duminică, 19 noiembrie 2017

Bijuteria - Amy Ewing

An aparitie: 2017
Autor: Amy Ewing
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 315


Orașul Singuratic este împărțit în cinci cercuri, fiecare separat de un zid. Cercul exterior, Mlaștina, este locul unde trăiesc muncitorii și cei mai umili. Cercul al patrulea este Ferma în care se cultivă mâncarea. În Fum sunt fabricile. Al doilea cerc este Banca, unde comercianții au magazinele lor. Cercul interior, Bijuteria, este inima orașului, unde locuiește nobilimea, și locul unde se desfășoară întreaga poveste.
Femeile nobile au bani, bijuterii, cele mai bune case, educație și orice altceva, dar nu au capacitatea de a avea copii. Unele fete din Mlaștină, care trăiesc aproape în mizerie, au unele caracteristici care le fac extrem de speciale: din cauza harurilor pe care le posedă, ele pot naște copii pentru nobilime.
În fiecare an, în cadrul unei licitații, nobilii aleg o fată care poate fi surogat. Cu cât scorul la teste al unei fetei este mai mare, cu atât este mai specială. „Bijuteria” spune povestea lotului 197, Violet Lasting.
Violet a fost aleasă de una dintre cele mai bogate și mai influente femei, Ducesa Lacului. Prin "ales" trebuie să înțelegem că a fost cumpărată. Tânăra devine astfel proprietatea ducesei, care promite să aibă grijă de tânără, dacă se comportă bine și își îndeplinește rolul.
Violet, în ciuda tuturor umilințelor și violenței, încearcă să facă totul pentru a-și îndeplini datoria, dar nimic nu este ușor. Pe lângă faptul că trebuie să se confrunte cu nebunia ducesei, avem pe fiul ei Garnet, care pare să fie scăpat de sub control, nepoata ducesei, care nu se poate căsători, dar și  unii angajați din jurul casei care vor deveni piese cheie pentru ca Violet să supraviețuiască.
Povestea este narată la prima persoană de Violet. Din perspectiva ei, cunoaștem alte personaje care sunt extrem de interesante. Un personaj care a făcut povestea mult mai incitantă, dar asupra careia încă mai am dubii dacă îmi place sau nu, este Principesa Electoare, cea mai puternică femeie din societate. Ea face parte dintr-o clasă inferioară, dar s-a căsătorit cu Principele Elector din dragoste și nu din interes sau în urma unor negocieri ca celelalte doamne nobile. Acest lucru o face să fie respectată de unele femei și disprețuită de altele, mai ales de Ducesa Lacului.
Există, de asemenea, Ash Lockwood, partenerul frumos al nepoatei ducesei, care sfârșește implicându-se într-o relație cu tânăra. Totuși Violet nu poate fi cu Ash. Dar cine a spus că poate? Ei vor trăi o poveste interzisă până când vor deveni un pericol unul pentru celălalt.
 Este foarte greu să vorbesc despre această carte, deoarece  a trecut mult timp de când am citit o distopie care mi-a plăcut atât de mult. "Bijuteria" este  o distopie  diferită de celelalte pe care le-am citit. Protagoniștii sunt captivanți, Violet este o fată puternică și hotărâtă, care face totul pentru ai ajuta pe alții. Nu este o persoană plictisitoare, dimpotrivă, cu  fiecare pagină citită am dorit să știu tot mai multe despre ea. Complotul este plin de detalii impresionante, ceea ce face cititorul din ce în ce mai interesat să citească.
Trebuie remarcat faptul că societatea care guvernează acest sistem este controlat de femei. Ele nu domină direct, pentru că bărbații fac asta, dar femeile, bineînțeles, controlează INDIRECT. Soții, precum și surogatele, sunt doar niște păpuși în mâinile lor. Fiul regelui tocmai s-a născut și toate femeile regale doresc ca surogatele lor să nască fiice care să se căsătorească cu noul prinț. Nici Ducesa Lacului nu este diferită.
Bijuteria este plină de petreceri, ceremonii și, ori de câte ori există ocazia, surogatele și abilitățile lor sunt afișate și demonstrate ca trofee adevărate. Este de remarcat că surogatele, la petreceri și în societate în general, sunt tratate ca sclave adevărate, de cele mai multe ori cu cătușe, cu voaluri care le acoperă fețele și fără permisiunea de a face ceva sau de a vorbi.
 În plus, protagoniștii secundari ies mereu în evidență. Cei nobili nu-și pierd strălucirea, fiecare cu propriile caracteristici. Cel care m-a surprins cel mai mult este Garnet, fiul ducesei Casei Lacurilor. Aparițiile sale au fost cu siguranță scurte, dar sunt foarte intrigată de acest protagonist. Avem, de asemenea, și alte personaje incredibile, cum ar fi Lucien, "doamna de companiei"a principesei electoare (care este, să zicem, regina) și Annabelle, o fetiță tăcută care este însoțitoarea lui Violet, Ducesa Lacurilor, Raven, cea mai bună prietenă al lui Violet și avem pe Ash, care face să tresară  inima lui Violet. Toate personajele sunt uimitoare și foarte bine prezentate în întreaga carte.
Ducesa Lacului este o persoană pe care o putem numi bipolară. Are momente când o tratează foarte bine pe Violet, venind să discute cu ea și explicând de ce își dorește atât de mult o fiică. Dar există și momente în care femeia amenință să-i rupă mâna surogatului ei.
Unul dintre aspectele interesante întâlnite în carte este atunci când  Violet lucrează cu harurile, care sunt în număr de trei. Primul  har influență culorile. Al doilea, influențează formele fizice. Și al treilea, influența creșterea. Există momente în care ea creează flori din nimic, crește copaci ... și este destul de interesant când se întâmplă asta.
Concluzia: "Bijuteria" este una dintre cele mai bune lecturi ale mele din anul 2017. În cartea sa de debut, Amy Ewing creează o rețea de intrigi în care cei bogați și puternici sunt mai implicați decât vă puteți imagina și unde dorința de a cunoaște soarta lui Violet va ține cititorul captivat până la ultima pagină.

Romanul  Bijuteria - Amy Ewing  mi-a fost oferit de librăria online Libris pentru recenzie!  Mulţumesc foarte mult! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi onlineLibris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi aici aproape orice carte vă doriţi! 

4 comentarii:

 1. Suna tentant!
  Multumim pt recenzie!

  Irina Marin

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este perfecta pentru un sfarsit de saptamana, cand tot ce iti doresti este sa te relaxezi!
   Multumesc si eu pentru vizita si comentariu!

   Ștergere
 2. Suna bine de tot! Eu nu sunt mare fan al distopiilor, sau nu am știut eu sa mi le aleg, dar asta mă atrage mult. 😍

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am nimerit si eu distopii slabute, dar aceasta m-a impresionat in mod pozitiv!
   Cand am facut alegerea cartii, am fost tentata foarte mult de recomandarea ta, cartea politista RAGDOLL ULTIMA TA ZI. Totusi mi am zis sa incerc ceva diferit si nu imi pare rau de alegerea facuta!

   Ștergere