vineri, 7 mai 2021

Nocturna - Maya Motayne
An aparitie: 202

Autor: Maya Motayne

Categoria: Romane Fantasy

Colectie: Young Adult

Editura: NEMIRA

Nr. pagini: 480

 

”Nocturna” m-a fermecat cu coperta sa și m-a fascinat cu descrierea sa. Din păcate, romanul de debut al Mayei Motayne nu mi-a cucerit inima de cititor. Ceea ce înseamnă că nu mi-a plăcut. Mi-a fost dificil să mă concentrez asupra complotului, pentru că, din păcate, autoarea întinde o scenă pe 10 pagini, iar întreaga acțiune ar putea avea o pagină ...
                Motayne a creat o lume cu totul nouă, amplasată în Castalania, un ținut (poate) inspirat vag din Castilia. (Dacă nu erau cuvintele netraduse din spaniolă, cartea putea fi plasată în orice alt loc de pe Glob. Autoarea nu s-a descurcat cu povara prezentării lumii nou create, a tratat-o foarte superficial.) În această lume, magia este ceva obișnuit, dar nu toată lumea își permite să o studieze. Doar cei mai bogați învață cum să o stăpânească și o pot folosi legal. Cu toate acestea, există oameni a căror magie încalcă regulile și este ceva mult mai personal. O astfel de magie se numește propio și apare ca urmare a emoțiilor foarte puternice sau a experiențelor traumatice.
               Intriga începe cu dispariția moștenitorului tronului în neant și încercările disperate ale lui Alfie de a-l găsi. Sincer, am crezut că autorul se va concentra pe acest fir, dar din păcate a ales o altă cale. Tema prințului pierdut este rapid abandonată, deoarece, din păcate, Alfie eliberează o putere străveche, care trebuie închisă din nou. În același timp, o hoață care poate împumuta chipul oricarei persoane întâlnite, pătrunde în palatul regal. După cum puteți ghici, protagoniștii își unesc forțele pentru a salva lumea de la distrugere.
Și ar trebui să fie o poveste antrenantă de la bun început, nu? Totuși, în cazul meu, a fost un chin. M-am plictisit teribil, nu am putut empatiza cu personajele și abia am așteptat să se termine acest roman. Maya Motayne ne bombardează cu descrieri ale dilemelor interne ale personajelor sale, care fac acțiunea neclară, uneori chiar plictisind cititorul. Autoarei îi place să introducă flashback-uri, dialoguri lungi despre toate și mărturisiri bruște în mijlocul acțiunii, care în loc să construiască tensiune, din păcate, face ca totul să fie plictisitor.
              Personajele principale ale romanului sunt prințul și hoața, adică două lumi complet diferite și personaje extreme. Din nou, avem de-a face cu un clișeu destul de familiar. Alfie s-a dovedit a fi un prinț dulce și nobil, dar, din păcate, m-a enervat emoționalitatea și lacrimile sale exagerate. Dintre cei doi, mai degrabă Finn este o persoană ”cu ouă”, chiar dacă este o femeie. Finn este o combinație între - Vin „Născuți din ceață” Brandon Sanderson și Lila „Culorile magiei” Victoria Schwab; mantia de invizibilitate - știi de la cine este împrumutată.
              Pentru cea mai mare parte a cărții am simțit un deja vu, deoarece povestea suferă de o lipsă cronică de originalitate.

Nu am putut să nu observ câteva detalii care se bat cap în cap...
Pagina 77-78: Alfie scoate din cufăr o figurină de dragon sculptată de fratele lui răposat. L-a purtat ca un talisman, dar l-a pus deoparte după ce Dez a murit, pentru că era asociat cu prea multe emoții dureroase.
Pagina 441 susține că Alfie nu s-a despărțit niciodată de figurină de când a murit fratele său.
Pagina 36: Finn crede că elementul ei magic este util pentru escaladarea clădirilor.” era al naibii de util să poți vrăji piatra când te cățărai pe zidurile unor haciendas.”
Pagina 361: Eroii se blochează deasupra unei clădiri înalte și are loc o scenă lacrimogenă „– Ar fi o greșeală. Nu te las aici, Finn. ” pentru că doar unul se poate teleporta. Finn în 300 de pagini ai uitat cum să urci pe clădiri?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu