marți, 7 februarie 2017

Paznicii legământului - Tom Egeland


Trei simboluri ascund un mister biblic. 

Un mister care va schimba istoria lumii.Un mormânt egiptean jefuit de vikingii din Norvegia. 

O mumie. O comoară. Un papirus.


O ghicitoare uitată. 

Un mister mortal.


 Arheologul Bjorn Beltø se  îndreaptă spre Islanda, după un apel  primit de la un prieten, Sira Magnus. Acesta a găsit un manuscris vechi  ce conține coduri și indicii, Codex Snorri, scris de însuși Snorri Sturluson (unul dintre cei mai importanți politicieni și cărturari din Islanda secolului al XIII-lea). Cei doi prieteni își unesc eforturile pentru a  sparge codul manuscrisului. Dar Sira Magnus este găsit mort, iar manuscrisul a fost furat.  Unii vor face tot ce pot pentru a împiedica conținutul documentului  să devină cunoscut publicului, deoarece conținutul lui va revela un adevăr biblic  care amenință fundamentul marilor religii ale lumii. Cine a fost, de exemplu, Moise? Conține  Biblia cu adevărat cuvântul biblic a lui Dumnezeu, sau este doar o colecție de mituri antice  ale diferitelor culturi din Orientul Mijlociu? Acest lucru și multe altele pe care autorul le-a pus la îndoială în  carte, dovedește o cunoaștere impresionantă a istoriei religioase. Bjorn Beltø este, din nou, implicat într-o  cursă pe viață și pe moarte,  în care el nu poate avea încredere în nimeni.
Am devorat  Codul lui Da Vinci de Dan Brown , când a fost lansat, și am fost , de asemenea , încântată când am citit  Capătul Cercului de Tom Engeland, acum câțiva ani. Un mister nou, care începe pe insula și include secțiuni cu privire la Snorre, Olav  cel Sfânt și diverse texte și inscripții  în scandinavă, texte și versete misterioase, hărți și instrucțiuni de ghidare, simboluri și coduri  care au fost muzica pentru urechile mele.
Cecetările lui Bjorn Beltø  ne vor purta în timp și spațiu, din Egiptul  anului 1360 î.Hr. până în Norvegia anului 1070,   vom face două scurte excursie la Vatican în  anul 1128 și  anul 1503, precum și  în Islanda în anul 1241. Suficient pentru a îmi stârni curiozitatea si sa  fiu interesată să aflu ce a pus la cale Egeland  de această dată. 
Narațiunea este la prima persoană, noi vedem totul prin ochii ironici a lui Bjorn. Si  Bjorn îmi place. El este   inteligent, viclean, distractiv, un  adevărat Indiana Jones norvegian. Beltø este o încrucișare între un norvegian fătălău, a unui aspirant  la titlul de Indiana Jones si atotstiutorul  Robert Langdon din cărțile lui Dan Brown. Beltø este foarte nevrotic, el este un albinos, greu de mulțumit, încăpățânat  și, nu în ultimul rând, arheolog.  Cu toate că el se lupta cu anxietatea provocată de autorități și este relativ ciudat, Bjorn  este un anti-erou interesant, care este fermecător, în propriul său mod special.
Concluzia: O poveste captivantă în care vrajitoarele si dragonii au fost inlocuiți cu șeici bogați, oameni de știință nebuni și coduri teologice.  Castelele și regatele din basme au fost  înlocuite cu morminte înfricoșătoare și comori ascunse. Prințesele și prinții înlocuiți de arheologi și istorici idealiști. Obstacolele din drumul spre castel  sunt înlocuite cu coduri ascunse și manuscrise criptice. O luptă între bine și rău. O luptă între adevăr și minciună. Într-o oglindă vom găsi răspunsurile la întrebările care ne macină. Este distractiv și interesant, dar e ficțiune. Este o minciună. Este aventura.
Aceasta este o carte pentru cei cărora le plac puzzle-urile, ghicitorile și provocările. Nu în ultimul rând pentru cei care au, de asemenea, un interes să cunoască mai multe despre St. Olav și modul în care vikingii au călătorit  în  întreaga lume. 
                                      Alte  recenzii care te-ar putea interesa
                                         Capătul cercului - Tom Engeland

4 comentarii: