joi, 5 noiembrie 2015

Cei 100 - Kass Morgan

An aparitie: 28.04.2015
Autor: Kass Morgan
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Young Adult
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 272
 

Când vorbim despre distopii, primul lucru care îmi vine în minte este devastarea planetei. Îmi place să urmăresc ceea ce fiecare autor creează pentru a arăta modul în care planeta noastră s-a deteriorat și cum trăiește umanitatea într-o situație precară. Mi se pare fascinantă divizarea oamenilor în așezări, districte, facțiuni, etc. Îmi place să urmăresc lupta pentru supraviețuire a acestor oameni și sunt obsedată  să cunosc tot ceea ce autorul a creat și  modul cum a exploatat universul său distopic; și unul dintre lucrurile  care m-a atras la  "Cei  100",  a fost rezumatul care promitea un volum ce revoluționa această formulă. Premisa cărții  în sine este interesantă, dar Kass Morgan  s-a pierdut de-a lungul narațiunii. Pentru o clipă, chiar am crezut că este o poveste post-apocaliptică, dar în cursul lecturii  am identificat mai multe  mici abateri, care de-a lungul narațiunii s-au perpetuat. Începând cu accentul principal al cărții.

"Cînd bogaţii se războiesc între ei, mor săracii. "
(Jean-Paul Sartre)

               Cu secole în urmă Pământul a devenit o planetă de nelocuit pentru oameni din cauza radiațiilor. Puținii supraviețuitori  care au reușit să se  salveze sau îmbarcat pe o navă spațială gigantică. Pe această navă gigant, există trei stații principale numite Phoenix, Walden și Arcadia în care populația este împărțită pe caste, în funcție de posibilitățile lor financiare.
Totul este strict stabilit, cum ar fi controlul nașterilor, deoarece spațiul și resursele de care dispun sunt limitate. Orice crimă comisă la bordul navei se pedepsește cu moartea și dacă persoana  în cauză este un minor, acesta este închis până când împlinește 18 ani pentru a fi judecat sau executat. Conducătorii decid să trimită o  nava pe Pamant cu 100 de tineri care au comis infracțiuni grave, pentru a ști dacă poate sau nu fi locuit din nou.
 
"Cand razboaiele nuclear si biologic amenintasera sa distruga Pamantul, spatiul fusese singura optiune pentru cei suficient de norocosi care supravietuisera primei faze a Cataclismului. Dar unii supravietuitori infectati isi croisera drum spre capsulele de transport doar ca sa fie impiedicati sa ajunga pe Phoenix si sa fie lasati sa moara pe Walden. Acum, ori de cate ori aparea cel mai mic semn de boala, cel suspectat era pus in carantina, tinut departe de restul populatiei vulnerabile din Colonie- ultimii reprezentanti ai rasei umane."

Relatat la persoana a treia, fiecare capitol se concentrează pe un personaj principal (Clarke, Wells, Bellamy și Glass), astfel încât, la un moment dat, poveștile se intersectează în mod spontan. Kass a creat personajele ei, fără a scăpa de modelul stereotip. Clarke este figura emblematică a  ficei perfecte, inteligente, domnișoară eficientă, cea care luptă pentru dreptate și drepturile altora. Wells este tipul bun, partida râvnită de toate fetele de pe Colonie. Fiul cancelarului, are in față un viitor luminos, dar a decis să lase totul în urmă pentru a  o proteja pe  iubita lui de pericolele care  o  înconjoară. Dragoste si ură sunt, probabil, cele mai bune cuvinte pentru a exprima opinia mea privind pe Clarke,  care apropo, s-a dovedit a fi un pic plictisitoare, mai ales atunci când ea își expune în mod constant indignarea sa față de Wells, fostul său prieten. Personalitatea lui Bellamy diferă mult de cea din seria de televiziune, în carte fiind mai consistentă. Cu toate acestea, ceea ce am observat  este că aproape toate  personajele au fost dotate cu caracteristici puternice, cum ar fi Glass, care în  fiecare moment lupta pentru visul său de a fi cu Luke, un rezident de pe  Walden, și care arată inegalitățile sociale existente în  colonie.
Mărturisesc că mi-ar fi plăcut mult mai mult ca  autoarea să se fi  axat pe  descrierea viitorului post-apocaliptic decât pe ​​hormonii adolescenților. Au fost atât de multe aspecte interesante care ar fi putut fi  explorate de  Kass: intrigi politice; Pământul care se  presupune  că este nelocuit; mutații. Cu toate acestea, accentul este pus pe  romantism. Este o rușine că, cu o poveste bogata de genul asta au fost prioritizate relatiile romantice și nu problemele care fac  o distopie excelentă. Flashback-urile personajelor principale, ne permit o mai bună înțelegere a trecutului lor, chiar și  a prezentului.
Complotul a fost destul de placut, dar uneori mi-am dorit un pic mai multă acțiune pentru a face cartea mai electrizantă. Am fost dezamăgită de faptul că  cei 100 de tineri închiși de luni de zile pentru comiterea unor infracțiuni,  când au ajuns pe planeta Pământ au rămas în locul unde au  aterizat fără a explora vastitatea și frumusețea găsită !!!! Cum se poate așa ceva ???
 Concluzia O carte plină de observații cu privire la caracterul distructiv al rasei umane și a consecințelor sale. Și cine se așteaptă la o carte plină de acțiune și adrenalină, va fi dezamăgit. Acest prim volum este mai emotional, el se concentrează asupra dramele personale ale personajelor. Acțiune întâlnim doar în ultimele capitole. Finalul te lasă disperat, cu dorința de a citi mai mult.

4 comentarii:

 1. Inca o carte grozavă.am citit cu plăcere.desi am Comparat des acțiunea cărții cu cea din serial.și tot așteptam să explodeze acțiunea
  Dar nu..poate în volumul urmator

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Să sperăm... Este printre puținele cărți care anul acesta m-au dezamăgit. Aveam așteptări mari care din păcate nu s-au concretizat.

   Ștergere
 2. Serialul este intresant, as incerca sa dau o sansa cartii imediat ce termin ceea ce mi-am propus sa citesc. Te pup

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca lipsa timpului liber este o problema pentru toti. Si eu am foarte multe carti pe care imi doresc sa le citesc inainte de sfarsitul anului, dar...nu stiu daca voi reusi. La serial nu m-am uitat, dar din cate am citit pe net este diferit de carte.
   Multumesc pentru vizita si comentariu !

   Ștergere