sâmbătă, 27 mai 2017

Pasiunea unei femei - Virginia HenleyAutor: Virginia Henley
Categoria: Literatura Universala
Nr.volume: 2
Editura: MIRONO lectură interesantă pe care Virginia Henley a dedicat-o tuturor femeilor puternice, pline de vitalitate. Bazată pe un personaj real, „Pasiunea unei femei” este povestea Elizabethei Hardwick, o tânără frumoasă și ambițioasă care ajunge domnișoara de onoare a reginei Angliei, Elizabeth I. Cu această poveste, autoarea ne  oferă o nouă lecție de istorie, pentru care a efectuat ample cercetări. O poveste  îmbracată ca întotdeauna cu o narațiune creativă, plină de sentimente și pasiune.
 Povestea acestei femei extraordinare începe atunci când  încă nu avea șase ani și i s-a spus că are prea multă pasiune”. Bess este un om de rând care, din cauza morții tatălui său, trebuie să plece de acasă cu familia sa și să se mute la mătușa ei. La vîrsta de 14 ani începe să lucreze ca însoțitoare pentru Lady Zouche și cele două fice ale ei. Din acel moment începe călătoria interesantă și neașteptată a vieții sale.
 Bess este o femeie uimitoare, plină de pasiune, putere, vitalitate și ambiție. Dar, ea are, de asemenea, un suflet nobil și o inimă mare. A fost căsătorită de patru ori: de două ori prin constrângere și de două ori din dragoste.
O primă căsătorie de conveniență cu un tânăr bolnăvicios; urmează o poveste nebună de iubire cu trezorierul regelui Henric al VIII lea, William Cavendish, cu care va avea șase copii; o a treia căsnicie relativ fericită încurajată de Regina Elisabeta cu căpitanul gărzii William Sf . Loe și în cele din urmă, o pasională iubire cu contele de Shrewsbury, unul dintre cei mai importanți nobili din țară. Această a patra căsătorie este punctul culminant al unei vieți impulsionate de ambiție, pasiune și luptă.
 Ca în cele mai multe romane de dragoste pe care le-am citit, complotul se învârte în jurul unei povești de dragoste; în acest caz, cred că povestea oferită de Virginia Henley este despre o femeie admirabilă, care a trăit două mari iubiri pline de pasiune. Și nu mă refer la o pasiune sexuală, mă refer la o pasiune a sufletelor înlănțuite. În orice caz, toți bărbații din viața ei au iubit-o profund. O venerau ca pe o zeiță. Și Bess, a oferit fiecăruia ce avea nevoie, în orice moment.
 Cred că este important să reținem că una dintre cele mai mari moșteniri ale acestei femei admirabile a fost construirea castelului Catsworth, un castel care există si astazi și va rămâne ca o marturie a unei vieți neobișnuite și extraordinare.
Una dintre cele mai emblematice figuri din poveste este Elizabeth, fiica lui Henry al VIII lea, viitoarea regină a Angliei. Elizabeth și Bess s-au cunoscut  pe când Bess era însoțitoarea pentru Lady Zouche. Prietenia lor este una dintre cele mai puternice relații de prietenie pe tot parcursul romanului.
Stilul romanului este neted și ușor, astfel încât lectura este agilă și plăcută. Personajele sunt bine realizate si arata foarte credibil.
Concluzia: Îmi place cum scrie Virginia Henley, iar romanul „Pasiunea unei femei” a fost o adevărată încântare. Cred ca este unul dintre cele mai bune romane ale sale și nu ar putea avea un titlu mai potrivit. Am impresia că spun  mereu același lucru, dar cred cu tărie că poveștile doamnei Henley depășesc paginile cărții, narativ. Acestă  autoare  mă face să trăiesc și să experimentez istoria într-un mod atât de interesant, că nu mă pot opri din  citit. Complotul este interesant de la început, până la sfârșit, dialogurile sunt  vioaie, astfel încât povestea curge natural.
O carte care descrie bine atmosfera de la curtea regelui Henric al VIII lea, a reginelor Maria și Elisabeta, regența din timpul lui Edward al VI lea, cu accent pe josnicia umană dusă la extrem de luptele interne între familiile nobile. 
 Un roman cu o eroina ambițioasă și încăpățânată, care știe ce vrea si face totul pentru a obține ce dorește. 
Uneori, este nevoie să cercetăm istoria pentru a găsi oameni extraordinari care merita o a doua viață chiar și romanțată excesiv.

Mulțumesc  EDITURII  MIRON  pentru  exemplarul trimis spre  recenzie.

2 comentarii:

 1. Faina recenzia! Chiar este un personaj emblematic si o femeie puternica si ambitioasa. Alta in locul ei ar fi renuntat dupa atatea "necazuri" de care a avut parte. :)

  Am citit doar prima parte a cartii si a fost foarte interesant de urmarit povestea lui Bess. Sunt curioasa de ce se va intampla in partea a doua, desi ne dam seama inca din descriere ce mai urmeaza. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, Andreea! Si mie mi a placut foarte mult, asfel incat am cautat si volumul 2. Din fericire l-am gasit la o prietena. Bess este fenomenala! In timpuri atat de grele, nesigure, da dovada de mult curaj si determinare. Nu stiu cum as fi reactionat eu, daca as fi trecut doar prin cateva din evenimentele traite de ea.

   Ștergere