joi, 16 februarie 2017

Lunea începe sâmbăta - Arkadi & Boris Strugațki
 An aparitie: 2017
Autor: Arkadi, Boris Strugatki
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Nautilius
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 264


Strugaţki. Acest nume m-a bântuit o lungă perioadă de timp . El m-a găsit oriunde am fost. În librării, într-un parc, în brațele unui trecător,în recomandările  entuziasmate ale prietenilor și cunoștințelor . "Îți place  genul  science-fiction? Trebuie să îi citești  pe cei doi maeştri ai genului ". "Nu  ai citit Strugaţki? Și mai declari că  ești bibliofilă?!". "Dumnezeule, ce e în neregulă cu tine?! Ia și citește- cel puțin o carte!". "Ei vor deveni autorii tăi preferați." "Vrei un sfat? Citește-i pe fratii Strugaţki. Nu fi rea."O lungă perioadă de timp nu am  urmat  recomandările  primite, dar când am primit coletul  trimis de prietenii de la Nemira,  de bucurie, când am văzut cărţile primite, în mijlocul străzii, m-a apucat dansatul. Vă daţi seama ca am  deschis pachetul chiar lângă maşina curierul pentru ca eram devorată de  curiozitate.
De  la primele pagini singurul meu gând a fost: "Ce se întâmplă aici?!".  Aceşti autori  de SF  nu  au limite și nu au încetat să  mă uimească cu puterea lor creatoare de-a lungul poveștii.  Mi s-a părut un  roman ciudat, la prima vedere, dar, de fapt, acesta reprezintă un amestec format din  legende rusești, basme și mituri, artefacte magice și ființe mitologice. Magia este privită ca un fenomen științific. Ar  putea părea plictisitoare sau  dificil pentru citit, dar nu! Fraţii Strugaţki gestionează totul foarte ușor, şi foloseşte   umorul pentru a familiariza cititorul cu personaje uimitoare și îl  ţine captiv  în lume lor cea minunată, în care oamenii de știință caută sensul vieții și o rețetă pentru fericire.
Un tânăr programator de la Leningrad, Alexander Privalov, în timpul vacanței de vară în orașul Solovtsov întâlnește doi ingineri, care l-au recrutat pentru a lucra la Centrul de Analiza a Notiunilor Cabalistice Inexplicable (CANCI). Programatorul accepta imediat, pentru că vrea să ajungă la miezul a ceea ce se întâmplă. Prin natura sa, Alexander are o mentalitate specială, care îi permite să perceapă și să înţeleagă  lucrurile magice  care i se întâmplă. Un caz cu adevărat rar, pentru că o persoană mult mai probabil tinde să evite iraționalul și inexplicabilul până la un punct "rezonabil" de vedere. Astfel, mintea umană va interpreta  orice miracol văzut pe fond  de oboseală,  ca fiind halucinații, joc de lumină, somn, etc.
În a doua parte a poveștii ne este prezentat  în detaliu noul loc de muncă  a lui Privalov - CANCI. Au trecut șase luni de când lucrează aici. În noaptea de Anul Nou un fost programator  reuşeşte să pătrundă în  toate camerele din clădire: Departamentele sensul vietii, predicții și profeții ale tinereții eterne, cunoașterea absolută, și altele.Dintr-o dată, toți angajații CANCI se întorc la locurile lor de muncă. Privalov  se uită admirativ   la colegii săi, care, chiar și în timpul sărbătorilor nu doresc să plece de la  lucru. Motto-ul acestor oameni  este" lunea începe sâmbătă". Angajaţii   Centrului urăsc duminica- ziua cea mai plictisitoare a săptămânii pentru ei. Toți angajații CANCI sunt oameni capabili să  construiască o relație foarte specială cu lumea. Ei nu doar  experimentează la nesfârşit, ei caută sensul vieții și încearcă să înțeleagă  ce  este fericirea umană.
În a treia parte Privalov participă la mai multe evenimente care au loc la centru, de exemplu, testează o  mașină   care le permite să meargă  în viitor sau în trecut. Privalov este martor, de asemenea, la  moartea unui papagal vorbitor. A doua zi, pasărea este în viață...
Personalul Centrului este unul cu totul special, pentru că le place cu adevărat munca lor și perioada cât stau la  lucru, li se pare un basm. Acesta este motivul pentru care la ei lunea începe sâmbătă și este distractiv să lucreze chiar și în ajunul Anului Nou. Mai mult sarcina lor este să aducă fericire pentru întreaga omenire. Cartea este împărțită în trei poveşti. Prima poveste este destul de simplă și are un caracter pur comic. În a doua poveste întâlnim reflecții sociale și filosofice asupra omului, dar și asupra societății. Iar în a treia  autorii experimentează un science fiction apăsător pe tema mișcărilor spațiu-timp.
"Lunea începe sâmbătă"  este, de asemenea, o încercare   mică de a ne arăta psihologia omului de știință. Omul obsedat de ideea lui. Personajele principale sunt oamenii de știință adevărați, care se dedică cercetărilor pe care le fac, fără rezerve. Iar pentru ei lunea incepe sâmbăta!
Anii  '60  ai secolului  20 au fost un triumf al științei sovietice. Primul zbor spațial cu echipaj uman, dezvoltarea rapidă a tehnologiei informatice, in medicina ... Entuziasmul era atât de mare că se credea că  omul va trăi timp de două sute de ani, iar pe Marte merii vor înflori. Acest entuziasm sincer, atmosfera romantică , a fost capturată  de fraţii  Strugaţki în "lunea ...". 
O caracteristică interesantă a romanului - este lipsa aproape totală a complotului. Acesta este un set de schițe, tablouri ale muncii de zi cu zi  din  centrele de cercetare sovietice obișnuite. Dar, acestea sunt descrise atât de strălucitoare și pline de culoare, de parcă nimic, nici măcar un mic complot nu este necesar. CANCI are tot ce ai nevoie. 
În acest roman, fraţii Strugatski au dat frâu liber umorului lor efervescent și inteligent. Autorii includ o varietate de fapte din basme și legende, dar, de asemenea, o analiză subtilă a  genului science-fiction a timpului lor. Inutil să adăugăm că cu  "lunea ..." a crescut toată generația noastră actuală de scriitori de science fiction. 
Concluzia: "Lunea începe sâmbătă"  este povestea, care a avut o influență considerabilă asupra cititorilor Uniunii Sovietice din anii '60, '70 și '80. Multe fraze din această lucrare au devenit aforisme. Cu toate acestea, deja în  anii 1991 povestea și-a pierdut relevanța. După prăbușirea Uniunii Sovietice unele dintre realitățile descrise de fraţii  Strugaţki au  încetat să mai existe. Tânăra generație nu a înțeles ironia acestei povești. Dar, la sfârșitul secolului al XX-lea, povestea devine relevantă din nou. De exemplu, tinerii săi ruși au demonstrat superioritatea noului sistem asupra celui vechi.
"Lunea începe sâmbătă" - o carte  plină de energie pozitivă și credință în oamenii viitorului. Este demnă de lectură, mai ales - în vremuri dificile, atunci când aveți nevoie să  găsiţi o resursă magică pentru reîncărcarea sufletului.
Voi încheia prin  a spune că mi-a placut  romanul  fraţilor Strugatski. Ei sunt plini de speranță, energie și au o  imaginație  sălbatică. 

