sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Chemarea monstrului - Patrick Ness


Autor: Patrick Ness
Categoria: Literatura Universala
Editura: TREI
Nr. pagini: 440Când am început să citesc această carte nu am știut cu adevărat  la ce să mă aștept,dar am găsit o poveste de o simplitate uimitoare și frumoasă, narată cu luminozitate și plină de sentimente.
 
           Poveștile sunt cele mai sălbatice lucruri din toate câte există, mârâi monstrul. Poveștile te bântuie și te sfâșie, și te vânează.”

Aceasta este povestea lui Conor O'Malley, un copil de 13 ani , a cărui mama are cancer. Familia lui Conor nu este perfectă, și, prin urmare pare normal, adevărat. Tatăl său locuiește în străinătate, cu noua lui familie, iar bunica lui Conor, este o femeie "modernă", spre deosebire de bunicile pe care Conor le cunoaște,  o bunică pe care el nu o place. În timp ce sentimentele tatălui său sunt oarecum misterioase, autorul nu a omis să arate suferința bunicii, care își ajută fiica bolnavă și încearcă să se ocupe de nepotul care nu înțelege de ce trebuie să trăiască cu ea.
Cu toate acestea, băiatul încearcă să facă față acestei situații pe fondul problemelor personale cu care se confruntă. El este un băiat introvertit și victimă a abuzului unui grup de băieți din școală. E un tip invizibil pentru colegi și profesori, deoarece toată lumea știe  despre starea mamei sale. Conor are un coșmar recurent care îl  înspăimântă și când starea de sănătate a mama lui începe să se agraveze, într-o noapte, tisa din curtea casei sale, pe care el o vede în fiecare zi de la fereastra lui, dintr-o dată prinde viață și se  transformă într-un monstru  care începe să îl viziteze, întotdeauna la miezul nopții, să  îi spună povești  pe care la început nu le înțelege, dar sfârșesc prin a avea o semnificație specială pentru el

Poveștile sunt creaturi sălbatice. Cine știe ce dezastru pot provoca atunci când le lași libere?”

Frumos relatată la persoana a treia, dar din punctul de vedere al unui copil, nu este o poveste  doar pentru copii, ci și pentru adulți. Cu o structura de capitole scurte, acest tip de fabulă combină fantezia și realitatea într-un mod foarte inspirat, și ne spune o poveste frumoasă despre emotii si cum le putem controla, despre frică și singurătate și ceea ce dă sens vieților noastre. Și știm cu toții că lumea copiilor este întotdeauna tragică, impresionantă și magică pentru adulți.
Am fost întotdeauna interesată de cărți care au ca teme moartea și durerea, acceptarea pierderii și, în general, relațiile de familie, pentru că fiecare carte se concentrează pe aceste aspecte în mod diferit. Și adevărul este că această poveste nu m-a dezamăgit.

Nu există cuvinte pentru a descrie această carte. Cuvintele care evoca complexitate emotională, mesajele foarte puternice și magia conținutului în amestecul de supranatural cu real pe care  această carte îl oferă. Nu există cuvinte pentru a lauda scrisul minunat  a lui Patrick Ness, nici inteligența lui narativă. Nu există cuvinte pentru a arăta cât de bogată este acestă carte în învățături, amintiri, reflecții. Nu sunt pur și simplu cuvinte ...
Chemarea monstrului după modul în care este scrisă îmi aduce aminte de un basm vechi. De acele povești întunecate care spun adevăruri teribile pe care le ascundem în interiorul nostru. Genul de lucruri despre care nu îndrăznim să vorbim, si asa am creat povești ca aceste basme, pentru a încerca să le rezolvăm.  Stilul lui Patrick Ness este fluid, liber și poetic. Întreaga poveste în sine are o anumită doză de ceva mistic / magic și  în ciuda tuturor o parte realistă și dureroasă. Aceasta carte este diferită de alte cărți, pentru că are ilustrații minunate care însoțeasc textul, ceea ce o face atât de frumoasă și atât de reală în timp ce suntem implicați în poveste. Culorile, negru și alb, evocând un climat de vis și frică, reflectând mintea tulbure a lui Conor.
Conor, personajul principal, este o creație deosebită ... un om mai matur decât pare, distrus mai mult decât se vede cu ochiul liber. Conor este un tip de care îmi voi aminti pentru totdeauna, de modul în care mi-a dat lecții, dar și modul în care spune adevărul în cele din urmă. Și i se alătură alte personaje izbitoare, ca mama lui, sau monstrul.
Monstrul este ceea ce ne dorim sa fie. Critică socială, o lectie de viata, o metaforă a ceea ce ne înconjoară. Fiecare cititor cu experiențele lui de viață, se va uita la acest personaj diferit și va asimila mesajele transmise cu sensuri și intensități diferite. Mesajele sunt toate acolo, uneori la vedere, uneori între rândurie, uneori în grafica frumoase. Mesaje care vorbesc despre teamă, de victorii si infrangeri, durere, despre emotii si cum le putem controla, despre frică și singurătate și ceea ce dă sens viețile noastre.

În concluzie, o poveste sentimentală, plină de confuzie și de mirare, cu personaje volubile si un întuneric plin de adevăruri. O poveste care arată că  nu totul este alb sau negru, bun sau rău

Pozitiv: Este o fabulă, sau mai degrabă numeroase fabule într-o carte, care ne face să ne gândim la acțiunile noastre, să le punem sub semnul întrebării de fiecare dată.

Negativ: Cine nu a pierdut o persoană iubită, nu se poate identifica cu cartea la început, dar cu siguranta  o va face de-a lungul poveștii, pentru că durerea este universală.

Recomandări: pentru toate vârstele și toate gusturile.
 


Multumesc Editurii Trei  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele  despre  această carte  !

Un comentariu: