joi, 12 octombrie 2017

Imperiul de Fildeș - Naomi Novik

An aparitie: 2015
Autor: Naomi Novik
Categoria: SF & Fantasy
Colectie: Young Adult
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 416


  A patra tranșă a aventurilor lui Temeraire, dragonul imperial, și a căpitanului său William Laurence, începe în mijlocul unei lupte, la scurt timp de unde se încheie cartea anterioară, Războiul pulberii negre”. Pe scena războaielor napoleoniene, Temeraire și personalul său se întorc acasă din câmpurile pustiite ale Europei, transportând mai mulți soldați prusaci salvați și o companie neobișnuită de dragoni sălbatici destul de nedisciplinați. Ei se întorc acasă după o călătorie lungă, sperând să găsească recunoaștere, impulsionați de dorința de a răspândi noile idei despre îngrijirea dragonilor învățate în China și, mai presus de toate, cu o mare dorință de a se întâlni cu vechii prieteni, dar și de a beneficia de o odihnă bine meritată. Dar puțin sau nimic din tot ce au sperat se va îndeplini, iar primirea brutală de care au parte din cauza unei patrule franceze, îi face să realizeze faptul că lucrurile s-au schimbat mult, în rău, în țară în perioada în care au fost plecați. Și când se adaptează la noua situație, eroii noștri trebuie să se lanseze într-o nouă călătorie pe continentul african, unde vor descoperi o lume neașteptată, periculoasă și surprinzătoare, cu noi provocări care le vor pune în pericol misiunea și viața. 
Unul dintre motivele pentru care am cerut acest volum, de la prietenii de la editura Nemira, a fost că celelate trei mi-au plăcut foarte mult. Războaie, dragoni, geografie, istorie și multe altele (deși nu toate sunt adevărate, desigur) ... Este un amestec care a avut rezultate bune.
Protagoniștii noștri sunt Will și Temeraire. Primul este cinstit, util pentru națiunea sa, loial și un gentleman.Temeraire este curios, inteligent, apărător și protector al lui Will. Ei se completează reciproc, de aceea fac o echipă atât de bună. Ce nu are unul, suplimentează celălalt. Totuși, nu cei doi sunt punctele fortele ale acestui autor.
În timp ce în cărțile anterioare au existat mai multe călătorii pe glob, de data aceasta Novik s-a concentrat pe două scenarii: Marea Britanie, frontul de luptă împotriva lui Napoleon și Africa, frontul pentru a găsi vindecarea maladiei care a afectat dragonii. Novik pune accentul pe călătoria pe continentul african, unde călătorim, cunoaștem problemele triburilor care o locuiesc, unele tradiții și un alt mod de a trata dragonii. Această aventură a protagoniștilor în interiorul Africii a dat cărții un aer exotic.
Mi-a plăcut această călătorie în inima Africii, cu peisaje în schimbare și, uneori, uluitoare, ca acel canion verde imens din centrul Imperiului de fildeș. Dragonii sunt independenți, fără a fi sălbatici. Ei trăiesc într-o armonie perfectă cu triburile locale din care fac parte, sau sunt pur și simplu un membru iubit al unei familii. Dinamica este, prin urmare, diferită, fără o relație ierarhică și fără acel șantaj despre loialitate folosit în Europa. Situația pare a fi aproape idilică dacă nu ar fi fost echipajul lui Temeraire și tovarășii săi.
Cititorul trebuie să se aștepte la un roman mai puțin întunecat și violent. Adio, conflictul de la Jena și bătăliile dintre două armate. Pentru moment, situația pare mult mai umană decât se așteaptă prietenii noștri din Africa de Sud. Totuși, căutarea antidotului pentru dragonii bolnavi evoluează dintr-o situație delicată în situație disperată, printre răpiri, bătălii, revolte, masacre, toate pe un fundal de sclavie.
Una dintre cele mai tratate probleme este sclavia și consecințele acesteia. Novik clarifică faptul că comerțul cu sclavi era comun la acea vreme (începutul secolului al XIX-lea), dar au existat și atunci mișcări împotriva acesteia. Subliniază faptul că unul dintre cei care susțin abolirea sclaviei este un prieten al familia lui Laurence. De asemenea, se referă la problemele mamelor singure și la integrarea femeilor în corpul aviatic. Și toate acestea, înconjurate de discuții filosofice, mese diplomatice, etc. Există multe răsturnări de situație, multă acțiune, emoție, și am observat mai multe personaje secundare care au evoluat. Noile personaje, oameni sau dragoni, sunt interesante, cu câțiva "oaspeți distinși", inclusiv Horatio Nelson, William Wilberforce și un altul de care nu pot să  vorbesc fără să dau spoiler.
Concluzia: Un al patrulea volum poate puțin sub cele precedente, dar care ridică noi întrebări interesante pentru continuare. Ultima scenă, sugerează un al cincilea volum promițător și deosebit de bogat în emoții și situații inedite.
Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

