joi, 26 octombrie 2017

Dulce răzbunare - Joe AbercrombieAn aparitie: 2017
Autor: Joe Abercrombie
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Nautilus
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 808

"Dulce  răzbunare"este prima carte dintr-o serie de cărți independente ale lui Joe Abercrombie, plasate în același univers ca și trilogia "Prima Lege ". Acțiunea romanului are loc pe continentul Styria, un loc menționat anterior în trilogie, dar pe care îl cunoaștem doar în această carte. Personajul principal este Monza Murcatto, un  mercenar care l-a ajutat pe Marele Duce Orso din Tallins să cucerească practic întregul continent.
Orso, temându-se că oamenii simpatizează prea mult cu Monza, o trădează și încearcă să o omoare. Mercenara jură să se răzbune împotriva celor șapte bărbați care au adus-o la ruină. Bineînțeles, eroina noastră nu va fi singură în lupta ei împotriva tiraniei lui Orso și în încercarea ei de a se răzbună, se înconjoară cu cele mai ciudate personaje.
Și în acest moment, puteți avea deja o idee despre ceea ce veți găsi dacă intri în lumea lui Abercrombie. "Dulce  răzbunare" este o carte violentă, crudă și sângeroasă, cu multă politică și lipsă de onestitate, unde bunăstarea și onoarea strălucesc prin absența lor. Este o variantă interesantă a fanteziei pentru că nu am găsit cavaleri gălăgioși, prințese frumoase sau vreun magician, dar Abercrombie va da tuturor personajelor o parte din rău și m-a făcut să mă indoiesc de toata lumea. O viziune oarecum pesimistă a lumii, dar pe care o iubesc, deoarece, cred, că Evul Mediu trebuie să fi fost ceva de genul acesta și nu plin de eroi, cum spun miturile.
În plus față de Monza, întreaga castă a personajelor secundare este pur și simplu strălucită.  Am găsit ființe complexe și credibile, de la dușmanii pe care Monza încearcă să îi termine fără nici o remușcare (mai ales nemilosul duce Orso) și toți aceia pe care Șarpele din Tallins îi adună în jurul ei pentru a își duce răzbunarea la capăt. Dintre aceștia, merită menționate câteva vechi cunoștințe ale noastre, din romanele  anterioare, cum ar fi războinicul nordic Caul Chilofrios (destul de departe de casa, încercă să devină un "om mai bun", ceva foarte dificil pentru cineva cu atât de mult sânge pe mâini), Shylo Vitari (fostul asistent al Inchizitorului Glokta, care încă se mândrește cu brutalitatea de care ne amintim cu toții) sau marele Nicomo Cosca (expertul mercenar bețiv, neloial și înșelător).
Tradați  și trădători, criminali și victime, amorali și volatili, atât Monza, cât și ceilalți tovarăși ai săi cuceresc cititorul din cea mai diabolică parte a societății, determinându-mă să simt uneori empatie pentru ei, în timp ce pe alții i-am urât. Dar dacă există ceva care să iasă în evidență la aceste personaje, este că vă fac să aveți îndoieli etice. Pentru că, dacă ceva evident,  caracterizează romanul "Dulce răzbunare" este, fără îndoială, dezbaterea morală a personajelor  sale. Monza își caută răzbunarea pentru moartea fratelui său și desfigurarea ei, indiferentă la riscurile pe care le presupune răzbunarea ei, trebuie totuși menționat că Monza nu este nevinovată: Murcatto a ucis femei și copii, a jefuit orașe, a zdrobit și vândut pe cine a putut dacă a primit ceva în schimb. Nu ne confruntăm cu un Edmundo Dantes care caută dreptate deoarece era nevinovat de acuzații. Ne confruntăm cu o femeie nemiloasă și crudă, care nu-și retrage mâna atunci când vine vorba să lupte cu sabia. Deci are dreptul Monza să se răzbune? Acest lucru  ne întreabă indirect Abercrombie.
"Dulce răzbunare", este o carte dificilă de descris. Surprinzătoare, profundă, complexă și directă. Surprinzătoare pentru că reține atenția cititorului și menține tensiunea povestirii în fiecare din cele opt sute de pagini, în zecile de capitole situate în șapte orașe diferite din Uniunea pe care Abrercrombie și-a închipuit-o (Talins, Westport, Sipani, Visserine, Puranti, Ospria și, din nou, Talins), în fiecare propoziție și paragraf. Profundă pentru că în centrul complotului are un personaj ca Monza Murcatto, șarpele din Talins, măcelarul lui Caprile, liderul mercenarilor, un personaj cu atât de multe nuanțe și fațete. Complexă prin combinarea faptelor cu un mozaic multicolor de personaje  carismatice, până la punctul în care mi-am dorit ca fiecare dintre ei să aibă propriul său spin-off. Directă pentru calitatea literară copleșitoare și proza sângeroasă și necenzurată, fără a omite violența (violență mult prea explicită), descriptivă în cel mai mic detaliu și cu un ritm alert.
Singurul mic inconvenient  pentru care nu cred că este un roman perfect este că, spre deosebire de trilogia "Prima lege", această carte părea un pic previzibilă, pentru că în ultimele 100 de pagini ai o idee despre cum se va sfârși totul, ceva care nu mi s-a întâmplat în cărțile anterioare.
În concluzie, această carte oferă o poveste originală despre răzbunare și trădare, în care dragostea și ura interferează cu viața unei eroine extraordinare. O lectură  pe care o recomand pentru fanii romanelor fantasy!

Alte  recenzii care te-ar putea interesa

Mulțumesc  EDITURII  NEMIRA   pentru exemplarul trimis spre recenzie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu