duminică, 12 noiembrie 2017

Asasinul din umbră - Brent Weeks
An aparitie: 2017
Autor: Brent Weeks
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Fantasy
Editura: PALADIN
Nr. pagini: 588


 vedem: imaginați-vă pentru un moment un oraș stil medieval cu nobili, negustori, politicieni, armate, regi si descendenții lor. Orașul misterios are, în plus față de castele, palate și străzi, un zid care izolează mahalalele de cartierele bogate. În aceste cartiere, numite Furnicar, la rândul lor, trăiesc oamenii despre care toată lumea știe că există, dar pe care nimeni nu vrea să îi vadă: prostituate, mercenari, cerșetori, hoți. Furnicarul este condus de Ghilda Hoților, care la rândul ei este numită Saka'ge. Nimeni nu respiră, trăiește, copulează sau ucide fără ca Saka'ge să știe. Ne concentrăm atenția asupra panoramei? Ei bine: Acest oraș, cu toate cele bune și rele, atât de similar cu cele de astăzi, se numește Cenaria, iar pe străzile murdare și instabile ale Furnicarului trăiește Azoth , protagonistul nostru, un orfan de unsprezece ani, care este forțat să fure pentru a supraviețui și să se supună tuturor felurilor de cruzime și umilințe. Cu toate acestea, Azoth este hotărât să renunțe la această viață plină de greutăți, așa că va face tot ce este necesar pentru a deveni ucenicul lui Durzo Blint , unul dintre cei mai recunoscuți asasini din Cenaria.
Durzo Blint este eroul lui Azoth, un erou destul de atipic, deoarece este un ucigaș, un călău, care nu acceptă ucenici. El se ocupă de arme și otrăvuri cu o stăpânire absolută și talentul său îi permite să se miște ca o umbră. Acest talent pe care unii îl posedă, așa cum este cazul lui, îi face deosebiți și îi  diferențiază de un simplu ucigaș, o figură pentru care simte un mare dispreț. Deși Azoth nu pare să aibă acea aptitudine în principiu, va fi acceptat în cele din urmă după un test greu. Și  de aici începe adevărata poveste.
Durzo Blint și Azoth sunt protagoniștii, mai ales tânărul. Traiectoriile lor sunt captivante, cu unele răsturnări neașteptate și câteva surprize. Pentru ca Azoth să devină asasin, el trebuie să se despartă complet de trecutul său, să adopte o nouă identitate și să nu păstreze legături cu cineva care poate fi ulterior folosit împotriva lui. Procesul este dureros, iar Azoth - care va adopta numele de Kylar - va deveni conștient de propria lui singurătate  deoarece pentru ei "criminalul perfect nu are legături, doar victime". 
 Cartea descrie în paralel și povestea lui Logan Gyre, moștenitor al Ducele Gyre, cel mai apropiat succesor al tronului după familia regală. Un băiat mare, puternic, plin de bunătate, care ajunge să devină mai bun prieten al lui Kylar.
Mama K este cea mai renumită curtezană din oraș. Ea comandă cea mai mare rețea de prostituție din Cenaria și, la fel ca Durzo, este și ea membru Saka'ge. Nu există un dealer mai mare de informații decât Mama K. La urma urmei, ceea ce omul sfârșește vorbind cu o prostituată nu este uitat ...
Drumurile lor se vor intersecta când va intra în joc cea mai mare schemă politică  din Cenaria, iar Kylar va trebui să fie pregătit să se confrunte cu orice se întâmplă. Durzo este cel mai bun, Mama K este cea mai bună. Dar dacă inamicul este chiar mai bun?
Lupta nu va fi doar cu arme, ci merge mult mai departe. Roata politicii și a intrigii din Cenaria se învârte ca niciodată, și toată lumea va trebui să fie pregătită.
 Asasinul din umbra este o carte care oferă o doză bună de aventuri, magie, politică, iubire și acțiune. Cu toate acestea, nu întâlnim elfi, goblini sau pitici, pentru că Weeks a  creionat personaje reale, cu părți bune și rele, inspirat de cele mai întunecate părți ale omului.