  Multe mulțumiri Editurii Nemira  pentru exemplarul trimis!

22 de comentarii:

 1. O serie interesanta, care mi-a atras atentia in special in urma prezentarilor tale. Imi place imbinarea asta de istoric si fantastic.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cand am inceput sa citesc seria, ma intrebam cum pot fi compatibili dragonii si razboaiele din timpul lui Bonaparte. In mod ciudat, acum totul mi se pare normal. Daca as citi pe undeva ca totul a fost real, mai ca as crede. Cred ca un punct forte al autoarei este ca totul este foarte credibil. Nimic nu este fortat, totul pare real.

   Ștergere
 2. Pare o serie interesanta! Unde aud de istorie...poc și eu! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. este o serie mai mult fantasy. Aspectul istoric este dat de razboaiele din timpul lui Napoleon. Multe fapte reale impletite cu fantezia, au avut drept rezultat o serie frumuoasa cu dragoni.

   Ștergere
 3. Foarte bună prezentarea! Mă tentezi mult!

  RăspundețiȘtergere
 4. Întotdeauna reușești să mă tentezi... Nu știam seria, dar acum o vreau... Felicitări pentru recenzia minunată! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! In limba romana sunt traduse 5 volume. Nu au un numar relativ mare de pagini si se citeste repede. Cred ca este perfecta pentru perioada vacantelor. Din cate stiu, e o serie mai putin cunoscuta la noi.

   Ștergere
 5. Răspunsuri
  1. Dragoni, istorie si personaje de exceptie. Cred ca te-ar placea de Temeraire.

   Ștergere
 6. Nu am citit nimic din seria asta, însă recenziile tale sunt foarte frumoase! Și seria cred ca mi-ar plăcea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Din ce am observat, iti plac cartile fantasy, deci cred ca si aceasta serie ar fi pe placul tau.

   Ștergere
 7. O serie fantasy pe care mi-o doresc mult de tot, dar o doresc pe toata inainte de a ma apuca de citit. Plus ca a fost inclusa si in topul celor mai bune serii fantasy din intreaga lume.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am vazut topul, dar din pacate la noi este foarte putin cunoacuta. Pe mine m-a prins combinatia aceasta de dragoni&istorie.

   Ștergere
 8. Cate carti sunt in seria asta? Stii cumva?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. este o serie formata din 9 romane. In limba romana sunt traduse doar 5. Cred ca este o serie care ar fi pe placul Amirei.

   Ștergere
 9. Incepe sa imi atraga atentia seria asta. m-ai facut curioasa in privinta ei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o serie frumoasa, care imbina realitatea cu fictiunea.

   Ștergere
 10. Prima data cand aud despre aceasta serie, dar ma bucur ca am citit recenzia ta, am aflat ceva nou si util. Felicitari!

  RăspundețiȘtergere