duminică, 17 iulie 2016

Banda celor şase ciori - Leigh Bardugo


An aparitie: 2016
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Fiction Connection
Editura: TREI
Nr. pagini: 592

Ne-am întors din nou în universul Grisha , dar de data aceasta în orașul Ketterdam, un oraş în care bandele de  criminali se simt ca la ele acasă. De data aceasta urmăm un grup de personaje asociate în mod direct sau indirect, la  o cunoscută bandă, numită Scursurile.  Cu toate acestea,  personajele sunt prinse în ceva mult mai mare decât luptele dintre bande - sunt angajați pentru a salva o persoană de la Curtea de gheaţă,  unul dintre locurile cele mai impenetrabile din lume. Persoana pe care o vor salva, a creat un medicament care face practic pe Grisha invincibili.
 Banda celor şase ciori” este o poveste despre lăcomie şi despre putere, întunericul care amenință să înfulece tot și despre războiul civil. Este o poveste despre criminali, gata să facă orice pentru a obține ceea ce doresc, libertatea, dar, de asemenea, răzbunare. Povestea este despre un hoț, o celebritate în mahalalele din Ketterdam, foarte calculat și aproape întotdeauna cu un pas înaintea tuturor. Este povestea unei fete, inițial acrobat, dar ea devine o sclavă și în cele din urmă spion, o fată tăcută într-o asemenea măsură, încât seamănă cu o fantomă, nemiloasă și incredibil de puternică. Este povestea unui băiat căruia îi place să tragă cu armele și să joace cărți. Este povestea unui nobil care scapă de tatăl său şi ajunge  într-o bandă de criminali. Este povestea unei fete Grisha care visează să meargă acasă, dar mai întâi vrea să îşi remedieze greșelile. Este povestea unui vânător fjerdano, care vede Grisha ca vrăjitoare și urăşte să -și trădeze țara. Fiecare au personalitati diferite, fiecare are credințe diferite și fiecare acționează în mod diferit.
Cinci dintre cele șase ciori aparțin Scursurilor, a cărui lider oficial este Haskell , dar, de fapt Kaz este liderul lor. Ei sunt infractori într-o zonă numită "Butoiul" și sunt bine cunoscuţi pentru ceea ce fac. Cei cinci au trecuturi pe care le cunoaştem  încet de-a lungul complotului  și toate surprind.
Al şaselea membru, Matthias, nu face parte din gaşcă, dar el are o legătură cu Nina, o Grisha. (Grisha sunt oameni cu puteri sau abilități speciale)
Acum cunoaştem şi gaşca noastră: Un hoț nemilos, un spion, un lunetist, un Grisha, un condamnat și un fugar. Amestec frumos, nu-i asa ??

''şase oameni şi o mie de moduri în care acest plan nebunesc ar putea merge prost. ''

Ceva , de asemenea , foarte important de remarcat este evoluția personajelor. Nici unul din ei, nu este aceeași persoană la sfârșitul cărții . Desigur, am iubit pe Kaz și Inej, dar voi sublinia în special  evoluţia lui Matthias.
El este un fjerdano, un războinic a cărui misiune este de a vâna drüskelle(vrăjitoarele) Grisha pentru că toată viața lui a învățat că sunt monștri care nu simt sau cred ca ei, spurcăciuni care trebuie să fie eliminate. El a fost, la început, închis la minte ( la fel ca toţi fjerdanos), incapabil să deschidă ochii sau să contrazică prejudecata absurdă care i-a fost insuflată de la naștere. Mi -a plăcut cât de puțin i-a luat să depășească toate prejudecățile după ce a întâlnit-o pe Nina. De fapt, discuțiile dintre cei doi au fost spectaculoase.
Setarea cărții pentru mine este unul dintre punctele forte  ale cărţii scrise de Leigh Bardugo. Autoarea a creat o lume atât de fantastică și tangibilă. Dacă  universul Ravka, pentru mine, a fost foarte bine construit, Ketterdam și Curtea de gheață au fost construite în mod strălucit. Nu există nici o tehnologie, nici mașini, doar vagoane și nave, care sunt de o mare importanță pentru afacerile trase de cai. Acest aspect, în opinia mea, este abilitatea unui scriitor de fantezie. Acesta trebuie să fie capabil de a crea o combinație de elemente pentru a fi în măsură să aducă o lume nouă, dar în același timp, să fie aproape de cititor, astfel încât acesta din urmă este capabil să pătrundă în aceste pagini și să se simtă parte din poveste. Nu este greu să ne imaginăm locurile bine descrise, cu detalii precise.
Complotul  a fost foarte bine pregătit. Nimic nu este previzibil și lăsat la voia întâmplării. N-am știut  la ce să mă aștept de la fiecare capitol și am fost în mod repetat surprinsă.
Concluzia: Actiune, aventură, personaje fantastice, romantism, emoții fără sfârșit, dar, de asemenea, un simț al umorului bine dezvoltat, un final minunat, originalitate, misiuni  care sunt imposibil de îndeplinit (sau , mai degrabă improbabil), hoți și bande de criminali. „Banda celor şase ciori” este tot ceea ce am enumerat mai sus si multe altele.

Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

2 comentarii:

 1. Suna foarte bine aceasta carte, ma bucur ca am cumparat-o, desi nu stiam nimic despre ea.
  Te tuc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o carte superba! Am savurat-o de la prima pagina, pana la ultima.

   Multumesc pentru vizita si comentariu !

   Ștergere