Ştiaţi că …
·    În  anul 1968 fraţii  Strugaţki   au lansat un sequel - "Povestea Troicii"după povestea din "lunea..." . Aici se ridică o problemă complet diferită - relația dintre știință și putere. 
·    "Timpul Discipolilor" cartea  apărută  în anul  1996, este o colecție de lucrări ale autorilor contemporani, scrisă ca un tribut adus fraților Strugaţki.
·    Un alt produs care poate fi atribuit "ciclulului Solovki" -  este un film de televiziune "Magicienii" (1982),   cu un scenariu   scris, de asemenea,  după romanul  fraţilor  Strugaţki. Cu toate acestea, adaptarea  romanului "luni ..." "Wizards" este  o poveste complet independentă.
                   
                    Mulțumesc  EDITURII  NEMIRA   pentru exemplarul trimis spre recenzie.

6 comentarii:

 1. Eu vreau "decat" sa se consemneze ca-mi place tare, tare mult cum povestesti tu si cum iti amenajezi casuta asta virtuala. :)

  Legat de carte: mai stii si altele in acelasi ton? Pline de energie pozitiva si care sa functioneza ca niste baterii pentru suflet? Am sa o citesc si pe asta, clar.

  Multumesc si spor la trebi! :)

  J'Ade

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit!

   Multumesc pentru cuvintele de apreciere, pentru mine inseamna mult!
   În ceea ce priveşte cărţile, dacă rămânem fideli genului SF, îţi recomand noua antologie de la Nemira-Femei periculoase. Este o antologie care cuprinde 12 povestiri, ce au in prim plan canalii, ticăloşi care stârnesc simpatie. Dacă părăsim zona SF-ului,iti recomand o carte după care s-a realizat şi film, Eu și Marley de John Grogan.

   Ștergere
 2. Multumesc de recomandare. Sincer nu ma atrage.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Genul SF este puţin mai greu. În special terminologia. Mie mi-a luat ceva timp să mă obişnuiesc cu genul .

   Multumesc pentru vizita si comentariu!!

   Ștergere
 3. Frumoasa recenzia! Tu vrei neaparat sa mă tentezi!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, Geo! Daca reusesc sa te tentez, inseamna ca mi-am atins scopul. :)
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere