vineri, 14 mai 2021

Secrete Întunecate - Lisa Jewell
Data apariției: 2021

Autor: Lisa Jewell

Colectie: Buzz Books

Editura: Litera

Nr. pagini:368


 Până acum, am citit o singură carte a autoarei, care nu m-a impresionat. Așa că am abordat acest roman cu o anumită rezervă, ce a dispărut după câteva pagini citite!

„Secrete întunecate” este o combinație între un thriller de suspans și o dramă. Povestea este intrigantă și extrem de captivantă.

Lisa Jewell a scris o poveste despre o familie bogată care a lăsat o altă familie să intre în casa lor, care și-a transformat toată viața într-o comună din cel mai rău coșmar al lor. Descrierea sugerează că aceasta va fi povestea lui Libby sau, mai degrabă, a trecutului ei, pe care o vom explora împreună cu ea. Cu toate acestea, o primă surpriză ne așteaptă din primele pagini - a doua perspectivă. Lucy, o femeie care trăiește în Franța, la limita sărăciei, împreună cu fiica, fiul și câinele ei. Ce legătură ar putea avea cu o tânără englezoaică care moștenește o casă opulentă din Chelséa, când împlinește 25 de ani? M-am întrebat multă vreme cine este Lucy și de ce a vrut să părăsească Franța pentru a se întoarce la Londra. Părea atât de obsedată de casă! Al treilea narator este singurul care vorbește la prima persoană și povestește trecutul casei.

Vă îndemn să nu vă pregătiți pentru climatul tipic întunecat al unei secte închise. Nu este vorba despre asta. Nu veți găsi ritualuri, o nouă religie aici. Sensul este complet diferit. Este o poveste despre cei care, în numele ideilor, sunt înclinați să ia libertatea altora și despre cei care sunt suficient de slabi pentru a se grăbi spre distrugere cu bucurie. Dar cartea vorbește, mai presus de toate, despre puterea distructivă pe care o pot avea familiile, despre secretele și dramele familiale ascunse, despre care nimeni nu știe. De asemenea, vorbește despre supraviețuire, rezistență și maturizarea forțată a copiilor care se confruntă cu adulți abuzivi și neglijenți, incapabili să educe și să ofere copiilor cele mai elementare lucruri. Și totul este învăluit într-o anumită aură de mister.

Acțiunea nu este foarte alertă. Totul se întâmplă încet, dar progresează treptat. Aș compara această carte cu aranjarea unui puzzle fără să știm modelul în prealabil. Numai prin adăugarea mai multor fragmente descoperim detaliile, până când ajungem în cele din urmă să cunoaștem totul.

Fundalul psihologic al cărții este foarte interesant și menține alertă mintea cititorului lucrând la capacitate maximă tot timpul. Chiar și în timpul unei pauze de lectură, gândurile mele se învârteau în jurul complotului.

„Secrete întunecate” este una dintre acele cărți pe care le iei în mână „pentru o vreme” doar ca să te uiți, începi să citești și după câteva ore nu știi cum s-a întâmplat că ai ajuns atât de repede la ultimele pagini. Recomand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu