat enervantă. Se comportă ca un copil, tot aleargă la Hades, deși spune mereu că nu-l place și nu vrea să fie cu el, dar spune da și amin la toate. Rareori am avut într-o carte un personaj atât de prost dezvoltat. Fata timidă, Persefone, după ce a vorbit cu Hades, visează doar să se dezbrace. Fiecare întâlnire ulterioară se încheie cu săruturi sau conversații fără sens.
 • Și apoi mama ei. Mama ei o are pe Persefora sub supraveghere, așa că aceasta nu face nimic prostesc. De fapt, nu are voie să se apropie de alți zei. Cu toate acestea, Demetra nu realizează că se întâmplă ceva între Hades și Persefora, deși aceștia se întâlnesc și în public. Apoi există un eveniment, Hades este acolo, Demetra este acolo și Persefora este acolo. Persefora și Hades sunt văzuți împreună, părăsind evenimentul împreună și mama ei nu află. Nimeni nu poate fi atât de prost, sincer, nu are sens.
 •  Hades este un ”băiat rău” și, prin urmare, este stereotipizat. E chiar păcat. De exemplu, vrea să fie mai bun pentru Persefora, îi lasă pe alții să creadă că el este tipul rău și își respectă doar iubita. Pe scurt, acest aspect de băiat rău îl găsim peste tot... Cred că sursa de inspirație a autoarei a fost  Rhysand, personajul autoarei Sarah J. Maas.
 •  Sunt multe (!) scene fierbinți și una este mai spectaculoasă decât cealaltă. Aproape jumătate din carte este doar o cronică a practicilor reproductive ale celor două personaje principale și oricât de amuzant este că cei doi își petrec toată ziua distrându-se ca iepurașii, acest fapt este un pic în detrimentul naraţiunii. 
 •  Rețeta folosita de autoare sunt  referințe mitologice combinate cu o atmosferă modernă și scene fierbinți. Daca eliminăm toate referintele mitologice și schimbăm numele personajelor,aceasta carte ar putea trece cu brio drept erotică. Și nici măcar cea mai originală…
 • Limbaj vulgar: ei nu fac dragoste, nu se culcă împreună, ei se f— (mie mi-a zgariat urechile)
 • Personajele secundare sunt inutile. Spre exemplu, Lexa, colega de apartament a Perseforei, doar o scoate pe aceasta in cluburi. Adonis, un muritor cunoscut în club, probabil trebuia sa dinamizeze povestea, dar este total previzibil, inutil pentru poveste.

3 comentarii:

 1. Wah, o carte cu „scene fierbinți” - când eu chiar mă feresc, sincer, de astfel de „situațiuni”. O am și eu, dar nu știu ce să zic!

  RăspundețiȘtergere