marți, 27 februarie 2018

Femeia din Orient Express - Lindsay Jayne Ashford


An apariție: 2018
Autor: Lindsay Jayne Ashford
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Damen Tango
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 328


Agatha Christie este un scriitor de marcă al genului polițist și romanele ei încă influențează mulți scriitori și cititori de astăzi. Ea este renumită pentru personajele ei, Hercule Poirot și domnișoara Jane Marple. Povestea mea preferată, dintre multele povești polițiste scrise de autoare, este "Crimă în Orient Expres". Când am aflat de romanul "Femeia din Orient Express", am fost imediat intrigată și mi-am dorit să citesc această poveste cât mai curând.
Povestea scriitoarei Lindsay Jayne Ashford o face pe Agatha Christie să călătorească cu Orient Expresul până la Bagdad. N-am avut nici o idee că Christie în viața reală a călătorit în acele locuri și asta mi-a captat chiar și mai mult atenția.
În faimosul tren de lux, se întâlnesc trei femei foarte diferite. Autoarea Agatha Christie, care călătorește pentru a scăpa de gândurile ei după divorțul de Archibald Christie, Katharine Keeling, care urmează participe în Mesopotamia la niște săpături arheologice și Nancy Nelson, care fuge de un mariaj nefericit. În curând femeile devin prietene, dar fiecare ascunde un secret.
"Femeia din Orient Express" este un roman care îmbină cu îndemânare evenimente și personaje fictive cu adevărata poveste a Agathei Christie, pe fundalul celebrului Orient Express și destinații asemănătoare cu cele din "O mie și una de nopți". Stilul de scriere este fluid și fără detalii inutile. Cititorul devine rapid pasager într-un tren legendar și, pe măsură ce călătoria trece prin țări necunoscute și orașe misterioase, el învață despre soarta, grijile și gândurile fiecărei femei, cu accent pe Agatha Christie, desigur. Lindsey Jayne Ashford  a făcut o treabă excelentă cercetând viața privată a bine cunoscutei scriitoare, împachetându-o frumos în roman, astfel încât cititorul să afle din ce în ce mai mult despre ea în timp ce citește. Katherine Woolley a fost, de asemenea, o persoană bine-cunoscută a timpului ei, despre a cărei viață aflăm unele informații. În ciuda diferențelor dintre ele, cele trei femei se apropie și există o prietenie profundă între ele. De asemenea, după ce rătăcesc în Bagdad, căile lor sunt doar pentru scurt timp separate și, în cele din urmă, se întâlnesc din nou la săpăturile din Ur.
Personajele sunt frumos creionate: pline de viață și autentice. Agatha Christie este o femeie simpatică care încă suferă foarte mult după divorțul, infidelitatea și indiferența fostului ei soț Archie. Agatha este adesea nesigură și îngrijorată de ceea ce ar fi putut face diferit. Ea este de fapt o femeie inteligentă care și-a construit o carieră prin talentul ei literar. Cu toate acestea, dispariția ei bruscă de peste 11 zile la descoperirea infidelității soțului ei a provocat, de asemenea, senzație în presă, ceea ce a nemulțumit-o. Ea începe călătoria după divorț. Katherine Woolley este, de asemenea, o persoană reală, o femeie destul de extrovertită, cu potențial, care se afirmă într-un domeniu dominat de bărbați. Ei îi place să controleze tot ce este în jurul ei. Acest mod de a fi, o face destul de fermecătoare. Ea însăși are un secret și se teme de pasul care este în fața ei. Nancy este un personaj fictiv, o tânără care a fost căsătorită foarte puțin timp, dar deja s-a separat de soțul ei și are un iubit care, din păcate, este căsătorit. Începe o călătorie în necunoscut și speră să găsească adăpost la o rudă. Nancy este încă foarte naivă și imatură, dar compania Agathei și a Katherinei o ajută să se regăsească și să-și repare situația. Spiritul de aventură aduce cele trei femei simpatice împreună, dar treptat secrete profunde ies la iveală.
Autoarea engleză descrie foarte viu Orientul. Cititorul este teleportat direct în acest spațiu mirific, unde este învăluit de mirosurile exotice, se bucură de bucătăria arabă, călătorește pe cămile, vizitează ruinele unui palat și altarele religioase. Mai ales situl arheologic din Ur, unde se desfășoară o mare parte din roman, este descris foarte bine. Un loc care scoate la lumină comori unice din epoca biblică, cum ar fi tăblițe cuneiforme, statui de aur sau un templu lunar. Există, de asemenea, unele referințe încrucișate la romanele lui Christie, cum ar fi "Crima din Orient Express" sau "Locul întâlniriiBagdad". O altă idee frumoasă este că Agatha este adesea ghidată de vocea ei interioară "Hercule Poirot", întrebându-se ce va face detectivul ei în anumite situații.
Prin urmare, recomand "Femeia în Orient Express". Un roman frumos despre dragoste și prietenie, precum și o perspectivă reușită asupra vieții fascinante a Agathei Christie. Aceasta nu este o poveste misterioasă, ci mai mult o ficțiune istorică cu cele trei femei care se află la o răscruce de drum în viața lor, toate având nevoie să se confrunte cu unele adevăruri din trecutul lor și apoi să găsească o cale de urmat. Acestea fiind spuse, este o poveste foarte interesantă, cu suficiente intrigi pentru ca cititorul să întoarcă paginile pentru a afla exact care ar fi rezultatul. O poveste interesantă care va mulțumi nu numai fanii Agathei Christie, ci și pe cei care vor să se îmbarce într-o călătorie spre Orient.
Multe mulțumiri Editurii Nemira  pentru exemplarul trimis!

2 comentarii:

  1. Am si eu pe wishlist cartea. Mulțumesc pentru recomandare, Ely.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o carte perfecta pentru un sfarsit de sapatamana! Mai ales ca acum e si nitel cam frig.

      Ștergere