marți, 3 noiembrie 2015

In Pielea Unei Jihadiste - Anna Erelle


An aparitie: 2015
Autor: Anna Erelle
Categoria: Memorii Jurnal
Colectie: HEXAGON
Editura: POLIROM
Nr. pagini: 224
    
O adevărata mărturie de curaj, îndrăzneală și determinare.

     Anna Erelle , o tânără jurnalistă franceză alertată de situația disperată   a familiilor îngrijorate de soarta  tinerilor care au mers să lupte pentru Jihad , creează un profil fals pe Facebook. Aproape fără să-și dea seama, Melanie, avatarul, se vede prinsă în plasele statului islamic, fiind sedusă cu promisiunea unei vieți idilice. Melanie este o franțuzoaică în vârstă de douăzeci ani, o tânără convertită la islam care dorește să participe la Jihad și  la convertirea  necredincioșilor din Siria.  Cu această identitate falsă, Anna îl cunoaște pe  Bilel, un soldat de  gherilă rece și nemilos care cu vorbe dulci încearcă să convingă pe fată să plece în Siria. Anna, este tot mai interesată de informatiile pe care Bilel i le oferă , fără să știe că vorbește cu un jurnalist. Ea își dă repede  seama că Bilel este brațul drept al unui celebru Emir care conducere întreaga organizație, o sursă vitală de informații pentru înțelegerea mecanismelor de recrutare.  Dar acest joc, pe masură ce progresează este din ce în ce mai periculos… Procesul de recrutare a tinerei Mélanie  este insidios, utilizând instrumentele imediate și accesibile ca internetul care sunt disponibile pentru oricine, o spălare cerebrală și emoțională care amintește de o vanatoare si care ne face să înțelegem ceea ce face atât de mulți tineri occidentali să lase totul în urmă și să devina adepti ai jihadului.
        Jurnalista își asumă apoi rolul de pradă, gazelă neajutorată, și  se aruncă într-un exercițiu schizofrenic pentru  a înțelege , denunța și  a reuși să se infiltreze cât mai mult posibil în rețea, pentru a expune labirintul său și a ajunge la adevăr. Cartea este portretul acestui exercițiu periculos, aceasta calatorie de transformare a autoarei, într-o notă personală și intimă, care permite cititorului să trăiască  această experiența , să  simtă frica, claustrofobia. Curajul Annei este dublu: ea are curaj jurnalistic pentru a scrie articolul și are și curaj personal pentru a spune povestea, dezvăluind totul.
          În pielea unui jihadiste este o poveste adevarată, Anna a trebuit să arate lumii că a descoperit această rețea vastă, care îi conduce  pe mulți tineri la o moarte sigură. Unele femei sunt ademenite cu promisiuni de dragoste și căsătorie, dar sfârșesc ca obiecte ale unor oameni cruzi și sunt folosite ca prostituate de luptătorii care "jura" că fac totul în numele lui Allah, Dumnezeul lor.
           Aceasta poveste m-a fascinat imediat, nu numai pentru actualitatea subiectului, ci  și pentru curajul cu care Anna a abordat cazul și riscurile care au rezultat. Dragostea pentru munca sa și simțul datoriei față de rudele tinerilor îndoctrinați, au determinat-o să  continue investigația sa,  pentru a intra în labirintul organizației.
Concluzia: O lectură frumoasă care însumată mi-a placut si mi-a prezentat o problemă spinoasă, dar foarte interesantă. Eu nu am fost conștientă de fenomenul de recrutare și cu siguranță nu am știut despre durerea familiilor care și-au vazut copiii plecând, îndreptându-se spre moarte și suferință.  
Un roman pe care îl recomand celor care doresc să citească o carte intensă.

2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc ! Este o carte care se citeste ca un thriler. O carte despre filierele de recrutare a statului islamic.... Nu m-am gandit niciodata ca internetul este folosit pentru recrutarea tinerilor occidentali. Pentru mine, cartea a fost o mare surpriza.

      Ștergere