Dacă există ceva specific acestei cărți, este faptul că, în ciuda faptului că este o fantezie epică, este o carte foarte modernă. Aici nu există cavaleri în armuri strălucitoare, dame în primejdie care leșină și nici vrăjitori care scot castanele din foc alături de un super erou, ci ființe umane care supraviețuiesc cum pot și cu ceea ce au la îndemână.
Alături de Azoth, cititorul va umbla pe străzile unui oraș condamnat, cu totul scufundat în degradare, unde vom întâlni prostituate și negustori, hoți și ucigași, nobilii corupți și alții care își păstrează încă onoarea intactă, deși la un preț ridicat din punct de vedere moral, magie, mistere și un artefact magic de legendă pe care nimeni nu a reușit să-l vadă, dar pentru care mulți sunt dispuși să moară.
Azoth / Kylar este un personaj fenomenal. E un băiat bun care trăiește o viață de coșmar. În mijlocul sărăciei și a întunericului, vrea doar să supraviețuiască și să își protejeze prietenii. Jarl și Păpușa sunt singurele persoane pe care le iubește în viață și când vede că cruzimea Șobolanului îi rănește, trebuie să acționeze. El păstrează o mânie imensă în sine, extrem de ușor de înțeles, având în vedere viața pe care o are. Pentru câteva momente am crezut că nu ar fi trebuit să urmeze calea lui Durzo, dar a reușit să mă convingă, în final. Desigur, el se confruntă cu multe bătălii interne între ceea ce el consideră drept și ceea ce are de făcut, dar în cele din urmă el reușește întotdeauna, chiar dacă trebuie să plătească un preț ... 
Am petrecut mult timp gândindu-mă ce să spun despre această carte și cum să-ți spun ce am simțit în timpul lecturii (și a fost o imensă combinație de emoții), așa că am ajuns la concluzia că ceea ce pot spune este că am iubit și urât această carte, proporții egale.
Mi-a plăcut pentru că povestea este cu adevărat uimitoare, modul în care magia intră în imagine într-o lume complet sumbră și modul în care nevoia transformă  pe Azoth în multe feluri este încântător. 
Și am urât-o, pentru că uneori am simțit că povestea era foarte încurcată, că unele lucruri pur și simplu nu ar fi trebuit să fie acolo (poate că mă înșel, da?) Dar narațiunea începe cu copilul Azoth, care se transformă în Kylar si trece prin toata maturizarea lui pana cand el este mai in varsta si nu pot explica bine am gasit aceasta tranzitie foarte obositoare (atat de mult incat am renuntat la citit de mai multe ori decat cred ca merită sa recunosc) si nu am fost captivată de toate fazele prin care a trecut.
În general, Asasinul din umbra este o carte care ține cititorul în suspans de la prima la ultima pagină, cu personaje atractive, acțiune și un complot dependent. Într-o societate coruptă de sărăcie, pofta și aroganța, minciunile, crima și trădarea sunt pilonii pentru desfășurarea poveștii. Dar așa cum spun ei acolo ... puteți găsi întotdeauna lumină în întuneric, nu totul în Cenaria este pierdut.
 Un roman care reinventează genul, păstrând esența acestuia.

„Speranţele sunt minciunile pe care ni le spunem despre viitor.”

4 comentarii:

 1. Ce cadru interesant are! Îți admir pasiunea cu care citești și scrii despre cărțile din felul acesta literar. 😍

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, este adevarat ca imi plac foarte multe cartile cu raufacatori, politiste, thriler.
   Momentan am foarte putin timp liber si prefer sa il ocup cu ceva ce stiu sigur ca imi place.

   Multumesc pentru vizita si comentariu, Anca!

   Ștergere
 2. Pare interesanta. Momentan nu ma incumet sa o citesc. Insa nu resping cartea :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este! Se imbina foarte frumos genul fantasy cu trilerul.Pentru un prim volum introductiv intr-o serie, am gasit multe aspecte interesante. Per ansamblu promite mult pentru viitor!

   Ștergere