sâmbătă, 17 iunie 2017

Fata din Brooklyn - Guillaume Musso


An aparitie: 2017
Autor: Guillaume Musso
Categoria: Literatura Universala
Editura: ALL
Nr. pagini: 432„Cărţile au o singularitate care se aseamănă cu magia: ele sunt un paşaport pentru altundeva, sunt o mare evadare. Te pot ajuta să înfrunţi încercările
vieţii. După cum spune Paul Auster, ele sunt ** singurul loc din lume unde doi străini se pot întâlni în intimitate.** ”

Dacă ar fi să descriu stilul și romanele lui Guillaume Musso în două cuvinte aș folosi fără nici o îndoială cuvintele: emoție și suspans.
 „Fata din Brooklyn” nu este doar un thriller este o poveste, povestea unei supraviețuitoare, care a trebuit să înceapă totul de la zero. O supraviețuitoare care a fost mai puternică decât întunericul, care a luptat și a făcut totul să își poată continua viața.
Există momente imprevizibile în viață, un moment, o zi de care ne amintim pentru totdeauna și din acel moment nimic nu mai este la fel ca înainte. Este un eveniment care creează o cicatrice, o fractură, o schimbare care ne lovește în mod neașteptat și ne schimbă.

Odată trecut de o anumită vârstă, un om nu se mai teme de nimic în afară de amintiri. 

Pentru Raphael, scriitor celebru care luptă cu un blocaj creativ și dificultățile de zi cu zi ca tata singur, vine o seară la sfârșitul lunii august, când curiozitatea de a cunoaște secretele femeii pe care o iubește îl conduce la o descoperire pe care ar putea să nu fie în măsură să o suporte. O fotografie, care odată dezvăluită, va declanșa o serie de evenimente, înlănțuite și de neoprit, care vor copleși în cele din urmă totul. 
            Pe de altă parte, avem pe Marc, fost membru al unei echipe de la Poliția pariziană, până când moartea soției sale îi distruge viața. Și când prietenul lui Raphael  îi cere ajutorul pentru a-și găsi prietena, care dintr-o dată a dispărut, Marc este încâtat să se afle din nou în centrul acțiunii. O cursa incredibilă contra cronometru pentru a o găsi pe Anna și de a descoperi un adevăr îngropat în cutele trecutului. Aș spune mai mult despre complot, dar ar fi imposibil fără riscul de a vă strica plăcerea de a descoperi voi înșivă toate urmele, indiciile și entorsele pe care autorul a fost în măsură să le disemineze tot drumul. 
      „Fata din Brooklyn” este o capodoperă, un thriller intens, plin de răsturnări de situație. Ritmul este implacabil din primele pagini și curiozitatea crește tot mai mult pe măsură ce avansezi cu lectura. Cine este cu adevărat Anna? Ce s-a întâmplat de a trebui să își schimbe numele? Fuge de cineva? Și o mie de alte întrebări m-au torturat cu fiecare pagină nouă. Când începi să te gândești că ai înțeles ceva, totul este distorsionat de o nouă revelație, chiar mai șocantă și mai complicată. 

„Fiecare dintre noi are în inimă o cameră regală. Eu am zidit-o, dar nu este distrusă.

O cursă împotriva timpului, o investigație privată la patru mâini cu piste paralele pentru a găsi, pentru a descoperi, pentru a încerca să înțeleagă care este adevărul. Cu expertiza, persistența, intuiția, sensibilitate, cu capacitatea de a citi psihicul uman cu îndoielile sale, temerile sale, fantomele fiecăruia, remușcarea și regretul său, Rafael și Marc vor face lumină într-un caz asupra căruia domnește  întunericul.
Cu „Fata din Brooklyn,“ Guillaume Musso confirmă că este un povestitor priceput, capabil să atragă atenția cititorilor, datorită unui stil atractiv și un amestec înțelept și inteligent de ingrediente: acțiunea uluitoare, farmecul misterios al unui "caz rece“, sentimente, criminali în serie...dar și alte ingrediente la fel de incitante.
Acesta prezintă o analiză a psihologiei și interioritatea tuturor protagonistilor, puterea sentimentelor și anihilarea durerii, relația delicată dintre părinți și copii, curajul de a supraviețui. De asemenea, se concentrează pe puterea ce otrăvește politica americană, utilitatea și deteriorarea mass-media.

“Povestea asta m-a lăsat cu gura căscată. În viața fiecarui om, apare intr-o buna zi, un astfel de seism: momentul acela în care sentimentele devin niște bețe de chibrit aprinse în mijlocul unei paduri uscate. Preludiu unui incendiu care ne poate distruge din temelii și conduce spre prapastie. Ori spre renaștere. ”

Pe scurt: Un roman interesant care mi-a plăcut foarte mult, un thriler pe care l-am devorat rapid, pentru  că tot ce îmi doream era să descifrez misterul cât mai repede. În cele din urmă, am apreciat foarte mult citatele pe care Musso le-a folosit la începutul fiecărui capitol, fraze celebre, scurte și rapide, dar perfect adecvate contextului, adică textul care urmează.

            „Adevărul este ca soarele. Lasă totul la vedere, dar el nu  se lasă privit.
Victor HUGO

        Alte  recenzii care te-ar putea interesa

Fata de hartie - Guillaume Musso

2 comentarii:

  1. Dintre toate recenziile la aceasta carte, a ta este singura care ma determina sa vreau sa o citesc cat mai curand.

    RăspundețiȘtergere